"Gerçekten" haber verir 01 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Mehmet KARA

Gerilim sona ermeli



Bazıları vardır gerilimden medet umar, bazılarının da politikasını gerilim üzerine kurarak siyaset yapar. Her ikisi de zararlıdır, tehlikelidir. Mahallî seçimler yaklaşırken Doğu ve Güneydoğu’da tehlikeli bir oyun oynanıyor. Askerlerin ya da polislerin karşısına çocukları çıkartıp, taş attırıyorlar.

Ergenekon dâvâsının görülmeye başladığı günlere denk gelen “İmralı’da işkence yapılıyor” iddiasıyla başlatılan Doğu ve Güneydoğu’daki olaylar iyice azdırılıyor.

Başbakanın ziyarete gittiği ilde dükkânların kepekleri kapatılıyor, sokaklara insanlar sokulmuyor. Başbakan da iki-üç zırhlı araçla sokaklarda gezebiliyor. “Hoş geldiniz” pankartları indiriliyor, sokaklara barikatlar kuruluyor.

* * *

AKP, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde sadece Tunceli’den milletvekili çıkaramamıştı. Başbakan her ortamda bundan söz ediyor. Mahallî seçimler yaklaştıkça da Doğu ve Güneydoğu bölgesine gezilerini sıklaştırıyor. Elbette başbakan olarak gitmeye hakkı var, gitmelidir de. Türkiye’nin her bölgesindeki halkın sorunlarını yerinde tesbit edip, çözüm yollarını araştırmalıdır. Ziyaretleri öncesinde “Diyarbakır’ı istiyorum, Hakkâri’yi istiyorum, Tunceli’yi istiyorum” demesi üzerine birileri “Biz de bu illeri vermeyeceğiz” çıkışını yapıyor. Başbakan o bölgedeki illere gitmek istediğinde birileri de “Başbakan gelmesin” diyebiliyor.

* * *

Diğer yanda da etnik milliyetçilik üzerine siyaset yapan DTP var. Anayasa Mahkemesi’nde kapatma dâvâsının sonuna gelinen DTP’nin bölgedeki olaylarda yaptığı eylemler, mitingler de ortamı gerdiği görülüyor. Bu partinin tansiyonu yükselten açıklamaları ardı ardına geliyor.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve bazı parti yöneticilerinin sözleri tansiyonu iyice arttırdı. Bu eylemlerden sonra görülüyor ki, sanki DTP kendisini kapattırmak istiyor…

DTP’nin Türkçe, İngilizce ve Kürtçe basılan bir kitapçığı bakanlıklara ve milletvekillerine göndermesi de tartışma konusu oldu. Kitapçığının içinde “federasyon” istendiği yönünde basında çıkan haberleri “çarpıtma” olduğu açıklandı, fakat, kitapta yer alan; “Türkiye’nin 20-25 bölgeye ayrılması” yönündeki öneriyi izah edemiyorlar.

Başbakan bugün ve yarın Van ve Hakkâri’de olacak. DTP ise Diyarbakır’da iki gün oturma eylemi yapacak. Muhtemeldir ki –İnşaallah olmaz- yine bu görüntüler tekrarlanacak. Polisle çocuklar karşı karşıya getirilecek.

* * *

Bu eylemlerin sona erdirilmesi için öylesine enteresan örnekler teklif ediliyor ki… Meselâ eylemlere katılan çocukların ailelerine soruşturma açılması, kömür ve gıda yardımlarının kesilmesi, ailelerin yeşil kartlarının iptal edilmesi…

Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yaşayan insanlarında birlikte yaşamaktan dolayı bir sorunu yok, olmadı da. Hatta kimsenin aklına “ayrılalım” gibi bir şey gelmiyor, gelmedi de. Bunu sadece etnik kimlik üzerine siyaset yapanlar dile getiriyor. Politikalarını etnik milliyetçilik üzerine yapanlar, federasyondan, ayrılmadan bahsedenler siyasetlerini “gerilim” üzerine kurarak medet umuyorlar. O bölgede yaşayan insanlara yazık ediyorlar.

Unutmamak gerekir ki, gerginliğin bu topraklarda yaşayan kimseye faydası yoktur. Birileri bir oyun oynuyor, bu oyunlara alet olunmamalı. Türkiye’yi bu gerilimden kurtarmak için herkese görev düşüyor. Sağduyulu ve itidalli hareket ederek “kardeşliğe” halel getirilmeden…

01.11.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (31.10.2008) - Resepsiyon formülleri

  (26.10.2008) - İstersek çiçek açar

  (25.10.2008) - Yasak yok, ama YASAK!

  (24.10.2008) - Vahim hata!

  (19.10.2008) - Sivil anayasayı unuttuk mu?

  (18.10.2008) - Etrafımıza neler oluyor?

  (17.10.2008) - Üslup bozulması

  (12.10.2008) - Hak ve özgürlüklerden geriye dönüş olmaz

  (11.10.2008) - Aktütün soruları

  (10.10.2008) - Tezkere geçti ama…

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır