Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Düşünceye yasak, müstehcenliğe destek!



“Türkiye ve dünya gerçekleri”ne aykırı uygulamalar sebebiyle ülkemiz, “gariplikler ve çelişkiler ülkesi”ne dönmüş durumda. Meselâ, bir yandan ‘Aman, gençleri kötü alışkanlıklardan kurtaralım’ diye kampanyalar açılır; öte yandan gençliği ‘yol’dan çıkaran hal ve hareketler teşvik edilir...

Ülkemizin yaşadığı bu çelişki, ‘yabancı’ları da şaşırtmış durumda. Brüksel Film Festivalinde birinci seçilen bir Türk filmi, barındırdığı ‘müstehcen görüntüler’ sebebiyle ‘yabancı’lardan oluşan jüriyi de şaşırtmış. Haberler doğru ise jüri üyeleri, “Sizde sansür yok mu?” diye sormuş.

18 yaşından küçüklerin izlemesine (Türkiye’de) müsaade edilmediği ifade edilen ‘çirkin/müstehcen film’in oyuncularından biri de, “Neden sansürlensin? Türkiye’de böyle bir sansür artık yok” diye cevap vermiş. (Sabah, 17 Kasım 2007)

Tesbit olarak doğru, Türkiye’de ‘artık sansür yok’ ama bu serbestlik müstehcenlik için uygulanıyor! Düşünce açıklamak ise hâlâ sansürlü, hem de en ağır şekilde!

Peki, ‘ölçü’sü tartışılsa bile; müstehcenliğin en başta gençleri mahvettiği tartışılabilir mi? “Alıştıra, alıştıra” verilen ‘müstehcen doz’lar; son yıllarda ‘barajı aşmış’ durumda. Gerek gazeteler ve gerekse televizyon ekranları ise adeta birbiriyle yarışarak saniye başı müstehcen mesajlar yayınlıyorlar. Yayınlanan ‘büyük gazete’ler, evlere sokulamayacak seviyede ‘müstehcen fotoğraflar’la doldurulmuş. Bu durum, geçen yıllarda, TEMA Başkanlığı da yapan “Toprak Dede” Hayreddin Karaca’nın da dikkatini çekmiş ve “(Müstehcen yayın yapan) Bu gazete ve dergiler için harcanan kâğıtlara, kesilen ağaçlara yazık” demişti.

Müstehcen yayınları ‘san’at’ adı altında pazarlayanlar büyük vebal altında. Düne kadar müstehcenliği teşvik eden ülkeler ve toplumlar, nesiller kaybetme pahasına yaptıklarının yanlış olduğunun farkına vardılar ve “zararın neresinden dönülse kârdır” anlayışıyla yanlışı terk etmeye çalışıyorlar. Türkiye’nin de bu yanlış yolda ısrar etmesi mümkün değildir, etmemelidir.

Üzücü olan başka bir nokta da, ‘duyarlı medya’ organlarının da kısmen müstehcenliğe kapı açmış olmasıdır. Gerek reklâmlar ve gerekse ‘magazin haber’ bahanesiyle hassasiyetler törpülenmekte ve müstehcenliğe bakış değiştirilmeye çalışılmaktadır. Asıl tehlike de bu noktadadır.

Türkiye; bir yandan düşünceyi ve düşündüğünü ifade etmeyi cezalandırarak, öte yandan da müstehcenliği teşvik ederek bir yere varamaz. İfade hürriyetini sınırlandırarak; yazanı, konuşanı cezalandırarak sadece sıkıntıların birikmesine sebep olunur. Hele hele, müstehcenliği teşvik ederek ‘huzur’a kavuşmak mümkün değildir.

Ne yazık ki bazı ‘aydın’lar, müstehcen yayınları ‘san’at’ adı altında teşvik etmeye devam ediyor. Bir yazar, ‘müstehcen’ bir filmi ‘tavsiye’ ederken şöyle demiş: “Görülmeye gerçekten değer.. Ama fazla muhafazakârsanız tavsiye etmem.. Hele çocuklar kesinlikle götürülmemeli.. Son bir not.. Bu filme izin veren sansürümüzü de kutlarım.. İfade özgürlüğünün ne anlama geldiğini yavaş yavaş anlamaya başlıyoruz. Tabular yıkılıyor!” (Hıncal Uluç, Sabah, 10 Kasım 2007)

“Tabu”lar mı yıkılıyor, yoksa “aileler/dünyalar” mı? Türkiye’yi ‘idare edenler’ de bu tuzağa düşüp, “Aman, karşı çıkarsak bize irticacı derler” diye düşünüp tuzak karşısında sessiz kalıyorlar.

Toplum olarak daha ağır bedeller ödememek için müstehcenliğe verilen gizli ve açık desteklere son verilsin...

19.11.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.11.2007) - İşe istediğin zaman git!

  (17.11.2007) - Milleti de rahat bırakın!

  (16.11.2007) - Eğitime mi, silâha mı?

  (15.11.2007) - Asıl düşman faiz

  (14.11.2007) - Sami Yusuf’tan reçete

  (13.11.2007) - Tarih düşmanlığı ile bir yere varılır mı?

  (12.11.2007) - Enerji kavgası

  (10.11.2007) - ‘İtiraf’ değil, ‘icraat’ bekliyoruz

  (09.11.2007) - Ya hacı, sabır!

  (08.11.2007) - 301 ve diğerleri

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri