Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Cevher İLHAN

İsrail’le işbirliğinin akıbeti...



Geçtiğimiz hafta Ankara’nın gündeminden geçen lâkin yeterince tartışılmayıp salt “hükûmetin başarısı” olarak propaganda edilen bir başka husus da, İsrail ve Filistin Cumhurbaşkanlarının buluşmalarıydı.

Asırlarca Osmanlı idâresinde kalmış, Anadolu’daki Müslümanların “Kuds-ü Şerif” dediği Kur’ân’da övülen ilk kıblesi ve üçüncü mukaddes beldesindeki Mescid’ül Aksa’yı ve havalisi Filistin’i işgal eden İsrail’in Cumhurbaşkanın, Ankara’da ağırlandı, TBMM’de konuşturuldu.

Ne var ki mâlum medyanın bir “barış güvercini” olarak lanse ettiği Peres’in “barış vurgusu”na kimse inanamadı. Çünkü İsrail daha önce de buna benzer birçok söz vermiş, lâkin ardından bunu işgal ve zulmün dayatılmasının devamına bir taktik olarak kullanmıştı...

Nitekim, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklığlu, İsrail’in, “Ankara Forumu” çerçevesinde Filistin’in Batı Şeria’da yerini tahsis ettiği ve Türkiye’nin inşa edeceği “Erez organize sanayi bölgesi”nin güvenliğini sağlaması hususundaki tereddüdünü Peres’in yüzüne karşı açıkça ifâde etti. Bu tereddüdü İsrail’de iş yapan işadamları da taşıyorlar. Bunun bir oyalamadan ibâret kalıp neticeye ulaşamayacağı hususundaki endişelerini izhâr ediyorlar...

* * *

Aslında İsrail şimdiye kadar ahdettiği diğer hususlarda da bir güven vermedi. Her defasında olduğu gibi, yine ahdini bozacağı intibâını verdi. Mesela Peres, geçtiğimiz 6 Eylül’de, Suriye’deki tesisleri “nükleer enerji hazırlığı” olabileceği ihtimali üzerine bombalayan İsrail savaş uçaklarının yakıt tanklarını niçin Türkiye topraklarına attıkları konusunda hiçbir izâhât yapmadı. Yine İsrail uçaklarının neden daha kestirme yol varken Türkiye hava sahasını kullandığı ve bu kısacık mesâfe için niçin yakıt tanklarını aldıkları hakkında hiçbir açıklayıcı bilgi verilmedi.

Türkiye topraklarının resmen ihlâli anlamına gelen bu olay, sâdece İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in, Başbakan Erdoğan’ı arayarak “özür dilediği” haberiyle geçiştirildi. Dışişleri’nin “izâhât istemesi”ne aylar sonra medyaya yansıtılan bir iki cümleyle cevap verildi.

Keza İsrail’in 7 Şubat’ta başlattığı Harem-i Şerif’teki kazıların “İslâm izlerini silme ameliyesi” olduğunu bildiren Türk heyetinin raporu da, Peres gittikten sonra bazı basın organlarında yer aldı. Tıpkı, daha önce de İsrail’in Kuzey’deki Kürt yönetimi ile pek çok alanda işbirliği içerisinde bulunduğu, İsrailli işadamlarının buradaki malî sisteme önemli yatırımlar yaptığı, İsrailli subayların peşmergeleri eğittiğine dair belgeli ciddî tespitlere dair her iki taraftan da uzun süre resmî bir yalanlama gelmemesi gibi...

Peres “Ankara forumu”nda bunlara hiç değinmedi; Kuzey Irak yönetimiyle İsrail işbirliğinin başta Türkiye olmak üzere İran ve Suriye gibi komşulara ve hatta Irak’a karşı kullanıldığı iddialarına da herhangi bir açıklık getirmedi. İşin gerçeğine bakılırsa Peres, Filistin’le barış için geldiği Ankara’da, sâdece Aralık başında Annapolis’te Amerika’nın düzenleyeceği Ortadoğu Konferansında barış sürecinin canlandırmasını ümit ettiğini söylemekle yetindi. Başka bir şey söylemedi.

