"Gerçekten" haber verir 16 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Öfke baldan tatlıdır



Her ne kadar ‘öfke’ baldan tatlı da olsa o ‘bal’ın zehirli olduğunu da bilmek lâzım. Gerek şahsî hayatımızda ve gerekse sosyal hayatımızda, sonradan pişman olduğumuz her hareketimizin temelinde ‘öfke’miz vardır. Öfke ile kalkanın ‘kâr’la oturduğu görülmemiştir.

Türkiye’nin siyasî hayatı da öfke dalgalarıyla dalgalanıp durmakta. Sanki siyasiler ‘kim daha sert, kırıcı konuşabilir?’ yarışmasına katılmış haldeler. Oysa konuşmak yerine ‘iş’ yapılsa belki de mevcut sıkıntılardan kurtulabiliriz.

İnsanoğlu çoğunlukla kendi hatasını görmeyip, başkalarının hatası görmeye meyillidir. Bu bakımdan, ‘siyasetçiler çok öfkeli, ama öfke bizim semtimize uğramaz’ diye düşünmeyelim. Bize göre ‘kırıcı’ olmayan pek çok davranışımız, muhataplarımızı üzüyor, kırıyor olabilir. Bu bakımdan her fırsatta ‘özür’ dilemeyi de hatırda tutmak gerekir. “Sebep olduğum kırıcı söz ve ifadelerden dolayı özür diliyorum” diyebilmeliyiz.

Siysaetçilerle medya arasında devam eden ‘kavga’yı biraz da ‘öfke patlaması’ olarak görmek lâzım. Genel anlamıyla yaptıkları yayınlar sebebiyle ‘medya’yı savunmak mümkün değil, ama siyasetçilerin öfkesine de hak veremeyiz. Maalesef medya, gerek traj kaygısıyla ve gerekse başka hesaplar sebebiyle çoğu zaman yalan-yanlış haberleri manşetlerine taşımıştır. Millet de bunu bildiği için gazetelere ‘küsmüş’, yazılan haberlere ‘yalan’ olabileceği şüphesiyle bakmıştır. Neticede iyi niyetle yayıncılık yapanlar da bu aşınmadan payını almış ve doğru ile yanlış birbirine karışmıştır.

Medya ve siyasetçiler arasındaki ‘kavga’ ilk defa yaşanmıyor. Kanunlar engel olduğu halde, medya patronları daha çok ‘tüccar’lık yapar hale geldiler. Daha fazla kazanma hırsı, kanunlara uygun olsa da, ahlâkî olmayan taleplerin gündeme gelmesine sebep oluyor.

Buna karşı siyasetçilerin öfkelenmesi de fayda vermiyor. Siyasetçiye düşen, vatandaşın, ‘tüyü bitmedik yetim’in hakkını korumak olmalı. Bunu yaparken de tehditlere, şantajlara boyun eğmemek gerekir. Ama bu konuşarak değil, iş yaparak mümkün olabilir. Gönül arzu ediyor ki, siyasetçiler ‘tüccar medya patronları’na meydanlardan öfke ile seslenerek değil, attıkları imzalarla cevap versin.

Bu tartışmalarda başka bir tehlike daha seziliyor: Siyasetçi öfke ile kalkar ve ‘zarar’ ile oturursa, tüccar medya patronlarını durduracak başka güç kalmaz. O bakımdan söz yerine icraata ağırlık vermek lâzım.

Kalıcı çare, sistemi çağın şartlarına uyar hale getirmek. Siyaset, bir şekilde ‘rant’ dağıtan bir mekanizma olmaktan kurtulmalıdır. Bu temin edilemediği sürece her devrin kendisine has kazananları ve kaybedenleri olur. Kurallar kişilerin keyfine göre değil, herkese adil uygulanmalı. Hilton Oteli arazisine sahip olan bir ‘patron’un, hemen yanındaki “Ritz Carton Oteli”ni örnek almak istemesi normal. Hatırlanacak olursa; o arsaya otel yapılabilmesi için Beyoğlu’na bağlı olan bölge, Şişli ilçesine dahil edilmişti... Mahkemenin ‘yıkılmalı’ kararı verdiği ‘kule-otel’ hâlâ ayakta.

Şeyh Edebali ne demiş: Devlete öfke yakışmaz...

16.09.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.09.2008) - Adabıyla yardım çok mu zor?

  (14.09.2008) - Dünyayı ateşe verenler

  (13.09.2008) - Doğruları savunmak gerek

  (12.09.2008) - Her taşın altından 12 Eylül çıkar

  (11.09.2008) - Demokratikleşme ders kitaplarından başlamalı

  (10.09.2008) - Para ile imtihan

  (09.09.2008) - ‘Dert’ kitapları

  (08.09.2008) - Müstehcenliğe dur de!

  (07.09.2008) - Zengin, ama fakir

  (02.09.2008) - Myanmar'da Ramazan

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır