Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Asıl düşman faiz



Türkiye’yi ‘idare edenler’in nezdinde, zaman zaman ‘düşman’ sıralaması değişir. Çoğu zaman listenin en başında ‘irtica’ yer almakla birlikte, bazen de ‘terör’ ön sıralara tırmanır.

“İrtica”nın sürekli olarak ‘düşman listesi’nin ön sırasında yer almasının Türkiye ve dünya gerçekleriyle ne kadar örtüştüğü bir yana, asıl sinsi düşmanın ‘faiz’ olduğu da artık görülmeli. Tabiî ki terör, cehalet, eğitimsizlik ve benzeri konular da düşman listesinin en ön sırasında olmalı, ancak ‘faiz’in listeye hiç girmemiş olması çok garip.

Bir gazete, sosyal güvenlik kuruluşlarının sebep olduğu ‘zarar’a dikkat çekmek için “Karadelik yakında bütçeyi de yutacak” demiş.

Haberin ayrıntılarında şu bilgiler yer almış: “23 milyar YTL’de kalacağı öngörülen sosyal güvenlik açığı 26.4 milyar YTL’ye, yani 205 milyar YTL’lik Türkiye bütçesinin yüzde 12.8’ine ulaştı. Türkiye’de ‘kara delik’ diye adlandırılan her yıl artarak tahminleri altüst eden sosyal güvenlik sisteminin açığı, bu yıl 2006’ya göre 8.4 milyar YTL artarak 18 milyar YTL’den 26.4 milyar YTL’ye ulaştı.” (Radikal, 13 Kasım 2007)

Bir kuruşun bile israf edilmemesi gereken bir Türkiye’de, sosyal güvenlik açığının 30 milyar dolara yaklaşması elbette çok önemli bir problemdir. Ancak, bunun sorumlusu olarak çalışanları görmek yanıltıcıdır. Yani, “Sosyal güvenlik açık veriyor, o halde emeklilerin maaşlarını azaltalım” ya da “Sağlık sistemindeki iyileştirmeler, devlete pahalıya mal oldu. O halde, millet yeniden kuyruklarda beklesin” diyemeyiz. Bu haberlerin maksadı; böyle bir kanaati yerleştirmek ise, kökten yanlış bir kanaat olduğu görülmelidir.

Tamam, sosyal güvenliğin bütçeye, Türkiye’ye maliyeti 30 milyar dolar ise; boşu boşuna ödenen ‘faiz’in bütçemize, Türkiye’mize maliyeti nedir? Rakamlar tartışılsa da ortada bir gerçek var: Asıl kuyu, asıl tehlike, asıl felâket ödenen faiz miktarındadır! Ankara Ticaret Odası’nın tesbitlerine göre son 10 yılda Türkiye’nin ödediği faiz miktarı 790 milyar dolardır. Yine bir siyasetçinin ifadesine göre son yirmi yılda Türkiye’nin ödediği faiz miktarı ‘trilyon dolar’dır. Bütçemizin neredeyse yarısı faize gitmiyor mu? Dile getirilen miktarın yarısı doğru kabul edilse bile tam anlamıyla felâkete sürüklendiğimiz ortaya çıkmaz mı?

Şunu ifade etmek istiyoruz: Faiz gibi, ‘kanser’ mesabesinde bir belâ karşısında, sosyal güvenlik açığı ‘sinek ısırması’ gibi kalır. Nasıl ki sosyal güvenlik batağını manşetlere taşıyor ve gündeme getiriyoruz, bundan on defa daha fazla ‘faiz batağı’nı manşetlere taşımalıyız. Taşımalıyız ki, Türkiye’yi idare edenler uyansın.

Türkiye ne zaman ki ‘düşmanlar’ listesinin ilk sırasına ‘faiz’i yerleştirir ve bu belâdan kurtulmak için çiddi çalışır; işte o zaman düzlüğe çıkabiliriz. Aksi halde, ‘sinek ısırması’ değerinde olan ‘düşman’larla sadece zaman ve emek kaybederiz. Sosyal güvenlik açığı yakında ‘bütçe’yi yutacak ise, faiz belâsı da Türkiye’yi yutabilir.

“Bütçe”yi kurtarıp, Türkiye’yi feda eden kâr eder mi?

15.11.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.11.2007) - Sami Yusuf’tan reçete

  (13.11.2007) - Tarih düşmanlığı ile bir yere varılır mı?

  (12.11.2007) - Enerji kavgası

  (10.11.2007) - ‘İtiraf’ değil, ‘icraat’ bekliyoruz

  (09.11.2007) - Ya hacı, sabır!

  (08.11.2007) - 301 ve diğerleri

  (07.11.2007) - Birşeyler dönmüş olmalı

  (06.11.2007) - Darbe üstüne darbe

  (05.11.2007) - Emeklilerin gördüğünü işbaşındakiler görmez mi?

  (04.11.2007) - Tehlikenin farkında değiliz

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri