"Gerçekten" haber verir 27 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

‘Kaza’dan oy çıkarmak



Türk Hava Yolları’nın İstanbul’dan hareket eden uçağının Hollanda’da düşmesi ya da teknik tabiriyle ‘sert iniş’ yapması çeşitli tartışmalara sebep oldu. Bazı kesimler bu ‘kaza’yı fırsat bilip, THY’yi karalamak için geçmişte “Apronda ‘deve’ kesilmesi” hadisesini hatırlamış.

Bir köşe yazarı “kaza sonrası ‘deve’yi hatırladım” anlamında görüş beyan ederken, ana muhalefet partisi CHP’nin Grup Başkan Vekili de THY uçağının Hollanda’da düşmesini değerlendirirken, ‘’Apronda deve kesen bir zihniyetin yansıması’’ demiş. (AA, 26 Şubat 2009)

Tabiî ki böyle ciddî kazaları, gayr-ı ciddî beyanlarla izah etmeye çalışmak en basitinden ‘hafif’ bir davranış olarak değerlendirilmelidir. Kazanın meydana gelmesinde elbette ki çeşitli kişi ya da kuruluşların kabahati olabilir. Bugün itibarıyla ‘asıl suçlu kim?’ şeklindeki bir sorunun doğru cevabını teyid etmek mümkün görünmüyor. Gerek kazazedelerin ve gerekse ‘uzman ekipler’in ifadelerine göre her şey yolunda gitmiş ve uçak inişe geçtikten ve ‘pist’e çok yakınken bir anda ‘sert iniş’ yapmış ya da düşmüş.

Kaza hadisesi çok değişik yönleriyle tartışılmayı hak ediyor. Ancak bazı konular var ki, daha da dikkat çekici. Bakınız; kaza THY uçağıyla yaşandı, ama kazanın yaşandığı yer bir Avrupa ülkesi. Türkiye’de yaşanan benzer kazalar sonrası gerek kurtarma, gerekse yardım ulaştırma noktasında hep eksiklik oluduğu ifade edilir ve “Böyle kazalar Avrupa’da yaşansa şöyle olur, böyle olur, anında müdahale edilir” denilirdi. Hatırladığımız kadarıyla benzer bir kaza geçen yıllarda Isparta’da yaşanmış ve böyle sözleri çok duymuştuk. Şimdi ise aynı tenkidler Hollanda’ya yöneliyor. Gerek kazadan hemen sonra ve gerek aradan yaklaşık iki gün geçtikten sonra yapılan, daha doğrusu yapılamayan açıklamalar kamuoyunu tatmin etmiyor. Kazazedeler, kazadan hemen sonra bağlandıkları TV’lerde “Hâlâ bekliyoruz, yaralılar hastahaneye bile taşınmadı” benzeri sözler sarf etti. Bu beyanlar doğru ise Hollanda’ya ‘eksi puan’ vermek gerekecek. Kazada vefat edenlerin isim listesinin açıklanmasının bile gecikmesi sıkıntıların artmasına sebep oldu.

Kaza sonrası haberleri izlerken bir nokta daha dikkatimizi çekti: Gerek ‘uzman’lar ve gerekse TV’lere açıklama yapan kazazedeler “Allah’a şükür, büyük bir kazadan kurtulduk” diyemedi. Elbette büyük bir kaza atlatıldı ve böyle kazalar sonrası aşırı heyecan ve telâş sebebiyle sakin açıklama yapmak kolay değildir. Fakat bilhassa meydana gelen kazayı stüdyolardan değerlendiren ‘uzman’ların yaptığı açıklamalarda sadece ‘pilotların başarısı’ndan bahsedip, “Kazanın nisbeten az can kaybıyla neticelenmesini Allah’ın takdiri”ne verememesi dikkat çekici oldu. Belki böyle açıklama yapanlar da olmuştur, ama biz rastlamadık.

Oysa inancımıza göre her hareketimiz ‘kader’de yazılmıştır. Düşen uçakta bazılarının vefat etmesi, bazılarının ‘burnunun dahi kanamaması’ hangi maddî sebeple izah edilebilir ki? Yaşanan kazada ihmal varsa elbette araştırılsın, ama ‘kaderin hükmü’ de unutulmasın.

Hele hele, böyle kazalardan oy çıkarma hesabı hiç bir şekilde yapılmasın!

27.02.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (26.02.2009) - Aziz cemaat!

  (25.02.2009) - Sizi şarapçılar sizi!

  (24.02.2009) - 40. yıla yakışan coşku

  (23.02.2009) - Onun adı kumardır

  (22.02.2009) - Geciken tedavi

  (21.02.2009) - 40 yıllık çınar

  (20.02.2009) - İslâmı doğru tanıtmaya muhtacız

  (19.02.2009) - İhtiyaç sıralaması

  (18.02.2009) - İşsizim, işsizsin, işsiz

  (17.02.2009) - Başka bahara

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır