Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

TBMM’de Osmanlı’nın birliği



TBMM Genel Kuruluna hitap eden Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez’i canlı yayında izleme imkânı buldum.

Perez’in duygularımızı okşayan konuşmaları ile mültefit tespitleri bir yana, uluslararası politikanın en önemli arenasından biri olan İsrail’in en etkili aktörü olarak söyledikleri şüphesiz önemliydi.

Yetersizliklerini, vatan özlemlerini tarif eden ve güvenlik korkusunun psikolojik sıkışmasını yansıtan ruh hali, Cahit Sıtkı’nın şiirinde mânâ bulduğu için ona atıf yaptı.

Abbas’ı ise başından itibaren dinledim. Türkiye’nin nasıl bir nimet ve tarihin tescilinde bir emanet olduğunu çok güzel vurguladı.

Abbas, mahzundu. Ağabeyi Türkiye ile ev ahalini paylaşıyordu. İslâm âleminin en derin yarası Filistin’i, Filistinlileri anlatıyordu ağabeyine. Ağabeyinin Meclisine.

Barış istiyordu. Buna hazır olduklarını vurguluyordu. BM’nin 15 nolu kararı ile İslâm Konferansı Örgütü’nün iradesine vurgu yapıp, buna göre barış talep ediyordu.

Arap dünyasını tercüme eden şiddet ve gerginliğin sürüklediği Ortadoğu savaşlarından yakınıyordu.

Halkı için özgürlük, bağımsız devlet, demokratik halk yönetimi ve İsrail’le güvenli bir komşuluk istiyordu.

Doğu Kudüs’ün başkent olacağı bir irade ile dinî temsillerin korunduğu bir yapılanmayı net bir şekilde belirtiyordu.

Abbas, yükünün ağırlığı altında ezilmiş, halkının çaresizliğine çözüm bulamamış ve İsrail zulmünden bizar olmuş bir beden diliyle konuşuyordu adeta.

Sadece Filistin değildi mesele. Beraberinde Lübnan’a sığınmış Filistinlileri, sükûnet bekleyen Suriye’yi ve işgal altındaki Irak’ın huzura duyduğa ihtiyaca da vurgu yapıyordu.

Türkiye, duygularımızın zorlandığı, ancak sabrın metanetle akıldan yana müsalâha istediği bir sağduyu ile Meclisinde Filistin ve İsrail devlet başkanlarını ağırlıyordu.

Filistin kardeşti. Kardeşinin kavgasında taraftı. Hissen, dinen ve ahlâken. Üstelik zulmeden İsrail’di. Uluslararası bozgunculuğun en önemli kilit devletiydi.

Buna rağmen, Osmanlı gibi davrandı Türkiye. Geçmişini hatırladı. Mazisinin hafızasından referans aldı. Bölgedeki kavgada, fitnede zalimin zulmünü hafifletme bahasına eli kanlı İsrail’i barış masasına çekerken, ona da dokundu, temas kurdu.

Herhalde diyalog ve sükûnet için elini uzatmak gerekiyor. Abbas da buna değindi. Haklıydı. Akl-ı selîmin insanlığa çağrısıydı.

Türkiye, İsrail’in bir anlamda bölgede diplomatik olarak sığındığı tek Müslüman ülkeydi. Geçmişimizin ayıplı sahifelerinden biri de zaten İsrail’le yapılmış askerî, ekonomik ve siyasî işbirlikleridir.

Şimdi, bu yüz ekşimesinin zorlaştığı geçmişteki beraberlikten hareketle, iki ara bir derede olsa Filistin’i gözeten ve duygu bağını ve dinî yakınlığını hissettirircesine İsrail’i tekrar masaya oturtması, inşaallah hayra vesile olur.

Bütün uluslararası kombinezonlara, ABD güdümlü görüştürme senaryolarına ve Türkiye’ye biçildiği iddia edilen planlara rağmen, Türkiye dünya kamuoyunda inisiyatif alıyor.

Müslüman ülkelerle bağı kopmuş Batı dünyasının, arasına alacağı Türkiye’den alacağı dersler var. Türkiye, İslâm motifini demokratik zeminde göstererek, arkasındaki İslâm toplumu gücüyle direk ve dolaylı mesaj vermeyi başarıyor.

Laik sistemin bütün hazımsızlıklarına ve aydınımızın İslâm ve Arap alerjisine rağmen, kaderin ince sırları, hükümeti aşan bir muktesebatla yeni inkişaflara gebe. Mazlum toplumların kürsüde ve masada eşitçe konuşabilme sabrı ve müzakere sürecinde haklı dâvâsıyla insanlığı arkasına alma kültürü, dünya entelijansasına yeni bir görünüm ve güven göstergesine dönüşebilir.

Siyasî perspektifleri zorlayan, dış politikanın ince ayar yorumları ve komplo teorileri ile ifsat bloklarının bütün oyunlarının üstünde bir gidişin farklılığı gözlemleniyor.

İslâm dünyası, halkıyla ve kımıldamaya başlayan demokratik hareketleriyle Türkiye’den öğreneceği sabırla kendi içinde tutunmaya, birbirini anlamaya ve iç çatışmaları bırakıp, Asya’nın talihini değiştirmeye çalışıyor.

Farkında olarak veya olmayarak. İslâm Birliğine götüren acı tecrübelerin eşiğinden geçiyoruz. Takat, sabır ve şuurlu beraberlikle oyunlar aşılacaktır.

Kaderin bir cilvesi, ağırladıklarımız Osmanlı’da bir olan bir toprağın içinden çıktılar. Şimdi gelip barış arıyorlar.

15.11.2007

E-Posta: [email protected].


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.11.2007) - Aydınımızın vicdan borcu

  (13.11.2007) - “Bir ömür boyu Barla’da”

  (12.11.2007) - İlerleme raporu

  (11.11.2007) - İkindi olmak

  (08.11.2007) - Türkiye'nin istidadı

  (07.11.2007) - Bediüzzaman’da Türk-Kürt kardeşliği

  (06.11.2007) - Muhabbet fedaileri

  (05.11.2007) - Şefkat, ırkçılığı çözer

  (04.11.2007) - Yatsıya kalmak

  (01.11.2007) - Güneydoğu’yu anlamak

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri