Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Özde barış günleri



Bir Kurban Bayramına daha bizi kavuşturan Rabbimize hamdolsun, şükrolsun. Bayramlar, mesajlarda da ifade edildiği üzere mânevî havanın galip geldiği, duâların arşa yükseldiği, fakir-fukaranın sevindirildiği, ‘küs’lerin barıştığı, kırgınlıkların sona erdirildiği günlerdir.

Hemen ifade etmek gerekir ki, dinî bayramlardaki ‘barış’ ifadesi ‘söz’de değil, ‘öz’de barıştır. Yoksa, ‘barış’ adı altında kutlanan bazı bayramların ‘kan ve kin’ ile dolu olduğuna bütün millet şahit olmuştur.

Kurban Bayramı, yardımlaşma için en güzel fırsatlardan biridir. Elbette ki yardımlaşmalar sadece bayramlarla sınırlı kalmamalı. Aslolan, fakir ve fukaranın ihtiyaçlarının yıl boyu karşılanması; belki de onların ‘fakir’likten kurtarılmasıdır. Nitekim, geçmiş asırlarda zekât verilebilecek fakirlerin bulunamadığı günler olmuştur. Bu zenginlik, ancak zekât müessesesinin iyi işletilmesi ve gelir dağılımının adaletle yapılması sonucu mümkün olabilmiştir.

Bayram günleri; ibadet, hayır-hasenât ve yardımlaşma günleridir. Ancak medyamız; bilhassa Kurban Bayramlarında hadisenin bu yönünden ziyade, ‘kaçan boğalar, akan kanlar ve çevre kirliliği’ ile ilgilenmektedir. Elbette bu konular da ‘haber’ değeri taşır; ancak aslolan bayram vesilesiyle oluşan mânevî havanın kamuoyuna aktarılmasıdır.

Bayram günleri; belki de aylarca ‘unutulan’ akraba ve dostların hatırlanmasına, ziyaret edilmesine de bir vesiledir. Aynı şekilde hastaların da ziyaret edilmesi, hâl hatır sorulması, dertlerin paylaşılması bu günlerde ayrı bir önem kazanır. Bilhassa büyük şehirlerde yaşayanların karşı karşıya kaldığı sıkıntılardan biri de, akraba bağlarının zayıflamış ve belki de kopmuş olmasıdır. Birbirlerini tanıyamayacak kadar ‘yabancı’ olan akrabalar, büyük şehirlerin bir gerçeğidir. İşte bayram günleri aynı zamanda ‘yabancı’laşmaya karşı sığınılacak bir limandır.

Bayramların, sosyal faydaları yanında ekonomik faydalarını da hatırlamak lâzım. İsrafa ve gösterişe kaçmayacak şekilde alış veriş ve hediyeleşme, kalplerin birbirlerine kaynaşmasına da vesile olur.

Tabiî ki Kurban Bayramının bir başka güzelliği de, milyonlarca Müslümanın ‘hacı’ olmasıdır. Her yıl sayıları artarak çoğalan hacılar, bu ‘ünvan’a bu günlerde kavuşuyor. Muhtemelen hacılarımız bu günlerde bütün insanlığın huzur ve sükûna kavuşması için duâ ediyor. Onların duâlarına ‘âmin’ diyerek biz de mânen iştirak edelim.

Aslında hacıların Arafat, Mekke ve Medine’de sergiledikleri görüntü, dünya barışının nasıl temin edilebileceğini de, görmek isteyen gözlere gösteriyor. Renkleri ve dilleri ayrı onlarca milletin tek potada nasıl eridiğini görmek isteyenler, hacılara bakmalı. Milyonlarca kişi ‘kavga’sız, gürültüsüz bir araya geliyor ve bütün insanlığa; barış ve huzur dersleri veriyor. Dünyada başka hangi birliktelik, böyle bir mesaj verebilir ki?

Kalpleri ittihad ettiren İslâm, sözde değil ‘özde’ barış dini olduğunu her bayramda ortaya koymaya devam ediyor. İdrak ettiğimiz bu Kurban Bayramı günlerinde; Türkiye’yi ve dünyayı ‘idare edenler’in de bu gerçeği görmeleri için duâ edelim...

Bu vesile ile mübarek Kurban Bayramınızı bir defa daha tebrik ediyor ve duâlarınızı bekliyoruz...

20.12.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (19.12.2007) - Akibet hayrola

  (17.12.2007) - Tebdil-i mekânda ferahlık var

  (16.12.2007) - ‘Karanlık dünya’ neresi?

  (15.12.2007) - Bu çelişkiden kurtulmak lâzım

  (14.12.2007) - ‘Ama’yasa değil, ‘anayasa’ yapılsın

  (13.12.2007) - Mesleğine ihanet edenler kim?

  (12.12.2007) - Gözler yeni başkanda

  (11.12.2007) - Zaim Hocayı uğurlarken

  (10.12.2007) - Sırada ilkokullar var!

  (09.12.2007) - Yeni şeyler söylemek lâzım

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri