Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Bu çelişkiden kurtulmak lâzım



Türkiye’yi idare edenler, başörtüsü yasağını görmezden gelmeye çalışsa da; kanunsuz olarak uygulanmaya devam eden yasak, memleketin önünü tıkayıp ufkunu karartmaya devam ediyor. Son tartışma, TÜBİTAK’ın düzenlediği “Ulusal Bilim Olimpiyatları”nda dereceye giren bir öğrencinin, ödülünü almak için düzenlenen ‘tören’e başörtüsü ile katılmasıyla başladı.

“Ödül”ü hak eden bir öğrencinin, sırf başörtülü diye tartışma konusu yapılması ve okuduğu okul hakkında ‘soruşturma’ başlatılması yaşadığımız çelişkiyi gözler önüne seriyor.

Uygulanan başörtüsü yasağının ‘kanunsuz’ olduğu tartışma götürmez. Hemen ifade edelim; ‘kanunlu’ da olsa böyle bir yasak en başta insan hak ve hürriyetlerine aykırıdır. İtiraz edilen nokta, uygulamanın kanunlu ya da kanunsuz olmasından öte, bizzat yasağın var olmasınadır.

Çelişki şurada: Hükûmet, yasağı kaldırmak istediğini her fırsatta ifade ediyor. Öyle ise, ödül alan bir öğrencinin, başörtülü olarak ödül törenine katılmasına niçin itiraz ediliyor?

“Okulda başını açan öğrenci, ödül töreninde niçin başörtüsü takıyor?” deniliyorsa, buradaki yanlışı ‘okulda açma mecburiyeti’nde aramak lâzım. Ödül alan öğrenci ve onun on binlerce arkadaşı, her zaman ve her yerde başörtüsü takmak istiyorlar. Ancak buna izin verilmiyor. Kabahati başörtüsü takanlarda değil, onlara izin vermeyenlerde aramak lâzım.

“Yeni düzenleme yapılana kadar yasağı uygulamaya devam edeceğiz” demek de meseleyi çözmez. Yasağı ve uygulanmasını savunarak ‘yasak’ kalkabilir mi? Ki, bu hadisede ödül teröni okulda yapılmıyor. “Öğrenci, okul dışında da öğrencidir. Okula başı açık gidiyorsa, her zaman başı açık olmalıdır” diye yeni bir ‘içtihad’ mı yapıldı?

Yasakçıların bile bu güne kadar düşünmediği yeni uygulamalar başlatmak, ‘özgürlükçü yöneticiler’e yakışmıyor. Oldu olacak, ‘ödül yönetmelikleri’ de değiştirilsin ve ödül almanın ilk şartı, “başı açık olmak” şeklinde düzenlensin!

Başörtüsü yasağının sebep olduğu çelişkilerden bir an önce kurtulmamız gerekiyor. Hür dünyada olmayan bir yasağın, ‘hür dünya ülkesi’ olmaya aday bir ülkede devam ettirilebilmesi mümkün değildir. Ödül alan öğrencilerin sevinçlerine, bu şekilde gölge düşürmek de kökten yanlış.

Türkiye, böyle başarılara imza atanlarla gurur duymalı, mutlu olmalı. Nitekim, ödül kazanan başörtülü öğrencimiz Elif Büşra Doğan’la ‘hatıra’ fotoğrafı çektiren Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu, “Başarılı bir öğrenciyle fotoğraf çektirmekten gurur duydum” demiş. (Vakit, 14 Aralık 2007)

TÜBİTAK ödülünü kazanan Elif Büşra Doğan’ı, kazandığı ödül sebebiyle bir defa daha tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz. Onun kazandığı bu başarının, bu tartışmalarla gölgelenmesini istemiyoruz. İnşallah, kanunsuz yasak sona erer ve bundan sonra böyle çelişkili engellerle karşılaşmaz. Çünkü Elif Büşra ve onun gibi milyonların önünde daha uzun bir eğitim maratonu var. Başörtülüler, engelleri aşa aşa hak ettikleri ‘ödül’e kavuşacaklar inşallah.

“Birileri” istemese de!

15.12.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.12.2007) - ‘Ama’yasa değil, ‘anayasa’ yapılsın

  (13.12.2007) - Mesleğine ihanet edenler kim?

  (12.12.2007) - Gözler yeni başkanda

  (11.12.2007) - Zaim Hocayı uğurlarken

  (10.12.2007) - Sırada ilkokullar var!

  (09.12.2007) - Yeni şeyler söylemek lâzım

  (08.12.2007) - Gece ile gündüz bir olur mu?

  (07.12.2007) - Biri bize anlatsın

  (06.12.2007) - Anketten ‘korku’ üretmek tutar mı?

  (05.12.2007) - Yapanın yanında kâr mı kalsın?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri