"Gerçekten" haber verir 14 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mustafa ÖZCAN

Rusya’nın takallusu ve ABD’nin büzüşmesi



Osman Paksüt’ün deyimiyle AKP’nin kapatılma davası ile Ergenekon davası Türkiye’nin kıyameti ise ABD’nin kıyameti de Irak’tır. ABD’nin hem yükselmesi hem de düşüşü Irak’la olmuştur. Bu yönüyle, kaderi Moğolların kaderine benzemiştir. Moğolların Bağdat zaferi Pirus zaferi olmuştur. Ardından iki yıl sonra nalları diktiler.

Bağdat’tan sonra hızla İslâmın son ordusu olan Mısır’ı işgal niyetiyle Afrika’ya doğru sürünürken Aynu’l Calut’ta yolları kesildi. Ama önce Moğolların mafsallarını sarsan bir olay oldu. Baybars veya Muzaffer Kutz psikolojik hezimeti veya hezimet ruhunu yenebilmek için Kahire’ye böbürlene böbürlene gelmiş olan Moğol elçilerini şehrin dört bir yanında idam ettirdi. Böylece Moğolların yenileceği fiziken gösterilmiş oldu ve Moğollar bununla metafiziki bir kırılmaya tabi tutuldular. Oysa Moğolların yükselmelerinin nedeni yine böyle bir olay olmuştur. Mehmet Harzemşah kalleşce bir şekilde içlerinde Müslümanların da olduğu Moğol tüccarlarını veya elçilerini yağmalatmış ve onları kılıçtan geçirtmişti. Bir de bunu inkâr etmiş ve Moğolları da oyalamıştı. Haliyle ve haklı olarak buna öfkelenen ve daha önce Çin’i gözüne kestiren Cengiz Han, kısa bir süre içinde hedefini değiştirerek Harzemşahlar devletini ortadan kaldırmış ve yağmalamıştı. Ama inişleri de çıkışları gibi oldu. Harzemşahlar haksız oldukları için kaybetmişlerdi. Yine Kahire kapılarında Hulagu da haksız olduğu için kaybetti ve Moğol güneşi sönmeye başladı. Aynu’l Calut sonun başlangıcı oldu.

ABD için de aynı durum geçerli. Baba Bush döneminde yönlendirilen Saddam Hüseyin gözlerini bürüyen tehevvür ve öfkesiyle Kuveyt’e kadar yürümüş ve akabinde süklüm püklüm bir vaziyette Kuveyt’ten atılmıştı. Kuveyt tahliyesi ve SSCB’nin havlu atması Soğuk Savaş’ın da sonu ve ABD’nin de zaferi olmuştu. Ama oğul Bush, babasının bıraktığı yerde aynen Hulagu-Cengiz münasebetinde olduğu gibi haksızlığa tüy dikmişti. İşte bu noktada Bağdat zaferi hezimete dönmeye başladı. Bağdat’tan sonra Moğollardan da beter olarak Rice’ın deyimiyle 22 Arap ülkesine nizamat vermeye kalkışmışlardı. Bu yönde Moğol iddialarını bilie sollamışlardı. İki yıl içinde havaları indi.

***

ABD Irak bataklığından ve lânetinden kurtulamıyor. Petrol fiyatlarının artması ve Amerikan dolarının ‘ruble trouble’ tekerlemesinde olduğu gibi inişe geçmesi sadece ABD açısından değil, dünya finans sistemi açısından da ölümcül bir darbe anlamına geliyor. Bağdat işgali bu noktada dünya sisteminin dahi sonunun başlangıcı oldu. ABD’ye öfke doruk noktaya ulaştı. Var olmak istediği noktada talih tersine döndü ve yok olmaya doğru koşmaya başladı. ABD hem İran hem de Irak politikasında tıkanmış durumda. Ne ileriye ne de geriye gidebiliyor. Hatta iki cephede de ricat ve gerileme emareleri gösteriyor. Washington Post gazetesinde David Ignatius’un Tehran’s Definite ‘Maybe’ gibi yazılarında bu çaresizliğin tasviri var. Son iki olay somut bir şekilde ABD’nin geri adım attığını gösteriyor. ABD Irak’ı fiilen işgal etmiş olmasına rağmen sözünü geçiremiyor. 2008 sonrasında Amerikan varlığının kalıcılığı noktasında Irak ile varılacak bir mutabakat sürüncemeye girdi. Bunda İran’ın ve İran’la birlikte Irak’taki müttefiklerinin büyük payı var. Bu müttefikler aynı zamanda işgal sırasında ve sonrasında ABD’nin de müttefikleriydi. Irak’ta ABD’nin gizli gündemiyle İran’ın gizli gündemi iç içe geçmişti ve İran bölgesel avantajlarını kullanarak ABD’yi manevra yapamaz hale getirdi. İsrail, İran’a saldırma ihtimali karşısında yanındaki Hizbullah cephesini düşünmek zorunda. Keza ABD de İran’a saldırması karşılığında Irak’taki varlığını gözden geçirmek durumundadır. Bundan dolayı geçen hafta sızdırılan bir haber anında tekzip edildi.

ABD’nin İran’ı vurması için Irak semalarını İsrail hava kuvvetlerine açtığı yönündeki haber anında İsrail tarafından tekzip edildi. ABD’nin uzun vadeli Irak’ta kalma planları ve bu planlara dair antlaşma beklentisi gelecek başkana devredilmiş durumda. İran’ın ABD karşısında bir başka zaferi de Washington’ın İran ile müzakereler için uranyum zenginleştirilmesinin durdurulması önşartından vazgeçmiş olmasıdır. Hem de İran’ın uzun münzilli füze denemesinin hemen akabinde. İran bunu,’ Batı nükleer gücümüzü kabul etti’ şeklinde yorumlamıştır.

***

ABD bölgedeki kartlarını ve kozlarını giderek kaybediyor. Bağdat işgali ABD’ye çok pahalıya patladı ve bedeli giderek de ağırlaşıyor. Onu her şeye kadir olduğunu söyleyen dostları iğfal etti. Morton Abramowitz’in dediğine gelecekler ama geç olacak. ABD erken dönemde çekilse ve burayı BM gücüne teslim etseydi durum çok daha fazla lehine olacaktı. ABD’nin çekilme takviminde yaptığı her dakikalık gecikme, bedeli ağırlaştırıyor. Bedel katlanarak büyüyor. ABD’nin akibeti, Bediüzzaman’ın Tiflis ile Bitlis güzergâhı için söylediği gibidir. Rusya’nın takallus (geri çekilme) edeceğini haber vermiştir. Hatta üç aşama geçireceğini de haber vermiştir. Bunlardan birisi Bolşevizm ve Bolşevizmin yıkılışı ve yeni idareye geçmesi olmuştur. ABD’yi de aynı akibet bekliyor. Buna da büzüşme yani geri çekilme deniliyor. 19 ve 20’inci yüzyıl İslâm dünyasının geri çekilmesi dönemiydi. 21’inci yüzyıl da büzülmeye (takallus, inhisar) karşı yeniden dürülme veya yayılma dönemi olacaktır. İngiltere’nin büzüldüğü yerlerde ABD yayılmıştır. ABD’nin büzüldüğü yerlere de eski toprakları ve nüfuz bölgeleri olması hasebiyle yeniden Müslümanlar yayılacaktır. Kur’ân-ı Kerim’den şahit mi arıyorsunuz: Tilke’l eyyamu nüdaviluha beynennasi. Zafer ve hezimet günlerini insanlar arasında yayar dururuz.

14.07.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (13.07.2008) - Dünya tarihini özetleyen iki siyasî âyet

  (12.07.2008) - Devr-i sabık, tabula rasa ve travma

  (11.07.2008) - 3 bin yıl sonra

  (10.07.2008) - Belle Epoque ve teneffüs devreleri

  (09.07.2008) - Nifak cereyanının sonuna doğru

  (08.07.2008) - Modern Platonik devlet

  (07.07.2008) - Türkiye’nin ruhu üzerine savaş

  (06.07.2008) - Şeriatçı başpapazdan, şeriatçı başyargıca

  (04.07.2008) - Mescidi Aksa buldozeri

  (03.07.2008) - Ali Bulaç’ın analizinin analizi

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör