"Gerçekten" haber verir 04 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

H. İbrahim CAN

Filistin'de barış yakın mı?



ABD Dışişleri Bakanı Clinton göreve başlar başlamaz bölgemizde dolaşmaya başladı. Önce Türkiye’ye gelip PKK meselesinin çözümüne yönelik projesini sundu.

Şimdi de İsrail ile Filistin arasında arabuluculuk yapma çabalarını sürdürüyor. Ancak 3 Mart'ta İsrail’de, Amerika’nın İsrail’in hamisi olmaya devam edeceğini ve bu ülkeyi İran ve bölgedeki diğer tehditlerden korumaya devam edeceğini açıkladı. Ertesi gün ise Filistin Lideri Mahmud Abbas’a Obama’nın destek mesajını iletti. İsrail’de yeni hükümetin kurulmasından sonra 2007’de başlayıp akim kalan barış görüşmelerinin yeniden başlatılacağı vaadinde bulundu. Aynı zamanda himaye ettiği İsrail’in yerlebir ettiği Gazze’nin yeniden imarına ilişkin planlarını anlattı.

Bir gün önce Clinton, İsrailli yöneticileri bölgede bir Filistin devletinin kurulmasının onların yararına olacağı konusunda ikna etmeye çalıştı. İsrail’deki yeni hükümeti kuracak olan Likud Partisi lideri Benjamin Netanyahu ise Ortadoğu’daki çatışmaya “iki devletli bir çözüm” bulunması konusundaki isteksizliğini açıkça gösterdi.

İsrail’in bu tutumunu bilen Filistin yönetimi ise, İsrail kayıtsız şartsız bir iki devletli çözümü kabul etmediği sürece barış görüşmelerinin başlamayacağını duyurdu. Aslında görüşmelerin önündeki engel bundan da ibaret değil. İsrail’in yeni yerleşim yerleri kurmayı planlaması çok önemli bir sorun. Netanyahu, selefi gibi yeni yerleşim yerleri kurmadıklarını, yalnızca mevcut yerleşim yerlerinin “doğal nüfus artışı” sebebiyle genişlediğini ileri sürüyor. Filistin yönetimi ise Clinton’dan İsrail’e baskı yaparak bunun önüne geçmesini istiyor.

Bütün bu gelişmeler aslında bölgede sıkıntılı günlerin bitmediğini gösteriyor. Halen kendi içinde ikiye bölünmüş olan el-Fetih ve Hamas yönetimleri kendi aralarındaki husûmeti bitirmediği sürece, İsrail ile güçlü bir müzakere yeteneğine sahip olamayacaklar.

2006 seçimlerinde Hamas’ın çoğunluğu ele geçirmesiyle başlayan çatışmalar, 2006 ve 2007 yıllarında Amerika’nın el-Fetih grubuna eğitim, silâh ve mühimmat sağlamasıyla yoğunlaştı. Amerika, bölgedeki müttefikleri Mısır ve Ürdün’ü de Fetih askerlerine eğitim desteği vermeye ikna etti. Bu çatışmalar, İsrail’in son Gazze saldırılarında, Hamas’ın yalnız bırakılması ve sivil halkın da bu çatışmalar yüzünden uluslar arası yardımlardan güçlükle yararlanabilmesi sonucunu doğurdu.

Filistin’e barışın bir an önce gelebilmesinin önşartı Şubat sonunda Kahire’de iki parti arasında başlayan görüşmelerin kısa sürede tamamlanarak uzlaşmaya varılması. Gündemlerinde bir ara dönem hükümeti kurulması, başkanlık ve meclis seçimlerinin yapılması ve sınır kapılarının açılması konuları bulunuyor. Gazze’de yaralar hâlâ sarılmadı. Fetih ve Hamas arasında bir uzlaşmaya varılıp Filistinliler tek vücut olmadıkça bu yaraların sarılması imkânsız.

Ancak Filistinlilerin bölünmesinin teşvikçilerinin bu bölünmeden çıkarı henüz ortadan kalkmadı. O yüzden birleşme yakın zamanda gerçekleşmeyecek bir hayal gibi görünüyor.

YENİ BİR SUİKAST

Çeçenistan’ın kukla lideri Ramazan Kadirov’un ülke dışındaki muhaliflerine yönelik susturma kampanyası sürüyor. Rus istihbarat servislerine bağlı Vostok milis güçlerinin eski komutanı olan ve son savaşta Güney Osetya’da Gürcistan’a karşı savaşan, sonra da Kadirov’la ihtilâfa düşüp kaçan Salim Yamadayev, Dubai’de suikasta kurban gitti. Böylece son birkaç ay içinde İstanbul’da öldürülen üç Çeçen ile birlikte beş muhalif, Kadirov’un suikastçı casuslarının kurbanı oldu.

İstanbul’daki Çeçen mültecilerin kaygılandıran bu gelişmeleri daha dikkatle izleyip, tedbir alınması gerekmez mi?

04.04.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (03.04.2009) - Pakistan-Afganistan zirvesi

  (02.04.2009) - Zenginlerden yoksullara masallar!

  (31.03.2009) - Kanser tedavisinde yeni gelişmeler

  (30.03.2009) - Daha çok asker, daha çok bomba!

  (29.03.2009) - Hayvanlar âleminden öyküler

  (28.03.2009) - Türkiye, AB sürecini hızlandıracak mı?

  (26.03.2009) - Makedonya seçimleri

  (25.03.2009) - Cumhurbaşkanı Gül, Irak'tan ne getiriyor?

  (24.03.2009) - Cumhurbaşkanı Gül’ün Irak ziyareti

  (20.03.2009) - Türk kökenli Almanlar (mı?)

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis