Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

İtiraflar yeterli mi?



Eski Jandarma ve Kara Kuvvetleri Komutanlarından, emekli Orgeneral Aytaç Yalman’ın sözünü ettiği “kart-kurt” hikâyesini bundan yirmi sene önce kamuoyu gündemine taşıyan ilk yayın, Köprü dergisinin imzasını taşıyor.

Derginin 1987 sayılarından birinde, Kara Kuvvetleri Komutanlığının bir yayını kaynak gösterilerek neşredilen “Kürt kelimesinin aslı, karda yürürken ayakkabının çıkardığı kart-kurt sesinden geliyor” iddiası, sonraki günlerde, o zaman Hürriyet’in orta sayfasında köşe yazıları çıkan Ahmet Altan tarafından işlenmiş, akabinde çok sayıda eleştirel yoruma konu olmuştu.

Buna mukabil askerî kanat suskunluğunu ve dahası yanlışta ısrarını yıllarca devam ettirdi.

Daha ötesinde ise, sivil siyaset kanadından gelen “Kürt realitesini tanıma” girişimlerinin tamamı, askerî cenah tarafından bloke edildi.

Ve “Türkiye Türklerindir” sözünde ifade edilen dışlayıcı zihniyet, Güneydoğu’nun dağlarına taşlarına yazdırdığı “Ne mutlu Türküm diyene” sloganlarıyla bildiğini okumayı sürdürdü.

Aytaç Yalman’ın kart-kurt hikâyesine atıf yaparak “Biz Kürt yoktur diye eğitilmişiz” itiraf ve ifşaatında bulunup, sosyal istekleri dahi “yıkıcı faaliyet” saymanın yanlışlığına vurgu yapması, böyle bir süreç ve arkaplan dikkate alındığında son derece ilginç bir gelişmenin işareti.

Bu itiraflar, şimdiye kadar askerî cenahta görmeye pek alışık olmadığımız türden bir özeleştirinin de ifadesi niteliğinde.

Ancak yine Yalman’ın telâffuz ettiği “Kürtleri asimile edemedik” ifadesi ise, Eser Karakaş’ın dikkat çektiği üzere, bu özeleştirinin samimiyetine gölge düşüren çok açık bir çelişki arz ediyor.

Bir de, “yıkıcı faaliyet” sayıldığı için reddedilen sosyal isteklerin Kürtçe konuşup Kürtçe şarkı türkü dinlemekle sınırlı tutulması işin bir diğer ciheti. Ve 12 Eylül’ün başı Kenan Evren’in “Kürtçeyi yasaklamakla büyük hata etmişiz” itirafı da bu bağlamda, sorunu bütün olarak kavramaktan uzak, lokal, mevziî ve çok sathî bir bakışın üstelik son derece gecikmiş bir ifadesi.

Böyle olunca, yapılan “özeleştiri”ler de basma kalıp olmaktan çıkamıyor, inandırıcı olamıyor, dahası “Hatadan dönmek fazilettir” sözündeki övgüden parsa kapma hesabıyla yapılmış yeni bir kurnazlık olduğu kuşkusu uyandırıyor.

Özellikle Evren’in sözleri bu kuşkuyu davet ediyor. Çünkü bir taraftan “Kürtçeyi yasaklamakla hata yaptık” itirafında bulunuyor, diğer taraftan Diyarbakır Cezaevindeki vahşetin sorumluluğunu hiç üzerine almıyor. “Ben devleti yönetiyordum, cezaevlerini değil” deyip işin içinden sıyrılıyor. Sanki cezaevleri ayrı bir devlet!

Oysa sözü edilen konular, toplumun ve hayatın tamamını içine alan bir bütünün parçaları.

O bütünün içinden küçük bir parçayı çıkarıp, “Orada hata yapmasaydık bu sonuç olmazdı” demek, yine akıl, bilim ve sosyal gerçeklerden çok uzak, yanlış ve yüzeysel bir bakışın neticesi.

Bu bakışın temelinde ise, Türk-Kürt veya sair unsurları ayırmadan halkın neredeyse tamamını düşman ve tehdit olarak gören; insan haklarına ve özgürlüklere zerre kadar saygısı olmayan; hileyle oturup zor kullanarak sürdürmeye çalıştığı iktidarını muhafaza telâşı içinde her türlü hukuksuzluğa tevessül eden o zihniyet yatıyor.

Bu kafa aşılmadan hiçbir yere varılamaz.

13.11.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (11.11.2007) - Tesettür ve şefkat

  (10.11.2007) - Aldatmaca

  (09.11.2007) - AB aynası

  (08.11.2007) - Kurtarıcı sohbetler

  (07.11.2007) - Senaryoda son perde

  (06.11.2007) - Yine cevapsız sorular

  (04.11.2007) - Nereden nereye...

  (03.11.2007) - İki İnönü ve Said Nursî

  (02.11.2007) - 6 Kasım daha önemli

  (01.11.2007) - Resepsiyon

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri