"Gerçekten" haber verir 04 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Sürprize açık seçim



AKP 3 Kasım 2002 seçiminde yüzde 34 oyla Meclisin üçte ikisini alıp tek başına iktidar olduğunda, parti ileri gelenleri ve sonrasında hükümette görev alanlar, her fırsatta aynı şeyi tekrarlıyor; en az iki ya da üç dönem ülkeyi yöneteceklerini söylüyorlardı.

Partinin oyları, 2004 yerel seçiminde yüzde 35.5’e, 2007 genel seçiminde yüzde 47’ye çıktı.

29 Mart yerel seçimi öncesinde Erdoğan, çıktığı meydan mitinglerinde yüzde 47’nin de üzerinde oy beklediğini tekrar tekrar ifade ediyor.

Bunun olup olmayacağını 29 Mart akşamı sandıklar açılıp oylar sayılarak tasnif edildiğinde göreceğiz. Bakalım, seçmen neye karar verecek?

Önümüzde dört haftadan az bir süre var. Bu zaman zarfında yaşanacak gelişmeler, seçmenin yapacağı tercihleri hangi yönde etkileyecek?

Meydanlarda ve medyada devam eden polemiklerin, bu tercihi belirlemede fazla bir etkisinin olacağını sanmıyoruz. Buna karşılık gerek genel şartlar, gerekse yerel dinamikler, her türlü sürprize açık bir süreç yaşandığına işaret ediyor.

Evvelce ifade ettiğimiz gibi, seçim sonucunu belirleyecek en önemli dinamiklerden biri, giderek derinleşen ekonomik kriz, işsiz sayısındaki artış, reel piyasadaki durgunluk ve daralma.

Ne artık rüzgârı büyük ölçüde dağılmış görünen Davos çıkışı, ne de bundan sonra iktidar cenahından sâdır olabilecek muhtemel sansasyonel atraksiyonlar, bu durumu değiştirebilir...

Buna karşılık, Adalet Bakanının “Yerel yöneticileri iktidar partisinden seçmezseniz hizmet almanız zor olur” şeklinde algılanan sözleriyle oluşan tepki, bir “ters dalga”ya kuvvet verebilir.

Peki, muhalefetin durumu ne?

Meclis içi muhalefetin, münferit ve mevziî yerler dışında, fazla bir varlık gösterdiğini söylemek zor görünüyor. CHP ve MHP kitlelerde mâkes bulan bir politika tutturabilmiş değiller.

Güneydoğu özelindeki AKP-DTP rekabeti, kendi şartları içinde kızışmış gibi. Bakalım, bölge halkı yine DTP’ye mi güç verecek, tercihini AKP’ye mi kaydıracak, yoksa daha farklı alternatiflere yönelişin işaretlerini mi sergileyecek?

Bu meyanda, söz konusu tercihte TRT Şeş açılımı mı etkili olacak; Ahmet Türk’ün Meclis çatısı altında Kürtçe konuşması yapması mı?

Aslında sandıktan çıkacak sonuçta asıl etkili olacak faktörlerin Meclis dışı muhalefet cenahında yer aldığını ifade etmek pek yanlış olmaz.

Bunlardan biri, Numan Kurtulmuş’un başkan olmasıyla birlikte farklı bir hareketlilik ve dinamizm içine girdiği gözlenen SP. AKP’ye, içinden çıktığı millî görüş damarından vurucu ve etkili eleştiriler yönelten Saadet, son üç seçimde bu partiye kayan oylarının bir kısmını geri alabilir.

Başörtüsü, imam hatip, Kur’ân kursu, hafızlık, katsayı... meselelerinde altı buçuk yıllık AKP iktidarında bir arpa boyu dahi mesafe alınamaması, hattâ sorunların yer yer daha da kronik hale gelmesi, iktidar partisi için ciddî handikap.

Ancak bu konulardaki 28 Şubat uygulamalarının mağdurları SP tabanıyla sınırlı değil. Dahası, bu sorunların yaşanmasında, bugün SP tarafından temsil edilen millî görüş çizgisinin taşıdığı sorumluluk, bu partiyi de zora sokuyor.

Ve bu noktada, farklı bir alternatif devreye giriyor: Seçildiği günden itibaren Anadolu’yu defalarca dolaşarak, yılların yorgunluğu ve yıpranmışlığı içerisindeki teşkilâtları yeniden toparlayıp ayağa kaldırmaya çalışan genç liderine son kongrede verdiği taze destekle, imkânsızlık ve zorluklar içinde yeni bir dinamizm kazanan DP.

Partisinin dibe vurma sürecini samimî ve esaslı bir özeleştiriye tâbi tutup, hataları açık yüreklilikle dile getiren ve yaşananlardan doğru dersler çıkararak, parti tabanı ve teşkilâtla büyük ölçüde bütünleşmiş bir yönetim anlayışıyla yola devam eden DP de seçime çok iyi asılıyor.

Sonuç: Bu seçim sürprizlere açık görünüyor.

04.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (04.03.2009) - Sürprize açık seçim

  (03.03.2009) - 28 Şubat ve yargı

  (01.03.2009) - 40 yaşa enfüsî bakış

  (28.02.2009) - 28 Şubat ve AKP

  (27.02.2009) - Kriz, asker, İsrail

  (26.02.2009) - Osmanlı ve İsrail

  (25.02.2009) - Asker ve Ergenekon

  (24.02.2009) - Asker ve Ergenekon

  (24.02.2009) - Asker ne diyor?

  (22.02.2009) - Kahramanlar kafilesi

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla