Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Abdil YILDIRIM

Bayramlar mutluluğun resmidir



Bayram sevinçtir, coşkudur, aydınlıktır, arılık ve duruluktur. Bayramlar sevgidir, barıştır, kardeşliktir. Dertlere ve sevinçlere ortak olma, yardımlaşma, dayanışma ve kaynaşma günleridir. İnsanların içi de, dışı da o gün bir başka güzelliğe bürünür.

Bayram sabahlarında huzur meltemleri ruhları okşar, gönül bahçelerinde saadet gülleri açar. Kalplerde yumuşaklık, gözlerde sevgi, yüzlerde gülümseme eksik olmaz. İnsanlar bu sevinç ve coşkuyu herkesle paylaşmak, dağlara taşlara, kurtlara kuşlara, “Sevinin, coşun, bugün bayram” diye haykırmak ister. “Mutluluğun resmini yapabilir misin?” sorusuna sanki bayram sabahları cevap verilmiş olur. Camiden çıkan insanların yüreğindeki sevinç ve yüzündeki huzur, cadde ve sokaklara yayılır, her tarafı tarifsiz bir güzellik kaplar. El öpenler ve eli öpülenler, biri birlerini dostça kucaklayıp bayramlaşanlar, karşılıklı duâlar, dilekler, tebrikler… İşte bu manzara, tam da mutluluğun resmidir.

Cenâb-ı Hak’kın her günü mübarektir ama, bazı günler diğerlerinden daha fazla bir öneme ve özelliğe sahiptir. O günler, mühim işlerin vukua geldiği, büyük inkılâpların gerçekleştiği zaman dilimleridir. O gün ya büyük bir savaştan zaferle çıkılmış, ya büyük bir imtihan başarı ile verilmiştir. Meşakkatten mutluluğa, zahmetten rahmete, hasretten vuslata geçilmiştir. Bayram günleri, hizmetlerin ikmal edilip ücretlerin hak edildiği, mükâfatların bolca verildiği gündür.

İşte yine böyle büyük bir imtihandan başarı ile çıkılıp, büyük mükâfatların kazanıldığı bir bayram yaşıyoruz. Cenâb-ı Hak’ka verilen bir sözün yerine getirilmesi için ciğerpâresini boğazlamayı göze alan bir baba ve bıçak altına boğazını uzatan mûtî bir evlâda verilen mükâfatın bayramı yaşanmakta. İbrahimlerin ve İsmaillerin mutluluğu yeryüzünü kaplamış bulunuyor. Merhametlilerin en merhametlisi olan Rabbimiz, bizi kendisine yaklaştırmak için canlarımızdan değil, mallarımızdan fedakârlık yapmamızı yeterli görmüş, evlâtlarımızın yerine bir hayvanı kurban etmemizi emretmiştir. İsteseydi, en sevgili evlâdımızı da kendisi için boğazlamamızı emrederdi. Ama O, öyle bir merhamet sahibi ki, bütün anne ve babaların merhametleri toplansa, O’nun merhametinin yanında deryada damla bile olmaz. İşte bu bayram, böyle rahmet ve merhamet sahibine yakın olmanın vesilesi olduğu için önemlidir, kıymetlidir.

İçinde bulunduğumuz Kurban Bayramı, sevenlerin sevdiklerine yakın olmasından doğan mutluluğun bayramıdır. Bir anne, gurbetten gelen evlâdını bağrına basarken, sevinç gözyaşlarını tutamaz. “Annen kurban olsun yavrum” diye yakınlığın mutluluğunu yaşar. Bayram vesilesiyle gurbette olanlar sılaya döner, akraba ve dostlar birbirini ziyaret eder, dargınlar barışır. En önemlisi de, insan kendisini Rabbine daha yakın hisseder. İşte bu yakınlığı yüreğinde hissedenler, Kurban Bayramını gerçekten idrak edenlerdir. Onların sevinç ve mutluluklarının sınırı yoktur. Böyle bir mutluluğun resmini yapacak ressam bulmak da mümkün değildir. Zira hiçbir ressam bu tabloyu tuvale aktaramaz. Bayramlarda yaşanan mutlulukların resmi, ancak kalp ve gönül aynalarında görülebilir. Bunu görmek için de gönül ehli olmak gerekir.

Bu bayram vesilesiyle gönül aynamızın pasını silelim, kalbimize saykal (cilâ) vuralım. Mutluluk tablolarını doya doya seyredelim.

Gönül aynanız berrak, kalbiniz nurlu, bayramınız mübarek olsun.

20.12.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (13.12.2007) - Ne olmuş yani?

  (11.12.2007) - Sevelim, sevilelim

  (08.12.2007) - Dünyayı avucuna alanlar ve kalbine koyanlar

  (30.11.2007) - Sözlerin en güzeli

  (14.11.2007) - Gitmenin anlamı

  (07.11.2007) - Her zamankinden daha çok

  (01.11.2007) - Yanlış teşhis

  (30.10.2007) - Mutlu musunuz?

  (28.10.2007) - Acele edelim

  (25.10.2007) - Dost kervanı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri