Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

İşe istediğin zaman git!



Biri, “İşe istediğin zaman git!” dese, herhalde “Nerede o bolluk” diyenlerimiz çoğunlukta olur. Normal şartlar altında işe ‘zamanında’ gidilir. Ancak son yıllarda ‘esnek çalışma’ olarak tabir edilen farklı bir çalışma şekli de bilhassa Amerika ve Avrupa’da yaygınlık kazanıyor.

Bir dergide yer alan habere göre, Amerika’daki Best Buy firması ‘işe zamanında gel’ şartından vazgeçmiş. Ülkenin önde gelen bu elektronik perakendecisi, mesaî saatlerini ve klâsik yönetim şeklini değiştirmek için radikal ve riskli bir deneye girişmiş. ‘Sonuç odaklı ortam’ yani ROWE olarak tanımlanan yeni bir sistem kurmuş. (Vestel Vs. dergisi, Aralık 2007, sayı: 24)

Bu girişiminin amacı, performansı saatlerle değil, elde edilen sonuçla değerlendirmek olmuş. Asıl dikkate alınan, çalışanların yapmaları gereken işi ne zaman yaptıkları değil, tamamlamaları ve verimli olmaları. Bu sayede çalışanlar ne zaman işte olmaları gerektiğine kendileri karar veriyor, ister sabah 9’da, ister gece 12’de gelip işlerini tamamlayabiliyorlar. ROWE, ilk önce pilot bölgelerde uygulanmış. Verimliliği ve üretimi yüzde 35 arttırdığı görülünce uygulama alanı çoğalmaya başlamış. Böylece çalışanlar daha mutlu ve en önemlisi, hayatlarının her alanında daha verimli hale gelmişler.

Tabiî ki bu sistemin her türlü iş yerinde uygulanması mümkün değil. Ancak, verimliliği arttırmak isteyen ve bu sistemin uygulanması mümkün olan işletmelerin bu ve benzer yeniliklerden kaçınmaması lâzım. Hedef, daha fazla verimlilik ve çalışanların mutluluğu ise...

*

Biraz çenemizi yoralım

Dünyanın yaşadığı problemlerden biri de ‘gelir dağılımı’nın adaletsiz olmasıdır. Bu durum, kişiler örnek alındığında sözkonusu olduğu gibi, ülkeler arasında da sözkonusudur.

Atalarımız, “Zenginin malı züğürdün çenesini yorar” demiş ve iyi de etmişler. Biz yine de ‘bilgi’ niyetiyle biraz çenemizi yoralım isterseniz...

“Dünyanın en zenginleri” arasında yer alan bazı işadamlarıyla ilgili ‘bilgi’ler şöyle:

Bill Gates: Her saniye ortalama 250 dolar kazanıyor. Yani günde 20 milyon, yılda 7.8 milyar dolar. Dünyanın en pahalı evinde oturuyor. Evin toplam değeri 125 milyon dolar. Odaların sıcaklığı, misafirlerin vücut ısılarına göre değişiyor. Evine gelen gazetecilerin evdeki teknolojiden söz etmelerini engellemek için bir kâğıt imzalatıyor. Çocukları bilgisayarda hafta içi 45 dakika, hafta sonu 1 saat oyun oynayabiliyor.

Carlos Slim: 67 yaşındaki Meksikalı Carlos Slim, ülkenin yıllık üretiminin yüzde 7’sine hâkim durumda. Slim’in günlük kazancı 27 milyon dolar. (Meksika’da her bir çalışan, günde sadece 2 dolar kazanabiliyor.) Bilgisayar kullanmayı bilmiyor. ‘En zengin olmayı’ umursamadığını söylüyor.

Warren Buffett: 52 milyar dolarlık bir servete sahip. Hayırsever olarak tanınıyor. Hâlâ 1958 yılında satın aldığı evinde oturuyor. Şoför kullanmıyor. Biyografisini yazan kişi, ‘Elektrik düğmesine basmayı bile bilmez’ diyormuş. Ofisinde bilgisayar yok.

Başka ‘zengin’lerle ilgili bilgi de var, ama şimdilik bu kadar ‘çene’ yormak yeter...

18.11.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (17.11.2007) - Milleti de rahat bırakın!

  (16.11.2007) - Eğitime mi, silâha mı?

  (15.11.2007) - Asıl düşman faiz

  (14.11.2007) - Sami Yusuf’tan reçete

  (13.11.2007) - Tarih düşmanlığı ile bir yere varılır mı?

  (12.11.2007) - Enerji kavgası

  (10.11.2007) - ‘İtiraf’ değil, ‘icraat’ bekliyoruz

  (09.11.2007) - Ya hacı, sabır!

  (08.11.2007) - 301 ve diğerleri

  (07.11.2007) - Birşeyler dönmüş olmalı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri