Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

UNESCO 2018 Bediüzzaman yılı



Geleceğe yolculuk yaparken, aracın radyosundan; “Önümüzdeki yıl, Unesco tarafından Dünya Bediüzzman Yılı olarak kutlanacak.” haberini duyuyorum. Bütün dikkatim kilitleniyor.

“Şükür Allah’ım. Arkadaşlar başardı” diyerek sevinç çığlığı atıyorum. “Demek ki başvuru kabul edildi. Harik” diyorum ardından.

Dile kolay, tam on yıldır hazırlanıyorduk. Uzun bir yolculuk. Başvuru heyeti, Bediüzzman’a gönül vermiş Nur Talebelerinin ortak iradesiyle teşekkül etmişti.

Temsil adaletini bütün gruplar kendi içinde sağlamıştı. İş bölümü yapmışlardı. Ona göre yeterlilik şartlarını araştırmışlardı. Yoğun ve şevkli bir çalışmanın sonucunda elde edilmiş bir muvaffakiyetti.

Sadece Türkiye’nin talebi olmaktan çıkmıştı sonradan. Yirminin üstünde ülke, ev sahipliği için hazır olduklarını söylemişlerdi. İslâm dünyası Onu halkına anlatmak istiyordu. Avrupalılar da heyecan duymuştu. Bir İslâm âlimi olarak, İslâm dünyası ile kendileri arasında köprü görevi gördüğü için memnundular.

Bediüzzaman’ın Unesco’da kabulüne İskandinav ülkeleri çok sevinmişlerdi. Onların insanî yaşama endekslerine atıf yapan ifadelerine saygıyla mukabele etmek istiyorlardı.

Ruslar da istekliydiler. Ateizmin belini kıran ve Allah inancını insanlarına aşılayan fikirlerinden dolayı. Ayrıca Rusların masum çocuklarına savaş ortamlarında duyduğu şefkati de unutmamışlardı.

Avrupalılar arasında en büyük sahiplenme Almanlara düşmüştü. Çok mutluydular. Peygamberimize takdir hislerini belirten kurucuları Prens Bismark’tan sonra, Almanlara takdir duygusuyla “Bahtiyar Alman” ünvanını veren Bediüzzman’a saygı duyuyorlardı. Ülkelerinde yaşayan Nur Talebelerinden de bunu gözlemlemişlerdi. Geç kavramışlardı Bediüzzman sevgisini, ancak pekiştirmişlerdi.

Japonlar ise, mutluluklarını yansıtmayacak kadar ciddi olmalarına rağmen, sevinçleri yüzlerinden okunuyordu. Bediüzzaman’ın Kore Harbine giden öğrencisi rahmetli Bayram Yüksel’le Japonların şahsında onların başkomutanına ve kütüphanesine risale göndermesinin manevî hediyesini, hiç unutmuyorlardı.

Osmanlı’nın son döneminde “Kesb-i Medeniyette, Japonlara iktida etme” fikrindeki derinliği ve Japonya’yı kalkınma modeli olarak Müslüman topluma takdim etmesini, aklın ve kalbin buluşması olarak değerlendiriyorlardı. Japonlar da, ciddi anlamda destek vermişlerdi.

Mısırlılar, gözleri çakmak çakmak siyasî zekâ fışkıran bir kararlılıkla sahiplenmişlerdi Bediüzzaman yılını. “İslâmın zeki bir mahdumu” olduklarını Bediüzzman fısıldamıştı asra. Sonra Ezher’in kızkardeşini inşa etmek istemişti Doğu Anadoluya. Kardeşçesine birliğin harcını atmıştı Mısır’la.

Orta Asya’daki Türkî cumhuriyetler de ayakta alkışlamışlardı bu kararı. “İslâm’ın bahadır evlatları” olduklarını, bir gün hürriyetlerine kavuşacaklarını, yıllar önce Rus polisine, esaret altındayken Bediüzzman müjdelemişti. Onlara destek ve manevî kuvvet olmuştu tarih huzurunda.

Suudiler de çok duacıydı bu karara ve Kur’ân’dan ilham alan ve tefsirini, sadece Kur’ân üzerinden, ek kaynaklara başvurmadan yazan Bediüzzaman’a. Hassasiyetlerini en iyi anlayan Risale-i Nur’a müteşekkirdiler.

İran’lılar, yıllar yılı ehl-i sünnet geleneği ile olan ihtilaflarının bir kısmını Bediüzzaman’ın çözmesinden ve Hazreti Ali’nin şahsında Al-i Beyt hususiyetine lâyık idrakinden ve cevşeni yaygınlaştırmasından, fazlasıyla müstefid olmuşlardı.

İslâm dünyasına getirdiği meşveret, meşrutiyet ve hürriyet kavramları, Amerika’nın insanî zemininde müspet düşünenleri de memnun etmişti.

En çok, İslâm’ın “Müstaid veledi” dediği Pakistanlılar heyecanlanmıştı.

Çinliler bile, Yecüc ve Mecüc felâketi olan komünizm istilasından manen ve fikren insanlığı koruyan Risale-i Nur eserlerinden dolayı, Bediüzzman’ı öğrenmeye başlamışlardı.

Radyodaki programcısı, farklı ülkelere bağlanarak, konuyla ilgili muhabirleri üzerinden yukarıdaki gelişmeleri aktarıyordu.

2017’nin Mayıs’ında dinlediğim bu haber, derinleşen bir tebessümün ruhumu saran iç huzuruydu.

2018 yılı ilk programının, Bediüzzman Üniversite’nde yapılacağını söylemeyi de ihmal etmemişti sunucu. Programa, İslâm ülkelerinin tamamı temsilci gönderecekken, ayrıca 70 dünya ülkesinin de katılacağını duyurmuştu.

Son bir not daha iletmişti programcı: Nobel ödülünün yeni sahibi de Said Nursî idi. Komite o günlere denk gelen bir açıklamaya hazırlanıyordu.

Ve Türkiye, dünya tefekkür tarihinde, bir ilke ev sahipliği yapıyordu.

Bu müjdeyi hatırlatan muhterem Halil Uslu ve İslâm Yaşar’a teşekkür ediyorum.

Bu vesileyle vicdanı karib kılan Kurban Bayramının, İslâm Âlemi ve insanlık için huzur, istiklâliyet ve barış getirmesini temennî ediyorum.

Müjdeli bayramın, müjdeyi tahakkuk ettirmesi duâsıyla.

23.12.2007

E-Posta: [email protected].


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.12.2007) - Her anlamda bayram

  (19.12.2007) - Bugün yer gök Arafat

  (18.12.2007) - Haclanmak

  (17.12.2007) - TÜBİTAK bilim olimpiyatı ve Elif Büşra

  (16.12.2007) - Resulullah’a (asm) koşmak

  (13.12.2007) - YÖK özgürleşirse

  (11.12.2007) - YÖK Başkanı

  (10.12.2007) - Gündelik hayatta din araştırması

  (09.12.2007) - Namazla kazanmak

  (06.12.2007) - Hacca hazırlanırken

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri