"Gerçekten" haber verir 31 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Mehmet KARA

Resepsiyon formülleri



Cumhuriyet’in 85. kuruluş yıldönümü önceki gün kutlandı. Ancak bu kutlamalardan daha çok Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün verdiği iki ayrı resepsiyon ile Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un “ilk kez” kendi personeline yönelik verdiği “Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu” ve tabii CHP’nin Köşk’teki resepsiyona katılmaması, yani boykotu konuşuldu.

***

28 Ağustos’ta Cumhurbaşkanlığına seçilen Abdullah’ın Gül’ün, göreve gelmesinin üzerinden iki ay geçmesinin ardından Köşk’teki resepsiyon davetini nasıl vereceği merakla bekleniyordu. Çünkü, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başörtülü eşleri resepsiyona davet etmiyordu. Eşi de başörtülü olan Gül, eşli davet etse özellikle askerlerin nasıl tepki vereceği konuşuluyordu. Gül, birden fazla resepsiyon vererek, davetlileri gruplara ayırmayı tercih ederek bir formül bulmuştu. Bu formüle göre Çankaya Köşkü’nde devlet erkânının ağırlandığı resepsiyonlar öğle saatine alınmış, böylece eşlerin davet edilmemesi için formül bulunmuştu.

Gül bu yıl da aynı formülü uyguladı. Öğlen 13.30’da verdiği resepsiyonu eşsiz, akşam 19.30’daki resepsiyonu ise “eşli” düzenledi. Öğlenki resepsiyona devlet erkânı, akşamki resepsiyona da medya yöneticileri, sporcular, sanatçılar ve bazı bakanlar katıldı. Gül, devlet erkânı eşsiz karşılarken, akşamki misafirleri Hayrunnisa Hanımla karşıladı.

Bu sene bir ilk de yaşandı. Gül’ün öğlenki “eşsiz” davetine katılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ ile komutanlar akşam da basında “alternatif” olarak değerlendirilen ve TSK mensubu üst düzey subayların katıldığı, kendi personeline yönelik bir Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu düzenledi.

***

Her konuda bir tartışma konusu çıkarmakta üstüne olmayan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da bu seneki resepsiyon tartışmalarında “bir numara” olmayı ve adından bahsettirmeyi başardı. Sadece Anıtkabir’deki törenlere katılan Baykal’ın gerekçesi de hazırdı. “Hukukun ve Cumhuriyet değerlerinin hızla aşındırılıp yozlaştırıldığı bir dönemde yapılan kutlamaların Anıtkabir ziyareti ötesinde bir Cumhuriyet kutlaması şartlarını ve anlamını taşımadığı düşüncesindeyim…”

Baykal, kendisi katılmadı ama Meclis’teki törenlerde düşündürücü bir olay yaşandı. CHP milletvekili Atilla Emek, Meclis’teki Cumhuriyet kutlamalarında Gül’ü tebrik için sırada beklerken, ‘hata’sını anlıyor ve çareyi oradan sessizce ayrılmakta buluyor.

***

“Eş”li davetlerde Çankaya’nın “türbanlı akını”na uğrayacağı tahmininde bulunanların yanıldığı geçen sene görülmüştü. Bu sene de geçen senekinden fazla başörtülü yoktu. Bazı gazeteler başörtülülerin tek tek sayarak onları fişlediler.

Cumhurbaşkanı resepsiyonda gazetecilerin sorularını da cevaplandı. Terör, resepsiyon boykotu, Kuzey Irak ve Ermenistan meselesinden, ekonomiye varıncaya kadar bir çok soruya cevap verdi.

Burada bir not olarak aktaralım: Özal ve Demirel dönemi resepsiyonlarında böyle eşli-eşsiz gibi bir durumla karşılaşılmıyordu. O dönemlerde arzu eden başörtülü hanımlar davetlere katılıyorlar ve kimse de bunu yadırgamıyordu.

Bir cumhuriyet bayramını daha böyle resepsiyon tartışmaları ile geçirdik. Ümit ediyoruz ki, önümüzdeki yıllar bu tartışmalar yapılmadığı, isteyenin istediği gibi resepsiyon düzenlediği, isteyen herkesin bu resepsiyonlara katıldığı, isteyende katılmadığı bir yıl olsun. Böyle kısır tartışmalara da son vermek için normale dönümledir.

31.10.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (26.10.2008) - İstersek çiçek açar

  (25.10.2008) - Yasak yok, ama YASAK!

  (24.10.2008) - Vahim hata!

  (19.10.2008) - Sivil anayasayı unuttuk mu?

  (18.10.2008) - Etrafımıza neler oluyor?

  (17.10.2008) - Üslup bozulması

  (12.10.2008) - Hak ve özgürlüklerden geriye dönüş olmaz

  (11.10.2008) - Aktütün soruları

  (10.10.2008) - Tezkere geçti ama…

  (05.10.2008) - Ömrünce, darbeden nefret etti

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır