Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mustafa ÖZCAN

Bush'a ağız ve gönül dolusu şükran



Bush'un Ortadoğu gezisi geride bazı tortular bıraktı. Şüphesiz ziyareti 'aşırı Yahudileri' çok sevindirdi. Onlar da bunu gizleme gereği duymadılar. Zaman gazetesinin başlığında olduğu gibi İsrail'de Bush'u baş hahamlar karşıladı. Sadece karşılamakla kalmadılar içten şükranlarını arz ettiler. "Madem ki, Irak'ı bizim için dümdüz ettin, bizden de derin bir şükranı hak ettin' şeklinde görüşlerini ifade ettiler. Ben Gurion Havaalanı karşılama töreninde kısa bir konuşma yapan Eşkinazi toplululuğu dinî lideri Hahambaşı Yona Metzger, Irak işgaliyle ilgili şükranlarını arz ederken ağzından şunlar dökülmüş: "İsrail'i desteklediğiniz ve bilhassa Irak'a savaş açtığınız için size şükranlarımı takdim etmek istiyorum..." Bush da bu içten teşekkür ve kutlamadan dolayı memnuniyetini izhar ve ifade etmiş.

Metzger'in Irak savaşıyla alâkalı olarak söyledikleri İsrail kamuoyunun ekseriyeti tarafından paylaşılıyorsa da aslında Amerikan Yahudilerinin ekseriyeti tarafından paylaşılmıyor. Bununla birlikte Hahambaşı Metzger, İsrail kamuoyunun ekseriyetinin görüşlerine tercüman olmuş. Ancak Amerikan Yahudileri açısından durum farklı. Onların kabul ve tasvibatına mazhar değil.

2007 yılında Amerikan Yahudileri nezdinde yapılan kamuoyu yoklamalarında Yahudilerin yüzde 70'inin Irak savaşını onaylamadıkları ortaya çıkmıştı. Sadece yüzde 28, Irak'a karşı açılan saldırıyı onaylıyor. Aralık, 2007'de CBS tarafından hazırlanan God's Name belgeselinde Irak savaşından dolayı Bush'a şükranlarını arz eden Hahambaşı Metzger dünyanın en önemli 12 din adamı arasında gösteriliyordu. Newsweek dergisi ise Metzger ve diğer din adamlarının fotoğraflarını belgeselle birlikte yayınlamıştı. Metzger, belgeselde Dalai Lama ve Rowan Williams gibi seçkin dinî liderlerin arasında görülüyordu. Çok ilginç, Yahudi siyasî ve dinî liderleri Bush'u karşılama ve istikbâl sırasında kantarın topuzunu iyice kaçırdılar. Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Bush'un kalan süresi zarfında barış yapamayacağını ilân etmişken Bush'u karşılama töreninde tam 180 derece dönerek Kasım ayına kadarki sürenin çok büyük bir süre olduğunu ve bu süreye nice barış süreçlerinin sığdırabileceğini söyledi.

***

İsrailli Yahudi hahambaşları Irak'ı dümdüz ettiği için Bush'a şükranlarını arz ederken kendinden menkul Bektaşi bilgesi İlhan Selçuk da aynı günlerde Kur'ân'ın Yahudilere nasıl baktığını yazdı. 'Savaş ateşini ne zaman körükleseler Allah onu söndürür. Yeryüzünde bozgunculuğa koşarlar. Allah bozguncuları sevmez' gibi bazı âyetleri alt alta sıralayarak güya Kur'ân'ı Kerim'in Yahudilere bakışını nazara veriyor. Ondan sonra da düşmanlıkları ortadan kaldırmak için cumhuriyet idaresinin kimi âyetleri bu sebeple zorunlu olarak askıya aldığını yazıyor. Şimon Peres de Davos'ta sadece âyetleri değil düşmanlıkları bertaraf için tarihi de askıya almak gereğini savunmuştu, 'Tarihi de ortadan kaldıralım' diyordu ama tarihten önce Irak'ı tarih hâline getirdiler ve ortadan kaldırdılar. Bir de Hahambaşı, Şimon Peres'in huzurunda bunun için Bush'a utanmadan şükranlarını arz ediyor. Acaba bu şükran ifadesi İlhan Selçuk gibiler için bir şeyler çağrıştırıyor mu? Bilinmez! Bir de bu şükran meselesine Yahudilerle diyalog zaviyesinden de bakılmalı.

***

Ama aşırı ve çılgın Yahudiler dışında barışı ve buna bağlı olarak İsrail'in geleceğini tehlikeye attığından dolayı Bush'a ateş püskürenler kıyasıya eleştirenler de var. Afganistan ve Irak savaşını gereksiz görenler aynı zamanda 2006 yılında Lübnan Savaşı'nın Bush'un İsrail'e yeşil ışık yakmasıyla gerçekleştiğini hatırlamıyorlar. Yine Hamas hükümetine yönelik ambargo ve Gazze halkının açlığa mahkûm edilmesi de Bush'un etki alanının dışında değil. Yine kimi İsrailli yazarlara göre, Bush'un hedeflerinden birisi de -gerçekleştirilebilse- Beşşar Esad rejiminin devrilmesi. Bu tek taraflılığının bir sonucu olarak Bush'un Ortadoğu'daki tesiri yok mesabesine inmiştir. Bu bağlamda, Maariv gazetesinin yazarları Bush'la dalgalarını geçmişler. İçlerinden birisi 'Bush'un bölgede icra ettiği tesir Hamas'ın askerî kanadının lideri Ahmet Caberi'nin de gerisinde kaldı' diye yazıyor. Dolayısıyla İsrail'de bazıları Bush'a şükran hisleriyle meşbu' ve dolu iken Yossi Sarid gibi kimileri de Maniheist yaklaşımlarıyla ve zevzeklikleriyle dalga geçiyor ve eğleniyorlar.

13.01.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (11.01.2008) - Korkut Özal'ın analizi

  (10.01.2008) - Tonkin'den Hürmüz'e

  (09.01.2008) - Bush'un serap turu

  (08.01.2008) - Deyimler ışığında uluslar arası politika

  (07.01.2008) - Pozitif ayrımcılık

  (06.01.2008) - Bizdenciler!

  (04.01.2008) - Demokrasinin Anka'sı

  (03.01.2008) - Fix seçimler

  (02.01.2008) - Suikastta Amerikan parmağı

  (01.01.2008) - Noel hediyesi

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri