"Gerçekten" haber verir 21 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Aileye bomba atmayalım



Cemiyetleri ve ülkeleri ayakta tutan temel direklerden biri ve belki de en önemlisinin aile olduğu her halde kabul edilir. Avrupa’nın en büyük yanlışlarından biri de, ‘aile’ kavramına savaş açıp, ‘çekirdek aile’yi teşvik etmesiydi. Neredeyse bir asra yaklaşan yanlış uygulamalar, hem nüfus artışını sıfırladı, hem de ülkeleri geri dönüşü zor bir bataklığa sürükledi.

Avrupa, yaptığı yanlışın farkına vardı ve hatadan dönmeye çalışıyor. Ne yazık ki bizde, yanlışta ısrar eden uygulamalara rastlanıyor. Zaten aramızdaki bariz fark bu. Onlar hatalarını görünce, yüksünmeden doğruya teslim oluyorlar. Bizde ise, ‘hata’nın hata olduğu bile kabul edilmiyor. Ta ki, gemi karaya oturuncaya kadar...

Peki, ‘aile’ bu kadar önemli de, ‘aile’yi muhafaza için gereğini yapıyor muyuz? Bu soruya ‘evet’ cevabını vermek imkânsız. En başta TV kanallarındaki yayın anlayışı ‘evet’ dememize engel. Güya aileye hitap eden yayınlar yapılıyor, ama bu yayınları ailece izlemek mümkün değil. Sadece reklâmların sebep olduğu tahrip düşünülse, kökten sarsıldığımız anlaşılır. Bu sorumsuzluğun faturasını nasıl ödeyeceğiz?

Hadisenin üzücü olan yönü, kamuoyunda ‘aile televizyonu’ imajı yaymaya çalışan, belki de başlangıçta bu maksatla yola çıkan TV kanallarının da bu hataya düşmesi. TV izleyenler şahittir ki, kanalların ‘logo’su, işareti kapatılmış olsa hangi kanal olduğu anlaşılmaz hale gelmiştir! Para karşılığı feda edilmek üzere olan değerlerimizi nasıl koruyacağız?

Mehmet Altan da kendisiyle yapılan bir röportajda ‘aile’nin önemine vurgu yapıp şöyle demişti: “Bence insan doğasında aile çok önemli. Anne, baba ve doğulan ortam. Buradaki kültürel girdiler çok hayatî. İnsan doğasında bu ilk ortamın belirleyici olduğunu düşünüyorum.” (Sabah, Pazar eki, 29 Haziran 2008)

Altan, “Siz de Margaret Thatcher gibi ‘Toplum diye bir şey yok, yalnızca aileler var’ mı diyorsunuz yani?” sorusuna da şu cevabı vermiş: “Bu görüşe çok yanlış demem. Aile çok önemli bir şey. İnsanın kültürel kodlarını anne ve baba şekillendiriyor. Kendinin göremediğini başkalarının üzerindeki yansımalarından görürsün ve bence kendini en iyi 40 yaşından sonra tanımaya başlarsın. Bu noktada da anne ve babana dönersin.”

Karikatürize edilmiş şekliyle, “Toplum yok, aile var” diyorsak o halde dört koldan ailenin tahrip edilmesi karşısında niçin susarız? Hâli hazırda, ‘aileden sorumlu devlet bakanlığı’mız bile olduğuna göre, gerekli tedbirleri alabiliyor muyuz?

Elbette ailenin korunmasını ‘devlet’e havale edemeyiz. Mutlaka onların da yapması gereken çok önemli görevler var, fakat önce sivil toplum kuruluşlarının harekete geçmesi lâzım. Sivil toplum kuruluşlarının, aileyi muhafaza etmek maksadıyla kurulan dernek ve vakıfların ‘iş’lerini iyi yapması gerekiyor. Devleti de harekete geçirmek onların, bizim vazifemiz...

Aileyi tahrip eden her türlü müstehcenliğe ve alkollü içki reklâmlarına ‘karşı kampanya’ açarak ilk adımı atabiliriz. Nerdesiniz ‘tüketici hakları’nı savunmak için kurulan dernekler, vakıflar, STK’lar?

21.08.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (19.08.2008) - Uçakta namahrem krizi

  (17.08.2008) - Yassıada zulmü unutulur mu? (2)

  (16.08.2008) - Yassıada zulmü unutulur mu? (1)

  (14.08.2008) - İşler Sarp’a sardı

  (12.08.2008) - Ne olacak bu eğitimin hali?

  (10.08.2008) - Siyaset alanı geniş olmalı

  (09.08.2008) - Halkı olan ordu

  (07.08.2008) - Şahitleri dinlemek ister misiniz?

  (04.08.2008) - Ramazan için erken ikaz

  (03.08.2008) - Facialardan ders çıkarmak

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır