Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

2007’yi uğurlarken



Milâdî takvimin zaman periyodu, 365 gün arayla yeni bir yılın ve dönemin habercisi olmaktadır. İdarî ve malî bir çok uygulamada, yıl hesabı ve yılın kendi içinde aylık dilimleri ile konuların çapına göre başlangıçlar, bitişler veya devam eden süreçler birbirini kovalamaktadır.

Yine yıl sonu itibariyle, eskittiğimiz 2007 üzerinde konuşup, ona el sallayacağız. 2008’e girmeden 2007’ye “uğurlar olsun” diyeceğiz. Yeni bir yıl, eski yılların hatıralarıyla devraldığı birikim, beraberinde yenilenmeye teşvik etmektedir.

Hayalimizin yakınlaştığı gündemler yeni yılla birlikte canlandığı, gündemini yitiren konularında zihin arşivinden çıkarıldığı, tarihe emanet edildiği zamanlardır.

2007 yılına Türkiye açısından baktığımızda; akla ilk gelen siyasî gelişme genel seçimlerle birlikte cumhurbaşkanlığı seçimidir. İki seçimin peşpeşe sebep olduğu kırılmalar, siyaseti geren zinde girişimler, devlet organlarının seçim sürecine müdahale biçimleri ve sonrasında gelişen ayrışmalar, demokrasi zeminini biraz daha pekiştirdi.

Cumhurbaşkanlığı makamını bir kesimin kalesi görme alışkanlığı, yine nüksetti ve militan demokrasi depreşti, ancak direnç noktaları ve hile senaryoları aşıldı. Halkın bundan sonra yeni cumhurbaşkanını seçecek iradeyi elinde tutma referandumu ise, ayrı bir demokratik taban kültürüne katkı yaptı.

AB sürecinde Merkel’den sonra Sarkozy ile devam eden Fransalmanya ittifakı, bütün gayretkeşliklere rağmen, Türkiye’nin müzakere sürecini fazla etkilemedi. Yeni başlıkların açılması da bunun en güzel örneği.

İç siyasetin iki seçimle ve bir referandumla gerilmesi, ardından terör belâsı, AB sürecini birinci gündem olmaktan çıkardı. Siyasî ve demokratik yeni reformlar için, yeni hamle şansını geriletirken, devam eden teknik ve iyileştirici müzakere başlıkları ve kamuoyuna yansıyan uygulama isteği ise, gittikçe artmaktadır.

2007’nin son çeyreği ise, en çok terör gündemine kilitlendi. 22 Temmuz seçimleri ile DTP’nin Mecliste grup kuracak sayıyı elde etmesi ile paralel artan bir gerilim stratejisi ve PKK’nın eylem zincirini kurması, kamuoyunu fazlasıyla tahrik etti. Türkiye’nin huzur atmosferi, bozulmaya yüz tutan bir sürece zorlandı adeta.

Neyse ki, halkın sağduyusu iç, dış, kurumsal ve terör destekli bir çok provokasyonu-tabiri caizse-alt etmeyi başardı. Aştı. Demokrasinin sabır süreci iyi işledi. Uluslararası güç merkezleri, Türkiye’nin terörle sınavını nihayet anlamaya başladılar. Başka ifadeyle, anlamamazlık haklarının kalmadığı, bıçağın kemiğe dayandığı noktayı iyi fark ettiler.

DTP, kendisinden beklenen ülke duyarlılığı içinde demokratik siyasî hareket olarak kalma ve “dağdan kopma” becerisini maalesef gösteremedi. Güvenlik güçleri, siyaseti hükümete bırakacak bir “dönüşüm”le eli silâhlı örgüt cephesine yönlendiren bir konsepte girdi. ABD işin içine girince, çözümü kolaylaştıran istihbarat bilgileri işe yaradı.

Doğu ve Güneydoğu, güvenlik meselesi olmaktan çıkarılıp, kalkınma öncelikli bir yönelişe girdi. Bunun başarılması, sivil inisiyatifi ve demokrasi içinde çözümü kuvvetlendirir. Vatandaşı “iki ara bir dere”den kurtardığı gibi, ülke kaynaklarının faili malûm terör girdabına gitmesinden kurtarır.

2007’nin önemli bir gündemi de sivil anayasa tartışmalarıydı. Bütün bu karmaşalar içinde, sivil anayasa tartışmaları kendine yeterince yer buldu. Bundan böyle, 2008’in ana gündemi olacağa benziyor. Demokrasinin bireyi öne çıkaran, toplumu gözeten ve devleti bu iki ana referansa göre yapılandıracak sivil anayasa, son 50 yılın askerî anayasalarını aşma başarısı olacaktır.

Olumsuzlukların, senaryoların, provokasyonların, fitne tohumlarının ve kökü dışarıda ejderhaların bütün oyun ve hilelerine rağmen, komplo teorilerine takılmadan ve akla uygun hikmet ve meşrûiyet ölçüsünde, Türkiye barajı su almaya başladı.

Kendine yetecek enerji havzalarını kurmaktadır. Son yüzyılın inkırazları ve itibarları ile iflâsları çarpıştıkça, hakkın gücü daha da perçinlenmiştir.

Bu anlamda 2007, hayra giden yolda iyi bir dönemeçtir.

26.12.2007

E-Posta: [email protected].


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (25.12.2007) - Tanışma ve yardımlaşma seferberliği

  (24.12.2007) - Anayasa mahkemesine ferdi başvuru

  (23.12.2007) - UNESCO 2018 Bediüzzaman yılı

  (20.12.2007) - Her anlamda bayram

  (19.12.2007) - Bugün yer gök Arafat

  (18.12.2007) - Haclanmak

  (17.12.2007) - TÜBİTAK bilim olimpiyatı ve Elif Büşra

  (16.12.2007) - Resulullah’a (asm) koşmak

  (13.12.2007) - YÖK özgürleşirse

  (11.12.2007) - YÖK Başkanı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri