"Gerçekten" haber verir 31 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Çelişkinin ‘ç’si



En başta, ‘eğer doğru ise’ kaydını koyarak bir çelişkiye dikkat çekmek gerekiyor. “Eğer doğru ise” Genelkurmay Başkanlığı tarafından Bakanlar Kuruluna verilen birifingde “Doğu ve Güneydoğu’da camilerdeki boş din görevlisi kadroları bir an önce doldurulmalı. Bölgede imamsız cami bırakılmamalı” denilmiş. (Yeni Şafak, 30 Ekim 2008)

Dün bazı gazetelerde yer alan ‘öneri’lerde başka maddeler de var, ancak özellikle bu madde yaşanan bir çelişkiye dikkat çekiyor. Gerçi bir ‘yetkili’ toplantıda tamı tamına böyle bir beyan olmadığını ifade etti, ama geçmiş yıllarda benzer ‘çare’ler dile gitirildiği için yaşanan çelişkiye dikkat çekmekte bir beis yok.

Şunu herkes bilir ve takdir eder ki, milletimiz dinine, inancına sahiptir ve mümkün olduğu kadar ‘gerekleri’ni yerine getirmeye çalışır. İslâmın emir ve yasakları yerine getiremeyenler dahi, “Keşke imkân olsa, ben de bu gerekleri yerine getirebilsem” der.

Bu durum bütün Türkiye’de geçerli olduğu gibi, bilhassa Anadolu’da daha da yaygındır. Tarihte yaşanan hadiseler de buna delildir. Kısaca hatırlamak lâzım: Geçmiş yıllarda ‘isyan’ eden bir grup, “Kaymakamımız namaz kılmıyor. Böyle insanlara nasıl itimat edeceğiz” demiştir. Üstelik (bilmânâ) bunu söyleyen isyancılar da eşkiya imiş! (Bkz: Tarihçe-i Hayat, Sayfa 125)

12 Eylül ihtilâlinden sonra da uzun süre Güneydoğu’da uçaklardan ‘âyetli-hadisli’ bildiriler atıldığı biliniyor. Tamam, terörü önlemek insanları ‘ikna’ etmek lâzım ve bunun için âyet ve hadislerden istifade etmek şart. Fakat Türkiye’nin bir ilinde böyle yapıp, başka bir ilinde -meselâ- Kur’ân öğrenenlerden gocunmak neyin nesi? Çocukların Kur’ân öğrenmesine bile yaş sınırı getirip, her türlü engeli çıkar; öte yandan da terörü önlemek için ‘âyet-hadis’li bildiriler dağıt! Bu çelişkinin izah edilmesi mümkün mü?

Yine tekrarlayalım: Bakanlar Kurulu toplantısında konuşulduğu ifade edilen maddeler (konuşulmamış olsa da netice değişmez) derin çelişkilerimizi hatırlatıyor. Türkiye pek çok sıkıntısını milletiyle barışarak aşabilir. Bunun ilk adımı da milletin inancına saygıdan geçer.

Bakınız, 29 Ekim 2008 günü her yıl olduğu gibi bu yıl da cumhuriyet bayramı kutlamaları yapıldı. Gazetelere yansıyan bazı haberler de bu çelişkiyi ortaya koydu. Başka hiç bir dert yokmuş gibi, bazılarının işi gücü başörtülülere zorluk çıkarmak. Cumhurbaşkanı bile ‘eşli’ ve ‘eşsiz’ toplantı/resepsiyon düzenliyor. Bir ilimizde başarılı oldukları halde sırf başı örtülü diye ‘birinci’lere ödül verilmiyor. Başka bir yerde başörtülü oldukları için hanımlar ‘resmî geçit’e alınmıyor v.s.

Tabiî ki bu uygulamalar da ilk defa olmuyor. Ama yıllardan beri devam eden bu çelişkilerle bir yere varmak mümkün değil.

İlk adım, devletin milletiyle barışması ve kaynaşmasıdır. Bunun için adım atmamakta direnenler Türkiye’ye haksızlık ediyor. Bu çelişkilerin uzun süre devam etmesi mümkün olabilir mi?

31.10.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (30.10.2008) - Kimin dediği olsun?

  (29.10.2008) - ‘Kalıcı çare’yi kim sunabilir?

  (28.10.2008) - Her zaman doğru

  (27.10.2008) - İnsana ‘insan’ muamelesi şart

  (26.10.2008) - Hakimlere kim hükmedecek?

  (25.10.2008) - Yasak, kılıfına sığmadı

  (24.10.2008) - Faiz olmadan da zenginlik olur

  (23.10.2008) - Bu ne yaman laiklik?

  (22.10.2008) - “Din öldürülecektir” diyenler öldü!

  (21.10.2008) - ‘Herkes sarhoş olsun’ mu?

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır