Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ali FERŞADOĞLU

Başörtülülerin namazı, anayasa, hak ve hürriyetler



Milliyetin yayınladığı KONDA’nın araştırmasına/anketine göre, “Başörtüsü takanların yüzde 65.7’si, türban takanların yüzde 71’i düzenli olarak Cuma namazına gidiyor!” Bu müthiş, hatta dehşet verici uydurma haberin arkasında ne olabilir? Bize sorarsanız bu bir şaşırtmacadır… Neyin şaşırtmacası?

Ülkemizin en önemli problemleri yerinde sayıyor: Anayasa, YÖK, Kürt meselesi, ekonomi, işsizlik vs. Milletimizin, ülkemizin istikbaliyle ilgili bu meselelerde iktidar, gücüyle mütenasip bir ilerleme kaydedemediği de gözlemleniyor.

Aslında ekonominin düzelmesi de hak ve hürriyetler üzerine binâ edilmiş bir anayasa ile mümkün. İlerlemek, hak ve hürriyetlere bağlı. İktidar, gücüyle mütenasip çıkışlar, icraatlar yapmalı; ama yerinde sayıyor!

Siyaset bir yana, meseleye sosyolojik perspektiften yaklaşılırsa, Türkiye’nin hâlâ kölelik ve ücretlilik devrini yaşamasının imkânsızlığı anlaşılır:

İnsanlık beş sosyolojik devir geçirmiş: Vahşet ve bedeviyet, memlûkiyet (kölelik), esâret (esirlik), ücretlilik, malikiyet ve serbestiyet devri.

Sanayi devrimi ile birlikte başlayan ücretlilik dönemi de geride kaldı. 21. asırda; hürriyet, demokrasi, insan hakları ve serbest piyasa ekonomileri hâkimdir. Karl Marx ve benzerleri de dördüncü maddeye kadar aynı tasnifi yapar. Son devir olarak, “sosyalizm, mülkiyetsizlik, kollektivizmi/ortak yaşamı” öngörür ve kaybeder. Bediüzzaman ise, “mâlikiyet ve serbestiyet” devri diyerek, “hürriyet, mülkiyet ve serbest piyasa ekonomisi” devri olacağını öngörür.

İşte günümüzde “insan hak ve hürriyetleri”, gündemin birinci maddesidir. Diğer taraftan işçi; “hisse senetleri, bono, vs.” ile artık çalıştığı fabrikanın, işyerinin ortağıdır. Artık malikiyet/mülkiyet devridir.

“Sosyalizm, mülkiyetsizlik, kollektivizm/ortak yaşam/devletçilik” düşüncesi ve uygulaması, Demirperdenin (eski SSCB’nin) çökmesiyle resmen yıkılmıştır… Şu da sosyolojik bir gerçektir:

İlmî gelişme ve buluşlar hür ortamda doğar. Eğer dikkat edilirse, 100 buluş ve keşiften 97’si, demokrasi, hak ve hürriyetlerin geçerli olduğu ülkelerden çıkmıştır. Tarihe göz atıldığında Müslüman toplumlar, Kur’ân’ın tefekkür emri ve tavsiyesini dinlediği; kâinatı tefekkürî bakışla gözlemlediği devirlerde dünya çapında büyük kâşifler yetiştirmiş; onlar da pek çok buluş ve keşfe imza atmıştır.

Prof. Dr. Fuad Sezgin, Avrupalıların 17., 18. yüzyıllarda “Yeni keşfettik. Yeni bulduk” dedikleri birçok keşif ve buluşun İslâm dünyasında 7. ve 8. yüzyıllarda gerçekleştirildiğine dikkat çekiyor.1 Prof. Leonid Sukıyanen de, “Batı hemen herşeyi Müslümanlardan aldı, şimdi bunu inkâr ediyor ve Müslümanları hor görüyor!” diyerek bu noktaya temas eder.

Bütün bunlar bize gösteriyor ki, insanlık, “hürriyet ve malikiyet” çağına çoktan ayak basmıştır. Türkiye, İslâm âleminin lideri olarak, hâlâ ortaçağlarda yaşayamaz.

İletişimin inanılmaz boyutlara vardığı günümüzde; hak ve hürriyetlere susamış olan kitleler; “Türban takanlar artıyor!” şaşırtmacalarıyla durdurulabilir mi?

Ancak, “Türbanlılar iktidarda, hem de en üst makamda, daha ne istiyorsunuz!” diye bir müddet oyalanabilir. Ama, bu şaşırtmaca ne kadar sürebilir?

Dipnotlar: 1- Yeni Asya/03.07.2003.

11.12.2007

E-Posta: [email protected] [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.12.2007) - Türbanlidur, kapalidur, artıyordur, nedur?

  (08.12.2007) - Demokrasi meşveretle ne derece bağdaşıyor?

  (07.12.2007) - -Alev Alatlı'ya- Bir Türk aydını olsaydım! (2)

  (06.12.2007) - Bir Türk aydını olsaydım! (1)

  (04.12.2007) - Bütün cemaatlere karşı uhuvveti hissetmek

  (03.12.2007) - Cemaat mensubu fertleri bağlayan prensipler

  (01.12.2007) - Tenkit, “lahikâ, lügatçe, dipnot, indeks…”

  (29.11.2007) - Siyaset nasıl dünyevîleştirir?

  (28.11.2007) - Cemaatlerin dünyevîleş(tiril)mesi

  (27.11.2007) - Asr-ı Saadet modeli: Sevgi ve şefkat

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri