"Gerçekten" haber verir 11 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Tarıma dönüş



Yerinde ve zamanında atılmayan adımlarla maksada ulaşmak mümkün değil. Dünya ülkelerinin sanayileşme yoluyla ‘ileri’ye gittiği bir vakı’a. Ancak bunu yaparken ‘tarım’ı düşman olarak görmediler. Tarım ve sanayi arasında denge kurarak kalkınma yolunda yürüdüler.

Ülkemizin nisbeten ‘fakir’ kalması, büyük ölçüde tarımla uğraşmaya bağlandı. Her fırsatta tarımla uğraşan nüfusun fazla oluşundan şikâyet edildi. Zenginlik için sanayileşmek şart, ama tarımı da öldürmemek gerekir. Nitekim, düne kadar ‘tarımı unutun, yeni yolu tutun’ tavrı sergileyen IMF, şimdi “Türkiye’nin en avantajlı sektörünün tarım olduğunu” ifade etmeye başlamış.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, geçen hafta IMF heyetinin kendisini ziyaret ettiğini ve önümüzdeki dönemde Türkiye’nin en büyük avantajlı olduğu sektörün tarım sektörü olduğunu ifade ettiklerini kaydetmiş. Hisarcıklıoğlu, “İçimden güldüm. 2001’den bu tarafa bize ’Artık modası geçmiş olan sektörlerden, tarımdan ve tekstilden çıkın’ derken, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde avantajlı olduğu sektörün tarım olduğunu ifade etmeleri beni hayrete düşürdü” şeklinde konuşmuş. (Vatan, 8 Kasım 2008)

Tabiî önemli olan, sahip olduğumuz maddî ve manevî değerlerin farkına varmaktır. Elimizdeki değerlere sahip çıkmadıktan sonra yol almamız mümkün değil. Her türlü olumsuz şartlara rağmen tarım ve hayvancılık gibi avantajlara sahibiz. Fakat bu avantajlarımızın farkında değiliz. Elbette tarımı da, hayvancılığı da çağın şartlarına göre yapmak lâzım. Hiç kimse, ‘verimsiz tarım yapalım, süt vermeyen hayvanları besleyelim’ demiyor. Aksine tarımı da, hayvancılığı da en iyi şekilde, en verimli metodla yapmak lâzım.

Her şeyde olduğu gibi bu konularda da ‘moda’ya kapılmamak gerek. “Tarım kötü, hayvancılık kötü” diyenler; bir zaman sonra çareyi bu sektörlerde görüyor. O halde tarım, hayvancılık ve sanayi sektörü arasında iyi bir denge kurmak ve bunu sürdürebilmek gerek.

Son yıllarda ‘ekolojik tarım’ cazip hale geldi. Sun’î gübreyle büyütülen tarım ürünlerinin yerine, tabiî gübrelerle yetiştirilen ürünler tercih ediliyor. Türkiye bu noktada avantajlı. Çünkü ‘fakir’liği sebebiyle geçmiş yıllarda fazla miktarda gübre temin edip toprağı ‘kir’letemedi. Temiz, bakir ve verimli topraklara sahibiz. Aynı şekilde; tarlalarımız ve yaylalarımız da kirlenmemiş sayılır. Yeni dönemde bunlardan istifade edebilirsek, geçmiş dönem zararlarımızı da bir anlamda telâfi etmiş oluruz.

Dünya âlem; tarım yapabilmek için bir avuç toprağa muhtaçken, bizim verimli ovalarımızın öksüz kalması kabul edilebilir mi? Tarım ve hayvancılık uygun projelerle planlanır ve desteklenirse; bilhassa büyük şehirlerimizin problemi olarak karşımızda duran ‘göç’ konusunu da çözebiliriz. Tarım ve hayvancılıkla uğraşıp, geçimini temin edebilenler, her türlü sıkıntı ve zorluğu göze alıp büyük şehirlere göç eder mi?

Elbette bunun için terörün önlenmesi de şart...

11.11.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.11.2008) - Arun aleyküm!

  (09.11.2008) - Yanlış mı yalan mı?

  (08.11.2008) - Özgürlük, zenginlik getirir!

  (07.11.2008) - Kırık notlarla dolu karne

  (06.11.2008) - Türkiye’ye de bir Obama lazım

  (05.11.2008) - ‘Dil’imize sahip çıkalım

  (04.11.2008) - Tecrübe ile sabit

  (03.11.2008) - Önce aranızda anlaşın!

  (01.11.2008) - Tartışmadığımız kılık kıyafet

  (31.10.2008) - Çelişkinin ‘ç’si

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır