"Gerçekten" haber verir 13 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Başka hukukçular da konuştu



Meğer hukukçular, konuşmak için sebep/vesile arıyorlarmış. Dün “Bir hukukçu konuştu” diyerek, beklentiler nisbetinde konuşmayan hukukçulara serzenişte bulunmuştuk ki; birden çok hukukçunun konuşmalarıyla karşılaştık.

Bilkent Üniversitesi ve Alman Uluslararası Hukuki İşbirliği Vakfınca Bilkent Otel’de düzenlenen ‘’Anayasalardaki Değiştirilemez İlkeler’’ konulu sempozyum, çok önemli bir konunun tartışılmasına vesile olmuş görünüyor. Sempozyumda 1982 Anayasası’nın “değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez” maddeleri tartışılmış.

Tartışmaya katılan hukukçular “değiştirilemez maddeler”in hukuk anlayışıyla örtüşmediği noktasında ittifak etmişler. Sempozyumda konuşan eski Federal Alman Anayasa Mahkemesi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Winfried Hassemer, ‘’Anayasalarda değiştirilemez hükümlerin olması demokrasi açısından kabul edilemez. Değiştirilemez hükümler yasaların uyum sağlayabilirliğini yok eder, böylelikle sosyal uyum gerçekleşemez. Oylanamaz birşeyi ortaya koyarsak demokrasi sona ermiştir” demiş.

Anayasa Mahkemesi’ne açılan pek çok dâvâda görüşlerine müracaat edilen raportör Osman Can da ‘değiştirilemez maddeler’ anlayışına ağır eleştiriler yöneltmiş. Anayasanın değiştirilemez maddeleri ile diğer maddeler arasında hiyerarşi kurulamayacağını hatırlatan Doç. Dr. Osman Can da, anayasa değiştirildiği zaman değiştirilemez maddelerine dokunmanın kaçınılmaz olacağını ifade ederek, ‘’Çünkü her bir anayasa değişikliği o anayasaya aykırıdır, her bir yasa değişikliği o yasaya aykırıdır, ama aykırı olduğu unsuru çıkarır atar’’ demiş.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun da Anayasa Mahkemesi’nin, üniversitelerde başörtüsü serbestliği getiren Anayasa değişikliğine ilişkin iptal kararını eleştirmiş. Anayasa Mahkemesi’nin, başörtüsüne yönelik Anayasa değişikliğine ilişkin son kararında “Yetkisini aştığını” kaydeden Prof. Dr. Özbudun, şöyle konuşmuş: “Anayasa Mahkemesi, bu kararla yetki aşımında bulunmuştur. İdare hukukundaki deyimiyle bu bir yetki gasbıdır. Çünkü mevcut Anayasa, Anayasa Mahkemesi’ne, anayasa değişikliklerini esas bakımından denetleme yetkisi vermemektedir, şekil denetiminin ne olduğunu da sınırlandırmaktadır. Mahkeme, Anayasa’nın kendisine vermediği yetkiyi sahiplenmiştir. Bu karardan sonra artık Türkiye’de tâli kurucu iktidarın Anayasa değişikliklerini yapma yetkisi tamamen Anayasa Mahkemesi’nin takdirine kalmıştır.”

Konularında ehil oldukları inkâr edilemeyen hukukçuların bu eleştirilerine acaba yasakçılar ne diyecek? Muhtemelen onlar da yaptıklarının yanlış olduğunu biliyorlar. Biliyorlar fakat bir inad uğruna hukuk gemisini yanlış rotaya sürüklüyorlar.

Düzenlenen sempozyum sebebiyle doğruları dile getiren hukukçular bu görüşlerinde ısrarcı olmalı ve her imkân ve fırsatta bunları dile getirmelidirler. Önümüzdeki günlerde bu doğrulara başka eller ve sözler de destek olursa yanlışta inad edenler de insafa gelir.

“Bunlarda insaf ne arar?” diyorsanız, siz de haklısınız. Ama buna rağmen doğruları söylemeye, anlatmaya, hatırlatmaya devam...

13.11.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (12.11.2008) - Bir hukukçu konuştu

  (11.11.2008) - Tarıma dönüş

  (10.11.2008) - Arun aleyküm!

  (09.11.2008) - Yanlış mı yalan mı?

  (08.11.2008) - Özgürlük, zenginlik getirir!

  (07.11.2008) - Kırık notlarla dolu karne

  (06.11.2008) - Türkiye’ye de bir Obama lazım

  (05.11.2008) - ‘Dil’imize sahip çıkalım

  (04.11.2008) - Tecrübe ile sabit

  (03.11.2008) - Önce aranızda anlaşın!

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır