08 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

H. İbrahim CAN

Seçim sonrası Lübnan’ı neler bekliyor?


A+ | A-

Lübnan seçimleri dün yapıldı. Bu satırlar yazıldığı sırada henüz oy verme işlemleri sürüyordu. Ancak gerek seçim sistemi ve gerekse seçim öncesi dönemdeki gelişmeler, seçimlerin hiçbir tarafın tek başına çoğunluğu ele geçirmesine imkân vermiyor.

Zira Lübnan parlamentosundaki 128 koltuk, ülkedeki 18 mezhep grubunun 10 tanesini içine alacak şekilde kontenjanlara bölünmüş durumda. Hıristiyanlara ait 64 sandalyeyi, en fazlası 34 sandalye ile Maruniler olmak üçere 8 grup paylaşacak. Müslümanlara verilen 64 sandalyenin ise 27’sini Sünnîler, 27’sini Şiîler, 8’ini Dürziler ve 2’sini Nusayriler alacak.

Bu durum ülkedeki grupları ittifaklar kurmaya itti.

14 Mart ittifakını Hariri’nin partisi Gelecek Hareketi, Marunilerin Lübnan Ketaib Partisi, İlerisi Sosyalist Parti ve Lübnan Güçleri oluşturuyor. Bu ittifak Batı Yanlısı olarak biliniyor. Maruni Patrik Nasrullah Sefir ile Sünnî Müftü Reşid Kabbani bu ittifakı destekliyor.

8 Mart ittifakının başını ise Hizbullah çekiyor. Emel Örgütü ve Marunilerden Ulusal Özgürlük Hareketinin de katıldığı ittifaka Ermeni ve Dürzi Partiler de katılıyor.

ABD hiçbir grubu özellikle desteklemediğini ilân etti. Ancak iki ay içinde önce Dışişleri Bakanını, sonra da Başkan Yardımcısı Biden’ı bu ülkeye göndererek Batı yanlısı gruba olan desteğini gösterdi. Yorumcular bu grubun muhalefete düşmesi ihtimaline karşı ABD’nin son üç yılda 410 milyon dolar yardım yaptığı Lübnan ordusuna özel önem verdiğini belirtiyor. Ancak Hizbullah’a karşı Lübnan ordusunu güçlendirip, kullanma politikası Obama yönetiminin işine yaramayacaktır. Zira daha önceki iç çatışmalar ordu komutanlarına Hizbullah ile açık bir çatışmaya girmemeleri gerektiğini öğretti.

Siz bu satırları okurken, muhtemelen Hizbullah’ın liderliğini yaptığı grup çoğunluğu kıl payı kazanmış olacak. Bu durum da sonucu Hizbullah’ın alacağı oylardan çok Mişel Aoun’un Ulusal Özgürlük Hareketinin Maruni seçmenlerden alacağı oylar belirleyecek.

Dış müdahaleye son derece açık olan Lübnan siyasal yapısının bu seçimlerin sonuçlarından istikrar beklemesi imkânsız. Bir yandan ABD, İsrail ve diğer bazı Batı ülkeleri 8 Mart grubunu desteklerken, öbür yandan Hizbullah’ın İsrail karşısındaki direnişinin ülke içinde –Hıristiyanlar dahil- geniş bir kitle arasında ve Arap dünyasında kazandığı itibarla güçlenmesi, durumu içinden çıkılmaz hale getirecek.

Ancak Hizbullah şimdiden Avrupa Birliği ve IMF ile görüşmelere başladığını açıklayarak, iktidara gelebilecek bir çoğunluğu elde etmesi halinde, daha mutedil bir politika sergileyeceğini ima ediyor.

Yine de Hizbullah’ın İsrail işgali altındaki Şiba çiftliklerinin Lübnan’a geri verilmesi ve İsrail’e karşı mücadelesinin en büyük unsuru olan Filistin sorununun çözülmesi gerçekleşmeden, daha uzlaşmacı ve barışçı bir tutum sergilemeye başlamasını beklemek imkânsız.

Bu durumda önünde önce başbakan sonra da cumhurbaşkanı seçimleri bulunan Lübnan parlamentosunu zor günler bekliyor. İstikrarın sağlanmasında en önemli unsur Marunilerden seçilecek cumhurbaşkanı ile ABD’nin etkilemeye çalıştığı ordunun siyasal tartışmaların dışında kalması ve Hizbullah’ın daha uzlaşmacı bir tavır sergilemesidir.

Onlarca yıldır hep bombalanmış sokakları, gözyaşları içindeki insanlarıyla hatırladığımız Lübnan’a bir an önce barış ve huzurun gelmesi, hem ülke hem de bölge için büyük önem taşımaktadır. Lübnan’da etnik ve dinî kimlikleri aşacak ortak ideallere ve millet bilincine ihtiyaç var. Tabiî bir de Suriye, İsrail ve ABD dahil dış güçlerin elini bu ülkeden çekmesine.

08.06.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (07.06.2009) - Geceyarısı operasyonu ile kanun geçti, ama...

  (06.06.2009) - Aleyküm Selâm Hüseyin Bey!

  (04.06.2009) - Dünyada, barış ve huzurda kaçıncı sıradayız?

  (03.06.2009) - Avrupa parlamentosu seçimleri

  (02.06.2009) - Kürt sorununda ‘Olgunlaşma noktası’na gelindi mi?

  (23.05.2009) - Sarkozy’nin büyük hayâl kırıklığı: Akdeniz Birliği

  (22.05.2009) - Pakistan’ın teslim ettiği bin Ladin’i Amerikalılar niye serbest bıraktı?

  (21.05.2009) - Amerika’nın İsrail politikası değişebilir mi?

  (20.05.2009) - Sri Lanka’da kaybeden kim?

  (18.05.2009) - Türkiye merkez ülke olabilir

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Yemek Tarifleri - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Satılık Tekne- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis