05 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Ali FERŞADOĞLU

Müsbet/olumlu bakışa sahip olan biriyle evlenin


A+ | A-

Aynı şeyleri farklı görüp değerlendirebiliriz. Yani olayları, taktığımız gözlüğün rengine boyarız. Temelde iki bakış açısı vardır: Müsbet ve menfî.

Müsbet/olumlu bakış, “Güzel gören güzel düşünür. Güzel düşünen güzel levhalar (rüyalar) görür ve hayatından lezzet alır”1 şeklinde formüle edilmiş. Güzel sözün, olumlu bakışın, sevginin; canlıları olumlu etkilediği, negatif telkin ve çirkin sözlerin ise olumsuz tesir yaptığı ilmî bir tesbittir. Olumlu bakan, olumlu düşünür; olumlu düşünen zihninin tarlasına güzel kelimeler, mânâlar eker. Olumsuz düşünen negatif anlamlar eker. Müsbet bakış, pozitif; menfi bakış ise negatif enerji verir. Olumlu bakan, dünyayı neşeli ve güler görür. Ağlayanın, dünyayı ağlar gördüğü gibi. Her şeyin çürüyüp yok olduğunu düşünen, başta kendi ruhunu yok etmiştir. Çürüyüp yok olduğunu düşündüğü şeylerle birlikte kendisi de adım adım darağacına doğru sürüklenmektedir.

Olumlu bakış, sevgi, ihlâs, saygı, şefkat ve merhamet gibi duyguların karışımından oluşan muhteşem bir enerji kaynağıdır. Olumsuz bakış ise, kin, nefret, haset, öfke ve düşmanlık gibi hasletlerin birleşmesinden hâsıl olan bir güçtür.

Nötr bir olayı, olumlu veya olumsuz; olumsuzu olumlu veyahut olumluyu olumsuz görebiliriz. Meselâ, “Oh bardağın yarısı dolu!” veya “Vah, yarısı boş!” dememiz gibi. Böylece en olumsuz bir şeyde bile, müsbet bir taraf bulabiliriz. Şöyle ki:

Peygamberimiz (asm) köpek leşinin koku ve çirkinliğini nazara verenlere karşılık, “Ne güzel dişleri var!” diyerek, müsbet bakış dersi vermiştir.

Müsbet bakan, olumsuz fiil, söz ve hareketlerden kaçınır; tefekküre, ilme, ibadete, çalışmaya, nezaket ve nezahete yönelir. Bu da, hayatta istikamet, düzen, dayanışma ve yardımlaşmayı netice verir. Önce Yaratıcı, sonra diğer varlıklar ve iman esasları temsilcileriyle muhteşem bir bağ ve iletişim kurar. Bu, müthiş bir enerji aktarımıdır aynı zamanda...

Müsbet bakışı müşahhaslaştırırsak: İnsan aciz, zayıf ve ihtiyaçları her tarafa dağılmış fakir bir varlıktır. Ne kadar büyük imkânlara sahip olursa olsun, hastalıksız, sıkıntısız, problemsiz bir hayat imkânsızdır. Anlatılır ki, III. Abdurrahman (912-961) dönemi, iktisadî, kültürel ve imar faaliyetleri bakımından da Endülüs Emevî Devleti’nin en parlak devridir. İktidarı yarım yüzyıl sürmüştür. 936 yılında Kurtuba yakınında Medînetüzzehrâ şehrini kurdu ve hilâfet merkezini oraya nakletti. Muhteşem sarayı, devlet daireleri ve bahçeleriyle şehir kısa sürede çok gelişti. Onun devrinde Endülüs, Avrupa ülkelerinin en gelişmişi idi. Sarayı ve her türlü ağaç ile havyaların bulunduğu bahçesi 25 yılda tamamlanmıştı.

İşte III. Abdurrahman, 50 yıllık muhteşem iktidarında mutlu olduğu günleri saymış, 14 gün çıkmış! Şu halde, mutluluk parada, malda, mülkte, şanda şöhrette değil, müsbet/olumlu bakıştadır. Seçeceğiniz eş; eğer hayata, insanlara, olaylara olumlu bakabiliyor, güzel yönlerini görebiliyorsa huzurlu ve mutlu bir aile hayatı sürdürebilirsiniz.

***

Bir grup sûfî, Dicle kenarında Maruf-u Kerhî ile oturuyordu. O esnada, nehirden, bir sandal içinde def çalan, dans eden, içki içen bir genç topluluğu geçti. Sûfîler, Maruf’a:

“Şunları görüyor musun, açık açık nasıl da Allah’a isyan ediyorlar?” dediler ve eklediler: “Bu serserilere bedduâ et!” Bunun üzerine, Mâruf ellerini göğe kaldırdı ve: “Allahım” dedi, “Bunları bu dünyada nasıl neşelendirdiysen, ahirette de öyle neşelendir.” Mâruf’un bu duâsı sûfîleri şaşırtmıştı. “Biz senden duâ değil, bedduâ istemiştik” dediler. Mâruf şöyle cevap verdi: “Eğer Allah bunları ahirette neşelendirmeyi murad ederse, bu dünyada kendilerine bu hayattan tövbekâr olmayı nasip edecektir.”

***

Mübarek üç aylarınızı ve Berat kandiliniz tebrik eder, camiâmıza, İslâm ve insanlık âlemine hayırlara vesile olmasını Cenâb-ı Hak’tan niyaz ederim. Peygamberimiz (asm) üç aylar girince bu duâyı çokça yapardı: “Allah’ım, bize Receb ve Şaban’ı mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.”

Not: Muhterem ağabeyimiz Hasan Aktunç’a ve gazetemiz çalışanlarından Hacı Kömekçi’nin muhtereme annesine Cenâb-ı Allah’tan rahmet ve mağfiret diler, kederli aileleri ve yakınlarına sabr-ı cemil niyaz eder, taziyetlerimi sunarım.

Dipnot: 1- Mektubat, s. 367.

05.08.2009

E-Posta: [email protected] [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (03.09.2009) - Nişanlıların birbirini tanıma prensipleri

  (31.08.2009) - Nişanlılıkta dikkate alınması gereken püf noktalar

  (30.08.2009) - Nişan, nihaî karar değildir!

  (29.08.2009) - Eş seçiminde, hür irâde ve rıza şarttır

  (28.08.2009) - Evlenecek adayların birbirini tanıma ve görme adâbı

  (27.08.2009) - Evlilikte de istisnalar kaideyi bozmaz!

  (26.08.2009) - Seçeceğiniz eşin yetiştiği aile ortamı da çok önemli!

  (25.08.2009) - Görücü usûlü mü, flört evliliği mi?

  (24.08.2009) - Eş seçiminde ebeveynin rolü ne olmalı?

  (23.08.2009) - Boşanma, meşrû daire, keyf ve hedonizm

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.