"Gerçekten" haber verir 19 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Uçakta namahrem krizi



Önce bir haberi aktaralım: “Hollanda Kraliyet Havayolları KLM’ye ait İstanbul-Amsterdam seferini yapan uçaktaki türbanlı bir Türk kadının ‘namahrem’ olduğunu söyleyerek yanında oturan Hollandalı erkek yolcuyu yerinden kaldırtması krize sebep olmuştu. Yerinden kaldırılan Hollanda iktidar partisi CDA’nın Amsterdam Belediye Meclisi üyesi Lex van Drooge, uçakta yaşananları (...) anlattı:

“(...) Üç koltuklu bir sırada en sağda koridora yakın oturuyordum. Pencere kenarında Müslüman olan sakallı bir bey vardı. (...) O sırada türbanlı bir kadın geldi ve ikimizin arasındaki koltuğa oturdu. (...) Yanımdaki kadın uçağın kalkmasına birkaç dakika kala yerinden kalktı ve pilot kabininin önünde duran uçak personelinin yanına gitti. (...) Hemen ardından gelen uçak görevlisi benden yerimden kalkmamı rica etti. Nedenini öğrenmeye çalıştığımda net cevap alamadım. Yanımdaki kadın İngilizce olarak yüzüme bakmadan bunun namahrem olduğunu ve Müslüman bir kadının bir erkeğin bu kadar yakınında oturamayacağını anlattı. (...) Kadına ’Demek ki türbanlı kadınların yanında oturmamam gerekiyormuş’ diyerek yerimden kalktım. Benim için bu yeni bir bilgiydi. Daha sonra aynı kadın yanındaki diğer erkeği de yerinden kaldırdı. O adam da hiçbir tepki vermeden kendisine gösterilen yere oturdu. (...) Aynı olay tekrar başıma gelse kesinlikle yerimden kalkmam. Benden bu istekte bulunan kadına şunu söylerim: Lütfen siz kalkın ve geleneğinize göre namahrem olmayan bir yere oturun.” (Vatan, 28 Mayıs 2008)

Hadise pek çok yönüyle dikkat çekici. En başta, inancı gereği hassas davranan başörtülü yolcunun bu talebini dikkate aldığı için KLM Havayolları personeline teşekkür etmek lâzım. Aynı şekilde ‘namahrem’lerle ayrı oturmak isteyen yolcu da tebriği hak ediyor. En büyük tebriği ise, bu talep üzerine koltuğunu terk ederek başka koltukta oturmayı kabul eden Amsterdam Belediye Meclisi üyesi Lex van Drooge hak ediyor.

Muhtemelen bu hadise Türk Hava Yolları’nda olsaydı farklı bir tartışma yaşanabilirdi. En başta görevliler ve ‘dini bütün yolcular’ bu talebi ‘garip’ ve gereksiz karşılayabilirdi! İşte bizi düşündürmesi gereken asıl konu budur. Dinî konularda mümkün olduğu kadar hassas olması gereken insanlar, maalesef zaman zaman bu hassasiyetiyeti ortaya koymuyor, ilâve olarak hassas davrananları da anlamıyor! Onlara bakılsa, ‘Yan yana otursa ne olur ki!’ Daha ne olsun, ‘yanlış’ olur!

Anlamakta zorlandığımız bir konu var: Teknik olarak mümkün olduğu halde, uçak yoluculuğunda kadınlar ve erkekler niçin ayrı oturtulmaz? Birilerinin ‘haremlik-selâmlık’ diyerek mahalle baskısı yapmasına fırsat vermemek lâzım. En azından, arzu eden, isteyen ayrı oturabilmeli. Bunun yolu da, uçuş kartını alırken/verirken yolcuya tercihini sormaktır. Ayrı oturmak isteyenin talebi niçin dikkate alınmasın? Böyle yapılsa kıyamet mi kopar?

Hem aynı şey şehirler arası otobüs yolucuğunda yapılmıyor mu? Kadınlar ve erkekler ayrı ayrı oturmuyor mu? Bu uygulama kara yolunda olunca tepki gösterilmiyor da, sıra ‘hava yolu’na gelince mi ‘laik yaşam’ elden gidiyor?

Lütfen, yolcuların haklı talebi en başta dikkate alınsın. Mütedeyyin insanlar da bu hususa özellikle dikkat etsin. ‘Komşular ne der?’ diye yanlışa müsaade edilmesin... Havada ve karada ‘namahrem’ krizleri çıkmasın...

19.08.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.08.2008) - Güzel örnek ol, gerisini merak etme

  (26.08.2008) - Fıtrata direnen ne kazanır?

  (22.08.2008) - Çaylar demli mi olsun?

  (21.08.2008) - Aileye bomba atmayalım

  (19.08.2008) - Uçakta namahrem krizi

  (17.08.2008) - Yassıada zulmü unutulur mu? (2)

  (16.08.2008) - Yassıada zulmü unutulur mu? (1)

  (14.08.2008) - İşler Sarp’a sardı

  (12.08.2008) - Ne olacak bu eğitimin hali?

  (10.08.2008) - Siyaset alanı geniş olmalı

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır