"Gerçekten" haber verir 23 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Özgürlüğü savunmak suç mu oldu?



Okulların açılmasını az bir süre kala eğitimin önündeki sıkıntılar aşılmış değil. Yıllardır uygulanan meslek liselerine uygulanan katsayı adaletsizliği çözüm bekliyor. İlk ve ortaöğretimde önceki gün 18 bin öğretmen atanmasına rağmen öğretmen açığı kapanmış değil.

Bütün bunların yanında üniversiteler açılırken, kanunsuz başörtüsü yasağı birçok öğrenciyi de mağdur etmek için hâlâ bekliyor. Hükümet geçen dönem üniversitelerde başörtüsü yasağını kaldırmak için anayasanın iki maddesini değiştirmiş, ancak bu değişiklik Anayasa Mahkemesinden dönmüştü. Bunlar dikkate alındında AKP Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen’in içinde okullarda ibadethane, öğrencilere ücretsiz dershane imkânı gibi tekliflerin yer aldığı taslağa tepki gösterilmesi üzerine sahip çıkmayanların bu dönemde yasağı kaldırmasını beklemek iyimserlik olur.

Yani, sıkıntı devam edecek. Çünkü, üniversitelerde başörtüsü yasağının kaldırılması için hazırlanan anayasa değişikliği hazırlanırken, bu değişikliğin aceleye getirildiği, Ağustos ayında 21 üniversite rektörünün değişeceği, daha özgürlükçü rektörlerin atanabileceği ve bu değişikliğin yeni anayasa sırasında gündeme getirilmesi yönünde yapıcı eleştiriler dile getirilmiş, ancak hükümet bunlara kulak asmamıştı ve 4-5 aydır yaşanan sıkıntılar yaşandı.

* * *

Görev süresi Ağustos’ta dolan 21 üniversitenin rektörü, YÖK’ün teklif ettiği üç adaydan birini atayan Cumhurbaşkanının imzasından sonra değişti. Bu aşamadan sonra malûm çevrelerin haksız eleştirilerine girmeye gerek yok.

Burada dikkat çekmek istediğim konu yine YÖK tarafından Köşk’e gönderilen yeni üniversitelere rektör atanmasına ilişkin yapılan haksız, akla ziyan eleştiriler olacak.

Bilindiği gibi YÖK Genel Kurulu, yeni kurulan 23 üniversitenin rektör adaylığı için başvuran toplam 526 aday arasından her üniversite için 3 aday Köşk’e sundu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün rektörleri bugünlerde belirlemesi bekleniyor.

Gül’ün imzası beklenirken bazı gazetelerde bu 69 adayla ilgili çeşitli propagandalar yapılıyor. Bunlardan birisi de 69 rektör adayından 36’sı ‘üniversitede özgürlük bildirisi’ne imza atmaları… Birileri “tartışmalı” liste diyerek bir yerlere mesaj verme niyetindeler.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Dağı ile Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şaban Çalış’ın, başörtüsü yasağının tartışıldığı günlerde internette imzaya açtıkları ve binlerce öğretim üyesinin imzaladığı “Özgürlük bildirisi”nde “Üniversitelerin düşünce, ifade, din ve inanç özgürlükleri ile eğitim ve öğretim gibi en temel insan hakları karşısında yasakçı değil, özgürlükçü bir tavır alması gerektiğini düşünüyoruz” demişlerdi. Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin’de imza atan akademisyenler arasında yer alırken, “Türban yasağı halka hakarettir” demişti.

Bu bildiriyi hazırlayandan birisi olan Prof. Dr. İhsan Dağı geçtiğimiz günlerde yazdığı bir yazı da “Ne olmuş yani? Üniversiteyi, ‘düşünce, ifade, din ve inanç özgürlükleri ile eğitim ve öğretim gibi en temel insan hakları karşısında yasakçı değil özgürlükçü bir tavır alması gereken kurumlar’ olarak niteleyen öğretim üyeleri rektör olamayacak mı?” diye sordu. (Zaman, 19.8.2008)

* * *

Özgürlükten yana olmak ne zaman suç oldu da “ispiyon” tipi haberler yapılıyor. Daha birkaç yıl önce halen görevde olan rektörler “Ordu göreve” diye pankart açmadılar mı? “Özgürlük bildirisi”nin karşısında imza topladılar mı? O zaman niye “sakıncalı liste” türü haberler yapılmadı?

Yıllardır uygulanan anlamsız, kanunsuz, binlerce mağdur üreten bir yasağa karşı çıkıp, üniversiteler özgür olsun, insanlar istediği gibi giyinsin diye imza atmak suç mu ki bu adayları karalar türde veya fişleme mantığı ile rektör olmalarının önüne geçilmek isteniyor. Ne kadar garip bir anlayış “özgürlükten yana oldun, rektör olamazsın!”

Millet, hem yeni seçilen 21 rektör, hem de yeni kurulan 23 üniversiteye rektör seçilecekler ve diğerlerinden artık özgürlükten yana tavır almalarını bekliyor. Çünkü, hem Erdoğan Teziç, hem de Kemal Gürüz dönemlerinde YÖK “aslî görevi”ni yapmayıp “siyasî” bir kurum haline getirilmişti. Bilimsel konularda hatırlanması gereken kurum, yasaklarla ve özgürlükleri kısıtlayan icraatları ile hatırlandı. Bu görüntünün silinmesi için de herkese görev düşüyor.

23.08.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (22.08.2008) - Gündem dışı

  (27.07.2008) - Bana olunca etik, sana olunca değil mi?

  (26.07.2008) - Ankara, Ankara duy sesimizi!

  (25.07.2008) - Demokratik kural bozulmasın

  (20.07.2008) - Siyasi stand-up

  (19.07.2008) - Millet demokrasiye sahip çıkıyorsa, gurur duyulmalı

  (18.07.2008) - Milletin vicdanının hükmü…

  (13.07.2008) - Keçi veya kene

  (12.07.2008) - Bir portre

  (11.07.2008) - Söz yargının…

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır