03 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Mehmet KARA

Kriz tellâlları


A+ | A-

Meclis Genel Kurulu’nun çalıştığı son gece çıkarılan askerlerin de sivil mahkemelerde yargılanmasına ilişkin Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yapılan değişiklik tartışılmaya devam ediyor.

Tartışma yapılırken de, maalesef demokrasinin kuralları altüst edilerek, korkutmacalar yapılıyor. Demokrasiye içine sindirememiş insanlar “endişelerini” dile getirirken, gerginlikten, işin başka yerlere kaymasından bahsediyor, tehditvâri açıklamaları ile meseleyi adeta demokrasi dışı yöntemleri çağrıştıran sözlere kadar vardırıyorlar. Türkiye’nin gerginliğin içinden çıkması gerektiğini söylerken, gerginliği kendileri çıkartıyor. “Gerginliğin en büyük zararını iktidar, dolayısıyla siyasete zarar verir” türü ifadeleri niyetlerini açıklıyorlar.

Tartışılan konu da, Türkiye’de pek çok kişinin değişik zamanda dile getirdiği bir kanun değişikliği; Sivillerin askerî mahkemelerde yargılanmasının yolunun kapatılması ve askerlerin de sivil mahkemelerde yargılanmasının yolunun açılması…

Kanun, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülürken verilen önergeye o an için ses çıkarmayan muhalefetin tavrı evlere şenlik. “Uyutulduk. Kandırıldık… O an için fark edemedik. Gecenin ikisinde sağlıklı değerlendirme yapamadık. O tek kelimeyi biz de yeterince çözemedik” türü sözleri zaten olmayan inandırıcılıklarını iyice düşürdü. Bir diğer itiraz noktasında değişikliğin gece geç saatlerde yapılması... Bunun da inandırılıcılığı yok. Bir taraftan “12 Eylül yargılansın” derken, diğer yanda askerlerinde sivil mahkemelerde yangılanmasına karşı çıkmakta ayrı çelişki.

Tek kelimelik kanun değişikliği üzerindeki tartışmalar sürerken, Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un “kâğıt parçası” dediği belgedeki imzanın sahibi olduğu söylenen albay Dursun Çiçek’in tutuklanması, ardından da üzerinden bir gün geçmeden “tutuksuz yargılanmak üzere” serbest bırakılmasıyla ilgili tartışmalar da devam ediyor.

* * *

Bütün bu tartışmalar arasında toplanan Millî Güvenlik Kurulu toplantısı öncesinde “kriz tüccarları” işbaşı yaptılar. MGK toplantısı öncesi öyle yayınlar yapıldı ki, neredeyse 28 Şubat sürecine benzer bir süreç başlayacağı ifade dahi ifade edildi. “Gergin MGK” anonsları ile 7 saat 40 dakika süren toplantı boyunca “kriz” beklentisi içine girildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında toplanan kurul, toplantı süresi uzadıkça bu gerginliği arttırıcı konuşmalar canlı yayınlarda pompalandı. Kriz beklendi. Dışarı çıkan kurul üyelerinin yüz ifadelerine bakılıp anlamlar yüklendi. Yani, teyakkuza geçilip, “30 Haziran süreci” beklendi.

Peki, demokratik bir ülkede bu nasıl oluyor? İnsanlar konuşarak da meselelerini halledemeyecek mi? İlla bir kriz mi çıkması gerekir? Türkiye bunları hak etmiyor. Demokrasi ile yönetilen bir ülkeye bu görüntüler hiç yakışmıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, altı günlük Çin ziyaretinden dönerken, devletin organları arasındaki güven ve uyum ortamının önemini vurgulayarak, “Türkiye’yi olağanüstü hal ortamına sokmamamız lâzım” demişti. Hemen ertesi gün toplanan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında dikkat çeken cümlede de buna benzer bir ifadeye yer verildi. “Devletimizin kurumlarını yıpratmaya yönelik beyan ve yayınlara ilişkin tepki ve düşünceler dile getirilmiş, bu tür faaliyetlerin ülkemize bir fayda sağlamayacağı teyit edilmiştir…”

MGK’daki görüşmelerden şu anda ancak tahminler yapılarak haber haline getiriliyor. Önümüzdeki dönemde, gerek yaklaşık 8 saatlik toplantıda görüşülen konular, gerekse de sonrasında yapılan bir saati aşkın devam eden “mini zirve”deki konular nasıl ortaya çıkacak, bekleyip göreceğiz.

* * *

Geldiğimiz nokta da Cumhurbaşkanı kanunu inceliyor. İmzalarsa CHP Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğini açıkladı. Baykal’ın MGK toplantısı başladığı saatlerde partisinin grup toplantısında söylediği, “Birkaç saat içinde Cumhurbaşkanı da bu yasanın hiç uygun olmadığını anlama noktasına gelebilir” şeklindeki tezi gerçekleşmese de, Gül’ün kanunu kısmî ya da tamamını veto edeceği yazılıp çiziliyor. Adata Gül’e yol gösteriliyor. Gül’ün yasanın “sivillerin askerî mahkemelerde yargılanmasını engelleyen” bölümünü onaylayacağı “askerlere sivil yargı yolunu açan” bölümü ise bir kez daha görüşülmek üzere Meclis’e geri göndereceği bile söyleniyor. Hatta bunu hükümet partisinin de istediği söyleniyor. Gül ise, hukukçulara inceletmeye devam ediyor. Bu yazıyı yazdığımız saatlerde en son gelişmeler böyleydi.

Sözün özü: Bir kanun değişikliği konusunda koparılan fırtına, normal olan bir toplantıyı olağanüstü hale dönüştürme, ardından korkutmacalar… Bu tartışmalar demokratik bir ülkeye yakışmıyor. Kurumlar yıpratılmamalı, bu yapılırken de demokrasiye zarar verecek eylem ve söylemlerden de kaçınılmalı.

03.07.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.06.2009) - Mahinur ve Şeymanur

  (27.06.2009) - Hediyeniz kitap olsun…

  (26.06.2009) - Adı geçici, ama 27 yıldır değişmedi

  (21.06.2009) - Söz Meclis’ten

  (20.06.2009) - Vahim belge ve sorular

  (14.06.2009) - Kızmayın ama…

  (13.06.2009) - Yasaklı imtihanlara devam…

  (12.06.2009) - Sıcak günlerin habercisi mi?

  (07.06.2009) - Başbakan çok gergin, çok…

  (06.06.2009) - Kanunlaştı, ama sorular hâlâ cevapsız

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.