Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

İslâm dünyasının geleceği



Şükürler olsun ki İslâm; insanların kalplerini fethetmeye devam ediyor. Yüz yılın başında, dünyadaki Müslüman nüfus 300 milyon civarında tahmin edilirken, bugün bu rakam 1.5 milyar olarak ifade ediliyor.

İslâmın; insanların kalplerini fethetmesi, bu dinin 'fıtrat dini' olmasından kaynaklanıyor. Hangi konu var ki, İslâmın emir ve yasakları insanlığın menfaatine olmasın? Maddî anlamda 'zengin'liğe ulaşan insanlık, mânevî yaralarının tedavisini ancak İslâmda bulabiliyor. Zaten öyle olmasaydı, diğer dinlerin tabileri 'fevc fevc / gruplar halinde' İslâma teslim olur muydu?

İslâm dininin, insanların kalplerini fethetmesi bir vak'a olduğu gibi; İslâm dünyasının sıkıntılar içinde olduğu da bir vak'adır. Ama bu 'dünya'nın kargaşa içinde olması, Müslümanların umumiyetle 'fakir' olması veya 'demokrasi'nin içlerinde tam anlamıyla yayılamaması; mensup oldukları dinin değil, fert fert 'şahıs'ların kabahatidir. Bazı 'aydın'ların anlamak istemediği de, tam bu noktadır. 'İslâm dünyası'nın içine sürüklendiği eksikliklerin kabahatini; mensup oldukları 'din'de aramak tam bir yanılgıdır... İslâmın emir ve yasaklarına riâyet edenlerin, dünyaya örnek olan medeniyetler kurduklarına tarih şahittir.

"Asya münafıkları ve Avrupa dessas zalimleri"nin sebep olduğu bu neticeden kurtulmak da, yine İslâm dünyasının gayretine bağlıdır. Bu noktada teknik anlamda 'örnek' alınması gereken bir 'kurum' var; o da Avrupa Birliği.

Nitekim, İslâm Konferansı Teşkilâtı Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, bu durumu ifade eden şu tesbitte bulunmuş: "AB, İKT için en mükemmel örnek, üye ülkeler arasındaki işbirliği açısından. AB bu seviyeye 50 senede ulaştı. Buraya ulaşırken İslâm dünyasından farklı özelliklere sahiptiler. En başta coğrafî bütünlük. Fas neresi, Endonezya neresi? Ayrıca siyâsî irade ve siyasî tecrübe İslâm dünyasında aynı seviyede değil."

Ancak İslâm dünyasında yakınlaşma ve kaynaşmadan yana en önemli faktörün, Müslüman milletlerin tarih boyunca birlikte yaşama arzusuna ve tecrübesine sahip olması olduğunu da vurgulayan İhsanoğlu, İslâm ülkelerinin Türkiye'nin AB üyeliğini desteklerken bunu "İslâm dünyasıyla Batı arasında sağlam bir bağlantı ve muhtemel krizleri önleyecek önemli bir imkân'' olarak gördüklerini dile getirmiş. (AA, 12 Ocak 2008)

Şunu hatırlamak lâzım: Bugün 'Avrupa Birliği' şemsiyesi altında; kalkınma ve refah yolunda birlikte ilerleyen AB üyesi bazı ülkeler, geçmiş yıllarda kendi aralarında 'yüz yıl süren savaş'lara imza atmışlardır. Böyle kanlı ve kavgalı bir 'mazi'den gelen ülkeler, neticede ortak menfaat için bir araya gelmiş ve son yılların en başarılı birliğini oluşturmuş durumdalar. İşte, İslâm dünyasını meydana getiren 'dost ve kardeş ülke'ler; Avrupa'nın ortaya koyduğu bu birliği 'örnek' olarak alabilir ve almalıdırlar.

İslâm ülkeleri arasında oluşturulması gereken birlik, sadece ekonomik konularla da sınırlı kalmamalı. En başta, demokrasi ve hürriyet konusunda köklü adımlar atılmalı ve 'yönetilen'lerle 'yöneten'ler arasındaki uyumsuzluk sona erdirilmelidir. Bu da belki İslâm Konferansı Teşkilâtının öncülüğüyle mümkün olabilir.

Türkiye, ağır işleyen sistemine rağmen 'dost ve kardeş ülkeler'e bu konuda da yardımcı olabilir... İslâm dünyasının geleceği, maddî ve manevî 'birlik'leri en kısa zamanda kurabilmektedir.

13.01.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (12.01.2008) - CHP'nin ödediği, 'dine baskı'nın bedeli değil mi?

  (11.01.2008) - 'Baskı'lar 1950'de başlamadı ki!

  (10.01.2008) - Her müzeye bir mescid

  (09.01.2008) - Çete tarlası

  (07.01.2008) - 'Çeşme' kaybolur mu?

  (06.01.2008) - Sigara öldürür de, alkol güldürür mü?

  (05.01.2008) - Dünya üretir, Amerika tüketir

  (04.01.2008) - Baskının katmerlisi

  (03.01.2008) - Tacizcilerin destekçileri kim?

  (02.01.2008) - Vahşî kapitalizm

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri