10 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

İstifhamlar cevaplanmalı…


A+ | A-

Siyaset tuhaflaştı. Kamuoyunda yükselen infiâle rağmen “mayın yasası”nı inadına çıkartan Başbakan Erdoğan hâlâ tepkili. Kendisi ve partisi de sıkıntılı ki Başbakan peşini bırakmıyor; parti kongrelerinde “mayın yasası”nı garip bir biçimde gündeme getiriyor. İtiraz edenlere veryansın ediyor…

“Mayın yasası”nın Meclis’ten geçmesinden bir gün sonra partisinin Kütahya il kongresinde, “Tutturdular bir İsrail gidiyorlar’ diye… Bizden önceki MHP-DSP-ANAP üçlü döneminde İsrail ile yapılmış birçok anlaşmalar var. Dürüst olun, dürüst...” diye 28 Şubat postmodern darbesi sürecinin son siyasî aktörü Anasol-M koalisyonunun İsrail’le yaptığı anlaşmaları örnek gösteriyor.

Dahası, İsrail’le yapılan antlaşmalarda “gizlilik kaydı olmasa bunlar rahat açıklanır, ama bunların gizlilik kaydı var” diyor. “Biz açıklamayız; biz hukuka saygılıyız, bizim her şeyimiz açık, yaptıysak ‘yaptık’ deriz” diye konuşuyor.

Doğrusu, tıpkı Meclis’te olduğu gibi, “küresel sermaye gelip ülkeme girmelidir” görüşünü tekrarlayan Erdoğan’ın, “yasa”ya karşı çıkanları “yabancı sermaye düşmanlığı” ile suçlayıp “Nerede İsrail yazıyor?” diye sorması da evlere şenlik.

Yasada elbette İsrail ya da bir başka ülkenin isminin yazılmayacağını, ancak AKP’nin millete rağmen çıkardığı yasada “Suriye sınırındaki toprakların kullanım seçeneği”nin durduğunu bir nev'î tecâhül-ü ârifle gözlerden kaçırıyor; kendince “politika” yapıyor…

“GİZLİLİK KAYDI”

OLMADIĞINA GÖRE…

Başbakan işi gürültüye getirip İsrail’le imzalamış olduğu kaç tane gizli ya da kamuoyuna açıklanmayan anlaşma olduğunu ve bu anlaşmaların ne zaman ve kimler tarafından imzalandığını belirtmiyor. “Savunma” olarak, Anayasa’nın 90. maddesinin buna “izin vermediği” bahanesiyle sadece ortaya istifhamlar atıyor…

Oysa sözkonusu maddede, “ekonomik, ticarî veya teknik ilişkileri düzenleyen ve süresi bir yılı aşmayan andlaşmalar, devlet maliyesi bakımından bir yüklenme getirmemek, kişi hallerine ve Türklerin yabancı memleketlerdeki mülkiyet haklarına dokunmamak şartı”na bağlı.

Buna bakıldığında, AKP iktidarının yeni “mayın yasası”nda “yabancı memleketlerdeki mülkiyet hakkı” bir yana, yabancıların Türkiye’de topraklarındaki mülkiyet hakkı üzerinde tasarrufta bulunulacağı ve 800 kilometrelik Suriye sınırı boyunca ülke topraklarına, vatandaşların mülkiyetine “dokunulması”nın ötesinde “yabancılarca kullanılacağı” ortada.

Keza son “mayın yasası”nda “Meclisin bir kanunla uygun bulduğu gizlilik onaylaması” da yok. Yasa hakkındaki görüşmeler açık toplantılarda görüşüldü ve “gizliliğe” dair hiçbir karar alınmadı. Bu durumda, “mayın yasası”nı gizlemenin hiçbir gerekçesi kalmıyor.

“Mayın yasası”nda “gizlilik kaydı” olmadığına göre Başbakan neden ikide bir sanki “gizlilik hükmü” varmış gibi “burada İsrail yok” demekle geçiştirip ille de “yabancıların toprakları işletmesi”ne açılmasının “yasa”da yer almasının sebebini söylemiyor? Niçin yasayı bu şekilde düzenlemelerinin gereğini kamuoyunun önüne koymuyor…

YİNE “NE YAPALIM,

YAPTIK OLMADI…” MI?

Diyelim ki sözünü ettiği döneme ait “gizli olduğunu” iddia ettiği “İsrail’le anlaşmaları”, “ulusal çıkarlar” açısından açıklayamıyor. Bu anlaşmalardaki “gizlilik kaydını” kaldırmayı uygun bulmuyor. Peki, yeni çıkardıkları “mayın yasası”nda hangi “gizlilik kaydı” var; hangi “ulusal çıkarlar” gereği arka plânını gizliyor?

Kaldı ki adı geçen partilerin sözcüleri bahsedilen dönemde “yapılan gizli anlaşmaları açıklama” çağrısında bulunuyorlar. Başbakan’ı bütün hükûmetler döneminde İsrail’le imzalanan savunma sanayii işbirliklerini, silâh alımı ihâlelerini, ekonomik mutâbakat zabıtlarını deşifre etmeye dâvet ediyorlar. Çoğu resmi gazetede yayınlanan bu anlaşmaları Erdoğan neden açıklamıyor.

Bunlar da anlaşılmış değil…

Türkiye’nin gündemini önce “AKP değil, AK Parti” tartışmasına, ardından “Sen bana ‘sen’ diyemezsin” atışmasına boğduran Erdoğan’ın ve siyasî iktidarın “mayın yasası”ndaki bu çelişkili hali, peşpeşe istifhamları akla getiriyor.

Sahi “veto” edilmezse bile Anayasa Mahkemesi tarafından “iptal” edileceğini bile bile bu mayın yasası hangi mantık ve gerekçeyle Meclis’ten geçirildi? Yoksa Anayasa Mahkemesi’nin “iptal etmeyeceği” kanaati mi var? Acaba birilerine verilen bir “söz” mü var ki “Ne yapalım, ‘yasa’yı da çıkardık, elimizden geleni yaptık ama olmadı” mı demek isteniyor?

Sonra AKP baştanberi bu “birileri”ne sınırdaki toprakları temizlettirip 44 yıllığına varan “kiralatma yasası”na neden mecbur kalmakta? Değilse bu neyin karşılığı?

Başbakan başkalarına yüklenmek yerine asıl bu soruları cevaplamalı…

10.06.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (09.06.2009) - “Hariç hesabına geçen” politikalar…

  (08.06.2009) - Ve “mayınlı yasa”nın akıbeti

  (06.06.2009) - Yerkürenin can çekişmesi…

  (05.06.2009) - Gündemin mayınlaması

  (04.06.2009) - Türkiye – Suriye sınırı…

  (03.06.2009) - Risk ve polemik…

  (02.06.2009) - “Büyük fırsat” ve demokratik çözüm (2)

  (01.06.2009) - “Büyük fırsat” ve demokratik çözüm (1)

  (30.05.2009) - “İhâle”den önce izzetli politika

  (28.05.2009) - AKP’nin “mayın ihâlesi” (3)

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.