Dahası, Türkiye parlamentosunda Türkiye’nin Müslüman komşularını suçladı. Bölgede sahip olduğu yüzlerce nükleer başlıklı silâhtan söz etmeden İran’ın nükleer enerjiye sahip olmasını bölge ve dünya barışı için tehlikeli buldu.

Suriye’nin gasbedilen Golan tepelerini istemesini, barış sürecini bozmak olarak sundu. Yine gerçekleri ters yüz etti. Bakanların ve milletvekillerinin gözünün içine baka baka...

* * *

Doğrusu, Türkiye İsrail ilişkilerindeki bu çelişkilere, bir bakıma AKP hükûmetlerinin İsrail ve ABD eksenli politikaları sebebiyet verdirdi. AKP hükûmeti, öncelikle 15 Temmuz 2004 tarihli “Türkiye Cumhuriyeti ile İsrail Devleti arasındaki karma ekonomik komite 2. dönem toplantısı mutâbakat zaptı”yla İsrail’le çok geniş kapsamlı bir ekonomik ve ticarî işbirliği anlaşmasını yürürlüğe koydu.

Dönemin İsrail Başbakan Yardımcısı Ehud Olmert’le Ankara’da yapılan anlaşmaya göre, sığır ve koyun geliştirilmesinden sera sebze tohumculuğu yetiştirilmesi ve pazarlanmasına, bitki ve hayvan hastalıklarına karşı biyolojik mücadeleden, sınai alanda araştırma ve geliştirmeye kadar; tarımdan sulamaya, kimyadan enerjiye, telekomünikasyondan turizme, güvenlik ve çevre teknolojilerinden danışmanlığa kadar oldukça geniş alanda işbirliği ve ticaretin gelişmesini imzaladı.

GAP ve KOP’u (Konya Ovası Sulama Projesi) içine alan bu işbirliği projesine göre, Türk tarafı, Tuz gölü yakınlarında seçilmiş Orta Anadolu köyleri civarındaki kuru bölgelerde damlama ve diğer modern sulama tekniklerinin fizibilitesi konusunda ortak çalışma önerdi. İsrail tarafı, bu teklifi incelemeyi kabul etti.

AKP hükûmetinin en son 5-7 Mart 2007’de Kudüs’te imzaladığı “Türkiye-İsrail karma ekonomik komitesi III. dönem toplantısı mutâbakat zaptı”yla İsrail’le başlatılan ticarî ve ekonomik işbirliğini daha da derinleştirdi... Buna karşılık, İsrail Türkiye’nin endişelerini giderici ciddî bir tedbir almadı. Hâlâ “Ankara forumu” çerçevesindeki anlaşmanın akıbetinden herkes endişeli.

İsrail’in işgal ve zulmü devam ediyor. Peres’in Ankara’da ayrıldığının ertesi gününde İstanbul’da 58 ülkeden binlerce katılımcının iştirak ettiği, Kudüs Hıristiyanlarının da temsilcilerinin bulunduğu “Uluslararası Kudüs Bulaşması”nda, İsrail işgali ve zulmüne karşı “Kudüs için birleşme çağrısı” bu açıdan büyük önem taşıyor...

19.11.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (17.11.2007) - Gündem kayması

  (16.11.2007) - “Birbirine muhtaç komşu kardeşler”

  (15.11.2007) - Kuzey Irak perspektifi...

  (14.11.2007) - “Özerklik talebi” ya da “meyl-i iftirak” fitnesi...

  (13.11.2007) - Ve Gürcistan gâilesi...

  (12.11.2007) - Pakistan dramı...

  (10.11.2007) - İtirafların gösterdiği

  (09.11.2007) - Ve AB çarpıtması...

  (08.11.2007) - AB ihmali...

  (07.11.2007) - En vâhimi

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri