Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Özgürlüklerin yanında yer almak



“Üniversiteler herkesin fikrini serbestçe söyleyebildiği, fikirlerin tartışıldığı yerler olmalı… Üniversitelerin problemleri YÖK’ün kendi raporlarında mevcuttur… Üniversiteler tamamıyla serbest kurumlar olmalı ve sadece bilimle uğraşmalı… Üniversiteler Türkiye’yi 21. yüzyıla taşıyacak bilgi birikimini üretmeli… Bilimsel çıktıyı artırmalı. Eğer biz bunu yapabilirsek, türban sorunu, katsayı sorunu gibi sorunlar kendiliğinden hallolur. Üniversiteler, yapmak zorunda olduğu esas fonksiyonu yerine getirirse, bu türden şeylerle uğraşmayız… Bugüne kadar yapılan uygulamaların bazılarından vazgeçmek, üniversiteleri sıkışmış bir durumda bırakmamak, her türlü özerkliği-malî olabilir, idarî olabilir-onları vermekle olur…”

Bu sözler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tarafından YÖK Başkanlığına atanan Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın ilk beyanatları… Özcan kendisine iki vizyon belirlemiş, bir tanesi üniversitelerdeki bütün yasakların kalkması, ikincisi ise üniversitelerin aslî görevleri olan bilimselliğe daha çok önem vermesi…

Yeni YÖK Başkanı öncelikle üniversitelerin “bilimsel tarafı”nın güçlendirilmesinden yana olduğunu söylemesi gerçekten ümit verici. Bizim buradan anladığımız, üniversiteler gerçek fonksiyonuna dönmeli, ideolojik olmamalı, siyaset yapmamalı. Yani, kendi işini yapmalı…

* * *

Gül, yeni “YÖK Başkanının özgürlükçü olmasının herkesi memnun edeceğini” söylemişti. Özcan’ın ilk beyanatları özgürlüklerden yana gözüküyor. Ümit ediyoruz ki, özgürlüklerin ve demokrasinin önünü açacak çalışmalara imza atar ve “hayırla” yâdedilir.

12 Eylül ihtilalinin ardından kurulan YÖK’te şu ana kadar İhsan Doğramacı, Mehmet Sağlam, Kemal Gürüz ve Erdoğan Teziç Başkanlık yaptı. Gürüz ve Teziç dönemlerinde YÖK en çok tartışılan kurum oldu. Özcan 5. başkan… Yeni başkan öncelikle 26. yıllık YÖK’e yapılan eleştirileri iyi analiz edip, geçmiş başkanların yanlışlarından ders çıkarıp, doğruları bulmalıdır.

YÖK eski başkanlarından Kemal Gürüz, Özcan’ın “Üniversitelerde bütün yasaklar kalkacak” sözüne gösterdiği tehditvâri tepkisinde, “Üniversitelerde tek bir yasak yok. Yasak var diyebiliyorsa erkekçe, mertçe çıksın söylesin. Ama yasaktan anladıkları ‘türban’ ise onu değiştirmeye bunların, cumhurbaşkanının da gücü yetmez. O haddini bilsin… O çalışmaları yaptığı ülkeye, Malezya’ya gidip bunları söylesin” demesi ve bazı rektörlerin “yasak kalkacak” sözüne cevap vermeleri Özcan’ın işinin kolay olmadığını gösteriyor. Ancak bu yasakçı kafa onu yıldırmamalı ve özgürlükçü tavrını sonuna kadar sürdürmelidir.

* * *

Artık üniversiteler özgürlükçü bir yapıya kavuşturulmalı, yıllardır hep tartışmaların odağında olan YÖK “aslî görevi”ne dönmeli, bilimsel çalışmalarla hatırlanmalıdır. Zira, Türkiye bilimsel yayın konusunda 28 ülke arasında ancak 21. sırada yer aldı. YÖK’ün bilimsel gelişmenin önündeki en büyük engel olduğu, kurulduğu günden beri 500’ün üzerinde öğretim üyesi tasfiye edilmesi ile 70 binin üzerinde öğrenci hakkında soruşturma açılmasından ortaya çıkıyor.

YÖK denince artık “fişlemeler, ikna odaları, başörtüsü yasağı, katsayı adaletsizliği, özgürlüklerin kısıtlanması, bilimsel yetersizlik, üniversitelerimizin sayılı üniversiteler arasında sayılmaması” gibi konular akla gelmemelidir. Bunlar öncelikle çözüm bekleyen meselelerdir. Diğer yandan Anayasanın YÖK’le ilgili olan 130 ve 131. maddeleri değiştirilerek YÖK’ün “bilimsel yapıya” kavuşturulması sağlanmalıdır. Eğer YÖK’ün bu yapısı devam edecekse de YÖK toptan kaldırılmalıdır.

YÖK’le ilgili daha birçok şey söylenebilir. Ancak henüz “çiçeği burnunda” yeni başkanın yaptıklarını, yapamadıklarını gördükçe tenkitlerimiz ve tebriklerimize devam edelim.

Bu vesile ile Prof. Dr. Özcan’a yeni görevinin hayırlı olmasını dilerken, “özgürlükçü” sözlerini dört yıllık görevi sürecince unutmamasını, her zaman demokrasinin ve özgürlüklerin yanında yer almasını, dayatmalara boyun eğmemesini diliyoruz. Milletin beklediği budur ve takipçisi de olacaktır…

* * *

Vedânın ardından

Öte yandan, Erdoğan Teziç dört yıllık görev süresini doldurarak “özel işleri”nin başına geçti. Teziç, görevini bırakırken rektörlere gönderdiği veda mektubunda şunları söylemiş:

“Üniversitelerimizin, cumhuriyetin kazanımlarını koruma ve kollama görevlerinden hiçbir şekilde taviz vermeyeceklerine ve Atatürk’ün açtığı aydınlık yolda ülke gençliğimizi yetiştirmeye devam edeceklerinden kimsenin kuşku duymaması gerektiğine olan inancım tamdır. Bu duygu ve düşüncelerle ‘Allahaısmarladık’ diyor, başta siz olmak üzere tüm öğretim elemanlarınızı, öğrencilerinizi ve idari personelinizi sevgiyle kucaklıyorum…”

Bu veda mesajını okuyunca, seçimi kaybetmesinin ardından CHP’lilerin İsmet İnönü’ye yaptıkları “tavsiye ve ikazı”nı hatırladık. (Teşbihte hata olmasın da…) Demokrat Parti büyük çoğunlukla iktidara geldiğinde bunun sebebini araştıran partililer İnönü’ye, “Konuşmalarınızda dinî terimlerden, dinî özgürlüklerden bahsedin” tavsiyesinde bulunmuşlar. İnönü kürsüye çıkmış, konuşmuş ve inerken, “Allahaısmarladık” demiş. Konuşmanın içeriğinde yine dinî konulara temas etmediğini söyleyen CHP’lilere İnönü, “Allahaısmarladık dedim ya” demiş…

İşte o kadar… O kelimeyi söylemek kendince “insanları kandırmaya” yetiyor. Ama millet kanıyor mu, kanmıyor elbette…

15.12.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.12.2007) - “Özgür anayasa” tartışması

  (08.12.2007) - Aslında ne oldu?

  (07.12.2007) - Bir dönem kapanırken “dehşet notlar!”

  (03.12.2007) - Kippa ve başörtüsü

  (01.12.2007) - Ekonomi ne oldu?

  (30.11.2007) - YAŞ ve yargı

  (24.11.2007) - Öğretmenlerin sorunları ne oldu?

  (23.11.2007) - Yeni anayasa

  (17.11.2007) - Başörtüsü yasağı ne oldu?

  (16.11.2007) - Kritik ziyaretler

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri