"Gerçekten" haber verir 03 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kazım GÜLEÇYÜZ

28 Şubat ve yargı



12 Eylül darbecilerinin yargılanması için iddianame hazırlayıp dâvâ açan Savcı Sacit Kayasu, bu girişimin bedelini meslekten ihraç edilerek, hattâ avukatlık yapmasına dahi izin verilmeyerek ödemek zorunda bırakılmıştı.

Daha sonra Kayasu, kendisine yapılan haksızlığı AİHM’e götürdü ve orada açtığı dâvâyı kazandı. Şimdi top Türkiye’de. Bakalım, Kayasu yine savcılığa dönüp, 12 Eylülcüler için başlattığı süreci kaldığı yerden devam ettirebilecek mi?

Gerçi aradan geçen zaman zarfında, 12 Eylül cuntasından, darbe öncesinin Kara Kuvvetleri Komutanı Nurettin Ersin’le Jandarma Komutanı Sedat Celasun vefat etti. Dolayısıyla, onlarla yapılacak hesaplaşma da mahşer gününe kaldı.

Ama burada asıl maksat, çok karmaşık bir iç ve dış ilişkiler ağında tezgâhlanan darbe operasyonunun fiilen icrasında görevlendirilen birkaç kişiyi yargılamanın ötesinde, bizatihî darbe zihniyetini tamamen etkisiz hale getirip, muhtemel yeni darbe teşebbüslerinin önünü kesmek.

Burada ilk akla gelen, Deniz Kuvvetleri eski Komutanlarından Özden Örnek’e ait darbe günlüklerinde bahsi geçen ve Ayışığı, Sarıkız, Yakamoz gibi kod isimleriyle anılan girişimler.

Ergenekon sürecinin başından beri hep birlikte izlediğimiz gibi, devam eden operasyon, bir türlü, 2003-4 yıllarında gerçekleştirilmek istendiği belirtilen söz konusu girişimlere uzanamadı.

Oysa Örnek’e ait olduğu kesinleşen günlüklerde bu girişimler, bütün ayrıntılarıyla, isim, tarih ve yerler tek tek belirtilerek yer alıyordu.

Buna rağmen bu konuda herhangi bir operasyon ve soruşturma yapılamadı. Günlükler ve orada ismi geçen paşalarla ilgili bir işlem gündeme gelmedi, “Bunlar doğru mu?” suali sorulmadı, ifadeleri alınmadı, iddianame hazırlanmadı.

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan bazı emekli orgeneraller hemen serbest bırakıldı; evvelce tutuklanmış olan ikisi önce GATA’ya sevk edilip ardından tahliye edildi.

Böylece, darbe girişimlerinin de hesabının sorulacağı yönündeki beklentiler iyice zayıfladı.

Hal böyle olunca, Kayasu’nun yarım kalan teşebbüsünün tamamlanma ihtimali de azalıyor.

(Kayasu’dan bahsederken, Şemdinli dâvâsının, üzerine hışım çeken meşhur ve mağdur savcısı Ferhat Sarıkaya’yı hatırlayalım. Ve artık kendisinden hiç haber alınamayan Sarıkaya’nın da Kayasu gibi AİHM’de hakkını arayıp aramadığını soralım. Bakalım, cevap alabilecek miyiz?)

Aslında, 12. yılını geride bıraktığımız 28 Şubat’ı sorgularken, o dönemde, sürecin dayatmalarıyla çelişen bir tavır ortaya koydukları için görevden alınan, sürgün edilen veya emekli olmaya zorlanan hakim ve savcılarla ilgili de geniş, etraflı bir dosya hazırlanmasına ihtiyaç var.

Genelkurmay eski Adlî Müşaviri, e. Tümg. Erdal Şenel son Ergenekon dalgasında gözaltına alındığında, vaktiyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığında patlak veren “köstebek” olayını takiben askerî mahkemede açılan dâvâda, tepeden gelen talimatlara rağmen hukuka ve vicdanlarına uygun karar verme eğilimindeki heyet üyelerinin ne gibi baskılara muhatap kılınıp bilâhare dağıtıldıkları bir miktar gündeme gelmişti.

Açılan dâvâlarda başörtüsü yasağının haksızlığına hükmeden idare mahkemesi üyelerine ve bu meyanda yasakçı bir üniversite rektörüne karşı dâvâ açan Başsavcı Reşat Petek’e ne gibi bedeller ödetildiği de bu dosya içinde yer almalı.

Tecrübeli hukuk ve siyaset adamlarırdan İhsan Tombuş’un Yeni Asya’da dile getirdiği “27 Mayıs’ı, 12 Mart’ı, Tek parti ve DP dönemini, 27 Mayıs, 12 Mart ve 12 Eylül ihtilâllerini yaşadım. 28 Şubat’ta hepsinden fazla hukukun hırpalandığını, hukuka tasallut ve saldırı vuku bulduğunu, hukukun çiğnendiğini, evrensel hukuka aykırı davranışlara girildiğini gördüm” tesbitini doğrulayan bu örnekler mutlaka derli toplu bir doküman halinde kamuoyuna sunulmalı.

Ve yargı, bu utanç yükünden artık kurtulmalı.

03.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (01.03.2009) - 40 yaşa enfüsî bakış

  (28.02.2009) - 28 Şubat ve AKP

  (27.02.2009) - Kriz, asker, İsrail

  (26.02.2009) - Osmanlı ve İsrail

  (25.02.2009) - Asker ve Ergenekon

  (24.02.2009) - Asker ve Ergenekon

  (24.02.2009) - Asker ne diyor?

  (22.02.2009) - Kahramanlar kafilesi

  (21.02.2009) - 40 yaşın olgunluğu

  (20.02.2009) - CHP ve anayasa

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır