"Gerçekten" haber verir 15 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Adabıyla yardım çok mu zor?



İDRAK ettiğimiz mübarek Ramazan ayı, yardımlaşma ve dayanışma hislerinin de zirveye çıktığı bir ay olması sebebiyle ayrı bir öneme sahip. Fakirlerin hakkı olan zekât ve fitrelerin bu ayda dağıtılması yardım faaliyetlerinin gündemi meşgul etmesine de sebep oluyor.

“Komşusu açken tok yatan bizden değildir” ikazı gereği, fakir ve fukaranın gözetilmesi hepimizin vazifesi. Ancak bu vazifeyi herkesin tek tek yapması kolay değil. Bu sebeple yardımları planlı ve programlı olarak muhtaçlara ulaştırmak için çeşitli vakıf ve dernekler faaliyet gösteriyor. Hatta bu yardımlaşmayı temin için, halk arasında “Fak(ir) Fuk(ara) Fon(u)” olarak bilinen kaymakamların kontrolünde ‘devlet’e ait bir kurum bile var.

Tabiî ki muhtaçlara yardım ulaştırmak için kurulan dernek ya da vakıfların ‘yolsuzluk’la itham edilmeleri, haberlere konu olması çok ağır bir sorumluluk gerektiriyor. Herkesin doğru ve dürüst olması lâzım, ama doğruluk ve dürüstlük; fakirlere yardım ulaştırmak için bir araya gelenler için olmazsa olmaz şarttır. Böyle kurum ve kuruluşların ‘yolsuzluk, usulsüzlük, haksızlık’ gibi kavramlarla birlikte anılması en hafif tabiriyle ‘tuzun kokması’ anlamına gelir. ‘İnsan’ların hata yapması mümkündür, fakat asıl hata ‘yanlış’ları savunmakta ısrar etmektir. Bu bakımdan; duyulması, gerçekleşmesinden daha beter olan bazı iddiaların bir an önce açıklığı kavuşması ve varsa usulsüzlük yapanların cezalarını çekmesini arzu ederiz.

Önemli noktalardan biri de, fakir ve muhtaçlara ulaştırılan yardımların onları rencide etmesidir. Mümkün olduğu kadar; “Bir elin verdiğini, diğer el görmemeli” prensibini uygulamak gerekirken, maalesef çoğu zaman bu kurala uyulmuyor. Uyulmadığı için de yardım aldığı için sevinmesi gereken fakir ve fukara hem manen, hem de maddeten rencide oluyor.

Zaman zaman gazetelere haber konusu olan bu tür davranışların bir şekilde sona erdirilmesi gerekiyor. Muhtaçların Ramazan ayından çok önce tesbit edilmesi ve kimseyi rencide etmeden, ‘tören’ yapmadan, kargaşaya sebebiyet vermeden bu yardımların dağıtılması mümkün değil mi? Hele hele günümüz şartlarında bunları yapmak çok kolay olsa gerek.

Gerek belediyeler ve gerekse bu faaliyetlerde bulunmak için kurulan dernekler ‘fakir’ insanları çok kolay bir şekilde tesbit edebilirler. Dağıtılması gereken yardımlar ya tesbit edilen kişilerin adresine doğrudan teslim edilir, ya da ellerine verilecek bir ‘fiş’ ile farklı gün ve saatler için randevu verilebilir. Bu yapılmadığı için yardım dağıtma esnasında çoğu zaman hoş olmayan manzaralar yaşanıyor. Gazete ve televizyonlara da yansıyan bu görüntüler, yardım için kuyruğa giren insanların bir defa mağdur olmasına sebep oluyor.

Fakir fukarayı sevindirmek için gayret gösteren şahıs ya da derneklere çağrımız şudur: Yardım dağıtırken, fakir-fukarayı rencide etmeyiniz. Hiçbir şekilde kargaşaya imkân tanımayacak şekilde planlı iş yapınız.

Aksi halde ‘duâ’ beklediğiniz kişilerden hayır duâ yerine serzenişler duyarsınız...

15.09.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.09.2008) - Dünyayı ateşe verenler

  (13.09.2008) - Doğruları savunmak gerek

  (12.09.2008) - Her taşın altından 12 Eylül çıkar

  (11.09.2008) - Demokratikleşme ders kitaplarından başlamalı

  (10.09.2008) - Para ile imtihan

  (09.09.2008) - ‘Dert’ kitapları

  (08.09.2008) - Müstehcenliğe dur de!

  (07.09.2008) - Zengin, ama fakir

  (02.09.2008) - Myanmar'da Ramazan

  (29.08.2008) - Bangkok sokaklarında Kur’ân sesi

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır