Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mustafa ÖZCAN

Deyimler ışığında uluslar arası politika



6 Ocak 2008 akşamı El Cezire'de günün konuşmasında Filistinli müzakereci Ahmet Kurey'i dinledim. Birinci elden İsrail'le müzakereleri yürüttüğü için sözleri önemliydi. 'İsrail zihniyeti devam ettikçe, işgal, aşağılama, yutma ve ceşanın (işgal noktasında oburluluk hali) devam edecektir' dedi ve iyimser olmadığını ve iyimser olmak için de bir sebep görmediğini söyledi.

Aslında bu ifadeler malumu ilam kabilinden gerçeğin bir kez daha teyidinden başka bir şey değildir. Bununla birlikte başmüzakereci olduğundan dolayı tanıklığı ehemmiyet kesbediyor. Ve Annapolis çerçevesinde bir yıl içinde bir çözüme ulaşılmasının adeta imkân dışı olduğunu da ifade ediyor. Esasen aynısını Ebu Mazin olarak da bilinen Mahmut Abbas da biliyor ve görüyor. Buna rağmen, Annapolis'e sürüklendi ve orada yalanın ve aldatmacanın bir parçası oldu.

Lieberman gibi, Olmert'in koalisyon ortakları temel meselelerin görüşülmesi halinde koalisyonu terkedeceklerini söylüyorlar. Bunun da ötesinde bazı hahamlar aynen Rabin'e yapıldığı gibi bu yönde ilerleme olması halinde Olmert, Livni ve Barak'ın kanını helâl sayıyorlar. Yani Filistinlilerle uluslar arası sözleşme ve kanunlara uygun bir barış yapılması, İsrail'de iç savaş çıkması demektir. Nereden bakılırsa bakılsın ve ne kadar iyimser olunmaya çalışılırsa çalışılsın, İsrail ile Filistin arasında bir barış ortamı çıkmaz bir sokak. Ahmet Kurey de bunu itiraf etmekten çekinmiyor. Böyle de olunca geride defacto bir biçimde iç içe yaşamak ve birbirine zoraki tahammül kalıyor. Daha doğrusu, Filistinliler İsrail mezalimine katlanmak zorundadırlar.

Ahmet Kurey yeni yerleşim birimlerinin kurulması tamamen durdurulmadan barış için başlangıç noktasına ulaşılamayacağını ifade etmektedir. Bununla birlikte, Hamas'la ilgili duyguları da soruldu. Bu noktada da da sarih ve açıktı. Hamas'ın bugüne kadar Filistinli hiç bir örgütün yapmadığı yanlışı yaptığını savundu ve Gazze ile Batı Şeria arasında yaşanılan kopukluk ve ayrılığı şu sözlerle ifade etti: "Biz darb-ı meselde ifade edildiği gibi henüz ayıyı avlamadan onun postunu paylaşmaya kalkıştık..."

***

Filistin devleti kurulmadan Filistinliler parçalanmış oldu. Devlet olmadan kantonlaşmaya geçildi. Bandustan formülü Gazze ve Batı Şeria ayrılığında olduğu gibi aslında Güney Afrika ırkçı rejiminin geçmişte uyguladığı sinsi ve şeytani planlardan birisi idi. Butelezi'nin Güney Afrika'da yaptığını aslında Arafat'a yaptırmak istemişlerdi ama Arafat ve Şeyh Ahmet Yasin bu formülün önünü kesmişlerdi. Burada Kurey tek yanlı olarak Hamas hareketine yüklendi ve Gazze'nin Batı Şeria'dan kopmasını onlara yükledi. Bununla birlikte Muhammed Dahlan gibi gerçek Butelezi modellerinden hiç bahsetmedi. Burada elbette hata tek taraflı değil. Hamas'ın da süreç içindeki tercihlerindeki hatalar meseleyi bu noktaya taşımıştır. Bununla birlikte, meselenin en temelinde FKÖ'nün bozuk yöneticilerinin yanlış politikaları var.

Burada Ahmet Kurey ilginç bir deyim kullanıyor. "Ayıyı avlamadan postunu paylaşmak..." Gerçekten de Filistin'de yaşananları özetleyen bir deyim. Bununla birlikte, Hamas'ın kasıtlı bir biçimde Gazze'yi ele geçirmeyi planladığı doğru bir tanı ve teşhis değil. Gelişmeler hareketi bu yöne sevketmiştir. Bununla birlikte bu yanlış sapaktan çıkmak için iki tarafın da yeniden Mekke mutabakatına benzer mutabakatlar aramaları gerekir. bu konuda Fetih ağırdan alıyor.

***

Pakistan'daki gelişmeleri izah etmek için başvuralabilecek deyim ve atasözerinden birisi de 'Hırsız evde olursa öküz bacadan çıkar' ifadesidir. Bundan dolayı Pakistan Halk Partisi baştan beri İslamabad'a bitişik Revalpindi'de başkanları Benazir Butto'nun öldürülmesini Müşerref'e hamlettiler. Gerçekten de bir anlık fırsat değerlendirilerek silâhlarla birlikte Benazir vuruluyor. Çok profesyonelce bir infaz. Müşerref yönetimi silâh kullanılmasını önce reddediyor sonra da kabul ediyor. Silâh kullanılması ve ardından da bomba kullanılması saldırının çok planlı, sofistike ve profesyonelce olduğunu gösteriyor. Zira sadece bomba atılsa Benazir ölmeyecektir. Silâhla öldürüldükten sonra dikkatleri faillerin üzerinden dağıtmak ve kargaşa ortamı çıkarmak için bomba da kullanılıyor. Suikastçı veya intihar bombacısı olduğu söyleniyor. Ama bunu nasıl ispatlayacaksınız?

Benazir'e 18 Ekim'de düzenlenen birinci suikastten sonra, Müşerref'in adamı Çavduri Süccad, seçimlerde şansını artırmak için bizzat bu saldırıyı Benazir'in düzenlettiğini söylemişti. İkinci saldırıdan sonra da bu defa Müşerref, tedbirsizlik göstererek ve başını araçtan çıkartarak Benazir'in kendi kendini öldürttüğünü söyledi. Süccad'la ağız birliği etmişler. İlla da faturayı Benazir'e çıkartıyorlar. 'Kusurlu olan devlet değil, kendisidir' demiştir. Ne diyelim: Hırsız evde olursa, öküz bacadan çıkar. Yani olmayacak işler olur. Benazir bile bile, hem de en korunaklı yerde öldürülür.

08.01.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (07.01.2008) - Pozitif ayrımcılık

  (06.01.2008) - Bizdenciler!

  (04.01.2008) - Demokrasinin Anka'sı

  (03.01.2008) - Fix seçimler

  (02.01.2008) - Suikastta Amerikan parmağı

  (01.01.2008) - Noel hediyesi

  (31.12.2007) - Benazır'ın kader kodları

  (30.12.2007) - 'Katilim, Müşerref'

  (29.12.2007) - Doğu'nun kızının akibeti

  (28.12.2007) - Mevlana Afrika'da

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri