Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Aslında ne oldu?



Bir süreden beri, hafta sonlarındaki yazılarımızda “gerçek gündem”le ilgili yazmaya gayret ediyoruz. AB, TCK 301. madde, yeni anayasa çalışmaları, YÖK, ekonomi gibi konularla ilgili yazılar yazarken, bu hafta Meclis’te görüşülen 2008 bütçesi ile ilgili genel kurulda yaşanan tartışmalar etrafında “Bütçe ne oldu?”yu yazmayı düşünürken, son günlerde “başörtüsü etrafında yeni bir oyun mu sahneye konuluyor?” görüntüsü üzerine bugün onbinlerce kişiyi mağdur eden başörtüsü yasağı ile ilgili gelişmeleri aktarmak istiyorum.

* * *

Şu günlerde “Yine bir yerlerden düğmeye basıldı” türü gelişmeler yaşıyoruz. Aylar öncesinden yapılan anketler bugünlerde ortaya çıkarılıyor. “Amasya’da kız öğrencilere başörtüsü ve namaz baskısı” yapıldığı iddiası ve sonradan gerçekle alâkasız olduğu ortaya çıkan bir tartışma ile gündeme sokulan başörtüsü yasağı, Adana Kozan’da, kompozisyon yarışmasında birincilik almasına rağmen, başörtülü olduğu gerekçesiyle “indirin aşağıya” komutuyla 14-15 yaşındaki bir kız çocuğun gözyaşlarıyla kürsüden indirilmesi ile devam ettirildi.

Sonrasında bu tür haberlerdeki artış gözlerden kaçmadı. Yasakçı gazeteciler “fırsat bu fırsat” diyerek içlerindekileri dökerken, yasağı hâlâ savunmaya, kanunsuz yasağın kalkmaması için de aba altından sopa gösterme gayretini gösteriyorlar. “İnsan haklarını” savunan yazarların dahi bu yasağı savunması karşısında şaşkınlığımızı gizleyemiyoruz.

Araştırma şirketlerine öyle teklifler yapılıyor ki, akla ziyân… Başörtülü memurelerinin sayısını değil, eşlerinin sayısının öğrenilmesinin “çarpıcı sonuçlar” ortaya çıkaracağını söylüyorlar. “Eşlerinin başı örtülü olan memurların oranı nedir?” diye sorulması tavsiyelerinde bulunuyorlar.

* * *

Anketler birbirini takip ediyor. Mesele ısrarla gündemde tutularak bir yerlere mesaj verilmeye çalışılıyor. Bu durum, “Yeni bir oyun mu sahneye konulmak isteniyor, yeni bir plân mı var?” sorularını akıllara getiriyor. ODTÜ Eğitim Fakültesi’nce yapılan “Geleceğin öğretmenleri kimler” isimli bir araştırma yayınlanıyor. Araştırmada, “Okullarda kız ve erkek öğrencilerin birlikte öğrenim görmeleri sosyal ve psikolojik gelişimleri için gereklidir” görüşüne, yüzde 78.8’i “katılıyorum”, yüzde 9.5’i “kararsızım”, yüzde 11.7’si “katılmıyorum” cevabını verirken, son günlerde anketlere sayfalarını ayıran gazete, “Öğretmen adayları karma eğitimi sakıncalı buldu” şeklinde tamamen saptırma bir başlık atıyor.

Bir taraftan “Din, laiklik ve Türban” konusunda araştırmayı yayınlayanlar diğer yandan “Türbanlı birini yazar yapmam, ona yazı yazdırmam” diyor.

Diğer taraftan bir gazetede “Eşi türbanlı olmayan üç devlet büyüğü kaldı” başlıklı bir yazı yayınlıyor. Bunların Meclis Başkanı, YÖK Başkanı ve Genelkurmay başkanı olduğunu vurguluyorlar! Bu yeni bir durum olmamasına rağmen, niye şimdi gündeme getiriliyor?

* * *

Bu soruları düşünürken Sağlık-İş Başkanı Mustafa Başoğlu’ndan bir mektup geldi.

Mektubunda, 1968 yılından beri başörtüsü yasağı tartışmasının hâlâ devam ettiğini söyleyen Başoğlu, son günlerdeki başörtüsü yasağı ile ilgili gelişmeleri aktarmış. Yasakla ilgili sıkıntıları tek tek sayan Başoğlu’nun verdiği bir örnek çarpıcı. “Sayın Cumhurbaşkanı yurt dışı dönüşünde, Ankara Garnizon Komutanı kırmızı halıyı boydan boya geçerek tören yerini terk etmiştir. Gerekçe olarak Sayın Cumhurbaşkanı’nın muhterem eşleri Hayrunnisa Gül’ün başı örtülü ve İslâma uygun tesettürlü olması sebep gösterilmiştir…”

Başoğlu’nun girişimiyle, bazı sendika başkanları bu yasağın bir an önce kaldırılması için ortak bir toplantı yaparak bir çalışma başlattılar. Meselenin hazırlıkları süren sivil anayasa çalışmaları ile çözülmesini istediler. Eğitim-Bir-Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yaşananların “büyük bir ayıp” olarak değerlendirirken, Bem-Bir-Sen Genel Eğitim Sekreteri Recai Karslı, “mevcut oligarşik yapı karşısında hükümetin halkı rahatlatacak icraatlar yapması” gerektiği üzerinde duruyor.

Yasağın kalkmasını savunduğu için hakkında dâvâlar açılan Başoğlu, mektubunda şöyle diyor: “Böyle bir yasağın, Anayasa’nın eşitlik ilkesine çalışma hak ve özgürlüğüne aykırı olduğu bilinmektedir. Hangi yönüyle bakarsak bakalım, başörtü yasağı dinî vecibeyi yerine getirenler için, inanç hakkının kullanılması bir ıztırap, aşağılanma, hakarete uğrama ve Anayasa’nın güvencesi altında olan temel hakların kullanılmasına imkân verilmemektedir…”

Yasakla ilgili son bir hafta içinde yaşanan gelişmeler böyle…

* * *

Artık bu yasak konusunda fazla söze gerek yok.

İnsan haklarına, demokrasiye, kişi hak ve hürriyetlerine aykırı, başta cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar olmak üzere onbinlerce kişiyi mağdur eden bu “kanunsuz başörtüsü yasağı” biran önce kaldırılmalıdır. Bu yasağı kaldıracakta bellidir ve kaldırmalıdır.

Türkiye yasaklar ülkesi olarak değil, özgürlükler ülkesi olarak hatırlanması da bu yolla olacaktır…

08.12.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (07.12.2007) - Bir dönem kapanırken “dehşet notlar!”

  (03.12.2007) - Kippa ve başörtüsü

  (01.12.2007) - Ekonomi ne oldu?

  (30.11.2007) - YAŞ ve yargı

  (24.11.2007) - Öğretmenlerin sorunları ne oldu?

  (23.11.2007) - Yeni anayasa

  (17.11.2007) - Başörtüsü yasağı ne oldu?

  (16.11.2007) - Kritik ziyaretler

  (10.11.2007) - YÖK ne oldu?

  (09.11.2007) - Pozitif duygular ve “hamdolsun”!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri