27 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Nejat EREN

Van’da Bediüzzaman coşkusu


A+ | A-

Yeni Asya Van Temsilciliğinin, 1967'den sonra ilkini geçen yaz tertiplediği Bediüzzaman mevlidlerinin ikincisi, dün Yukarı Nurşin Camiinde okutuldu. İsmet Oflas'ın açılış konuşması ve dersiyle başlayan mevlidi Abdurrahman Türün, Münir Turhan, Ünver Ök ve Hüsnü Mercan tilâvet ettiler.

Van’da Bediüzzaman coşkusu

1967 Çoravanis Köyünde başlayan “Van Mevlidi” yürüyüşü uzun süren bir inkıtadan sonra geçen yıl Ağustos’da başlamıştı, bu yılda kaldığı yerden farklı bir aşk ve şevkle devam ediyor Elhamdülillah.

Van ilinin Risâle-i Nur hizmetlerinde ve Bediüzzaman Hazretlerinin hayatında çok farklı, önemli ve unutulmaz hatıraları vardır.

Van Valisi Tahir Paşa’nın konağında ilim tetebbuatıyla başlayan bu kudsi dâvâ ve kararlı yürüyüş, Başet Zirvelerinde tavana vurdu. Daha sonra “Bebekleri ihtiyarlatan” Birinci Cihan Savaşının o dehşetli günlerinde Rus ve Ermenilere karşı yapılan İ‘lâyı Kelimetullah cihadı münasebetiyle; Van, Gevaş, Bitlis, Pasinler hattında devam etti. Kosturma’ya kadar süren bu serüven 1922’lerde tekrar Van’da karar kıldı.

Bu defa “hizmet tarihinin” sayfalarına Çoravanis Köyü, Erek Dağı, Zernabad Suyu, Ak Damar Adası, Nurşin Camisi, Horhor Medresesi… vb terimler işlendi.

Van Mevlidleri de Risâle-i Nur camiası için çok farklı bir heyecanın yanında kaynaşmanın, kucaklaşmanın, tesanüt ve beraberliğin âlameti ve şiarı olmuştu. 1980 yılına kadar devam eden bu güzel adet ve gelenek 12 Eylül menhus hareketiyle inkıtaa uğramıştı. Nur camiası için bunu yeniden canlandırmak bir hasretti bir rüyaydı ve geçen yıl bu rüya gerçekleşti Elhamdülillâh!

Burada bir hakikati teslim etmek gerekiyor. 40 yıldır “Yeni Asya” adı altında Risâle-i Nur Hizmetlerini özellikle “Neşir Ve Matbuat” sahasında cansiperane yürütme gayretinde olan bu camia yaptığı çok çeşitli ve farklı faaliyetlerle “hizmet” anlayışında çok farklı ufuklar açmaya muvaffak olmuştur.

Bir “dâvânın hak” olması fertleri ve toplulukları çok rahatlatır. İşte Risâle-i Nur Külliyatı, Bediüzzaman ve Nur cemaati bu ülkenin ve bu milletin maddî, manevî saadet ve huzuru için en büyük bir vesile ve pusula olmuştur. Geçen yıl Van’dan yeniden başlayan bu kararlı duruş önemli bir merhale kat ederek devam ediyor.

Geçen yılki bu yeniden başlangıç bazı tereddütleri çağrıştırdığı için çok fazla katılıma sahne olmamıştı.

Ama bu yıl bu gibi tereddütlerden tamamen sıyrılınmış bir ortamda Van Mevlidi gerçekleşti. Van Yeni Asya Temsilciliği mevlide sahip çıkmışlar. Kendilerini tebrik ediyoruz.

Burada Van Yeni Asya Temsilcisi Şahabeddin Öztürkçü’nün mevlid hakkında görüşlerini sorduk verdiği cevapları aktarıyoruz:

Mevlid hazırlıkları ve çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Mevlide halkımızı dâvet için Van ili içerisinde geçen yıl üç bin el ilânı dağılmıştı. Bu yıl ise beş bin el ilanı ile bin büyük poster ve bilboardla bütün Van ili içerisinde ve ilçelerinde ilânat yapıldı.

Mevlide dıştan iştirak konusunda neler söylersiniz?

Geçen yıl Türkiye’nin her köşesinden katılım bizi fazlasıyla memnun etti ve cesaretlendirdi. Bu yıl ise umudumuzun fevkinde yine başta Yeni Asya camiası olarak Türkiye’nin illerinin büyük çoğunluğundan ve bir çok ilçeden yoğun katılımın olması bizim açımızdan tesanüde, aşk ve şevke medar olmuştur.

Bizim için en sevindirici bir nokta ise Van’ın bu sene mevlidi tam mânâsıyla kabullenip sahiplenmesidir. Kadın erkek, genç ihtiyar bütün okuyucularımız geçen yıldan gelen olumlu havayla tam olarak mevlid faaliyet ve organizesine sahip çıkması bizi son derece memnun etti.

Mevlid organizesi konusunda neler yaptınız ve nelerle karşılaştınız?

Bu iki yıldır yapılan mevlidler eski yıllara nispeten hem daha organizeli ve plânlıdır. Geçen yıl ilk olduğu için, katılım arzulanan noktada değildi. Fakat bu yıl katılım açısından daha farklı ve çok olumlu bir temayülün olması bizi fazlasıyla memnun etti. Gelen misafirlere ikram ve konaklama konusunda cemaatimiz elinden gelen her türlü fedakârlığı yapmıştır. Umudumuzun fevkinde bir sahiplenme bizi de son derece memnun etti. Bunun için bu katkıyı sağlayan herkese teşekkür ediyor devamını diliyoruz.

Bu faaliyet ve hizmet esnasında karşılaştığımız farklı ve etkili bir duyguyu da sizlerle paylaşmak istiyorum. El ilânlarını dağıtırken iş yerine asanlar ayrıca evlerine götürmek için de bir adet fazladan el ilânı istemeleri ve Van’da bulunan her kesimden insanın Üstad’a sahip çıkması bizi fevkalâde şaşırttı. Üstadımızın o muazzam ve çözüm üreten görüş ve düşüncelerinin ne kadar isabetli olduğunu ve bütün menfi propagandalara rağmen saygınlığını devam ettirdiğini ve Risâle-i Nur Külliyatındaki hakikatlerin tesir ve gerekliliğini, memleketimizin ve bölgemizin birlik ve beraberliği için var olan büyük ümidimizi bir defa daha tazeledi. Bu bizim ve camiamız için olduğu kadar memleketimiz ve bölgemiz için de çok önemli bir konu.

Diyanet yetkilileri, resmî ve özel kuruluşlarla; halka dönük ne gibi çalışmalar yaptınız?

Burada merkezde bulunan otuz imam ve hocayla toplantı ve meşveret yapıldı. Ayrıca Van’ın bütün ilçelerindeki müftülere de bu dâvetler resmen yapıldı. Bu konuda her türlü yardım ve desteğini esirgemeyen Van Müftüsü muhterem Osman Artan Hocamıza da tebrik ve teşekkürlerimizi bildiririz. Van’ın bütün ilçelerinde Üstadın resimleri ve posterler asıldı. Vali ve belediye başkanı başta olmak üzere, kuruluşlara ve her kesimden insana ve –ilçeler dâhil- ilânatımızı en güzel şekilde yaptık bu konuda müsterihiz.

Yeni Asya’dan neler beklediniz, ne gibi yardımlar gördünüz?

Yayınevimiz bize çok sahip çıktı her türlü materyali gönderdi. Başta Yönetim Kurulu olmak üzere, bütün camiadan duâ ve destek aldık. Bu duâ ve destekle biz de burada elimizden gelen her şeyi yapmaya çalıştık. Risâle-i Nurlar dâhil her türlü yayınımız ve ilânatımızı insanlara ulaştırdığımızı düşünüyoruz.

Geçen yıl başta Risâle-i Nur Külliyatı olmak üzere, Yayınlarımızın tanıtımı ve halka arzı konusunda neler yapıldı ve bu yıl neler yaptınız?

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da, mevlidin yapıldığı Yukarı Nurşin Camiiinde her türlü neşriyatımız halka arz ediliyor. Geçen yıl hediye olarak otuz bin Ramazan, İktisat, Şükür Risâlesi dağıtılmıştı. Bu faaliyetin çok etkili olduğunu zaman içerisinde gördük. Bundan hareketle bu yıl da on bin İktisat Risâlesinin yanında ayrıca ikibin de değişik risâleler hem halka, hem de mevlide iştirak edenlere hediye olarak verildi.

Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?

İki yıldır yaptığımız bu organizede bizi yalnız bırakmayan ve her türlü desteği veren, bu yıl da Yönetim Kurulu Toplantısını ilimizde yaparak, bölgedeki il ve ilçelerin meşveret heyetleriyle bir araya gelerek fikir teatisinde bulunan başta Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutlular olmak üzere, bütün yönetim kurulu üyelerine, Yeni Asya Gazetesi ve Yayınevinin bütün elemanlarına, bize duâ eden, serhat şehrimiz Van’a gelerek mevlidimize iştirak eden herkese, Van eşrafından ve bu mevlitlerin tekrar ihyasında büyük emek ve desteği olan Selahaddin Akyıl Ağabey ve ailesine, ilerlemiş yaşına ve rahatsızlığına rağmen bizzat gelerek iştirak eden Askeri Yıldız Ağabeyimize ve bu mânâdaki bütün abilerimize, Türkiye’nin her tarafından iştirak eden ismini sayamadığım bütün abi, abla, ve kardeşlerimize, Van Yeni Asya Camiası adına teşekkür ediyor, duâ ve desteklerinin devamını diliyorum. Teşekkürlerimizi arz ediyorum.

Son olarak da şunu eklemek istiyorum: Cefalarla dolu bir coğrafya’da vatanın ve milletin birliği, beraberliği ve kardeşliğini de göz önüne alarak yaptığımız bu tür faaliyetlerin devamı için camiamızdan destek ve duâ, resmî kuruluşlar, siyasîler ve devleti yönetenlerden daha insaflı ve farklı bir anlayış bekliyoruz. Sivil Toplum Teşkilâtları ve özel kuruluşlardan da bu konulara daha hassas olmaları ve gündeme almalarını bekliyor ve istiyoruz.

27.07.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.07.2009) - Ahir zamanın dehşeti, işaretleri ve korunma yolları

  (17.07.2009) - Hayatı olumlu ve verimli kılmak

  (10.07.2009) - Farklı vadiler

  (03.07.2009) - Isparta güller diyarı, gönül, hizmet ve tarih şehri

  (26.06.2009) - Dost imtihanı ve sarımsak tarlası

  (19.06.2009) - Barla’da baharı koklamak, birlikte okumak

  (12.06.2009) - Başarı yolunda önemli prensipler

  (05.06.2009) - Okuma coşkusu, tefekkür deryası

  (29.05.2009) - Yaz mevsimi, gençlerimiz ve okuma seferberliği

  (22.05.2009) - Kadere teslim olmak, hayatı olduğu gibi kabullenmek

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.