12 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Mehmet KARA

Altını çizerek düzeltti


A+ | A-

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde söylediği bir cümle, önümüzdeki dönemde çok sıkça konuşulacak gibi görünüyor.

Erdoğan, polis teşkilâtının bir toplantısında, “Emniyet Teşkilâtımız, hem demokrasinin, hem hukuk sisteminin, hem de daha genel anlamda rejimin sarsılmaz bir güvencesi, bir sigortasıdır” demişti.

Bu sözünü Polis Akademisi mezuniyet töreninde altını çizerek düzeltti. “Bütün güvenlik güçlerimiz uyum ve koordinasyon içinde, anayasa ve yasalardan aldıkları yetki çerçevesinde altını çiziyorum, millet adına rejimin teminatıdır…” Belki de Erdoğan ileride gündeme geleceğini bilerek bunu söyleme gereğini hissetti. Peşinden de gelen tenkitleri bertaraf etmek için, “Güvenlik güçlerimizi ayrı ayrı pozisyonlara yerleştirerek, öncelik veya önem sıralaması yapmak, ayrımcı ve tahrif edici yorumlar getirmek son derece yersizdir. Türkiye polis ya da asker devleti değil demokratik, laik hukuk devletidir” diye ileri bir cümle söyledi.

Bizim merak ettiğimiz “rejim” derken ne kastediliyor? Eğer kastedilen demokratik rejimse onun da teminatı millettir, milletin iradesidir…

* * *

YALAN HABER…

Haber bültenlerini, programlarını yarıda kesip “son dakika” haberler veren televizyonlar bazen gazeteci deyimiyle rakip gördükleri televizyonları “atlatmak”tan ziyade yanlış bilgi vererek atladıkları da oluyor.

Bunun son örneğini geçtiğimiz hafta ortasında yaşadık. Özel bir televizyonun “son dakika” haberi şöyleydi: “AKP Muş Milletvekili Seracettin Karayağız partisinden istifa etti…” Yazı epey bir süre ekranın altında durduktan sonra spikerde aynı şeyi söyledi. Ancak 5-10 dakika sonra bir düzeltme geçmek zorunda kaldı. Nedeni ise devletin ajansı haberi bu şekilde geçmişti. Peşinden de iptal etmişti. Meğer Karayağız partisinden değil, Türkiye-Çin Parlamentolararası Dostluk Grubu’ndan istifa etmişti.

Bu 5-6 kelimelik haber ajansta bir muhabiri işinden etti. Fakat haberi son dakika veren televizyonlarda hiç suç yok mu? Atlatmak için birkaç dakika bekleyemez miydi? Bu arada Anadolu Ajansında son günlerde beş “yanlış haber” yapılması da dikkat çekici…

Gazetelerde de yalan-yanlış haber çıkıyor. Geçtiğimiz günlerde bir gazetede de öyle akıl almaz bir hata yer aldı ki, akıllara ziyan. Başbakan’ın eşi Emine Hanım, Ankara’da katıldığı bir programda, “Televizyonların, gazetelerin ve internetin kontrolsüz bir biçimde yaydığı bu manzaralar, Türkiye’nin umumî manzarası elbette değildir” diye konuşmuş. Bu cümlenin Doğan medyasına ait gazetede yer alan alış şeklini hayretler içinde kaldık yuttuk: “Gazetelerin, televizyonların ve internetin kontrolsüz yaydığı bu manzaralar, Türkiye’nin Humeyni manzarası elbette ki değildir…” diye yazdı. Yani “umumî” olmuştu, “Humeyni!..” Gazete bu hatasını görüp ertesi gün düzeltti ama akıllarda bu yanlışlık kaldı.

Bütün bunları görünce Taha Kıvanç’ın (Fehmi Koru) köşesinde yer verdiği çalışmayı hatırladık. Bir hukukçu Medya Tekzip Merkezi (MTM) diye bir internet sitesi kurmuş. Bu merkez gazeteleri izleyip haberleri “yalan haber’, “düzeltme”, “ihtarname” ve “tekzip” başlıkları altında değerlendiriyormuş.

Bu çalışmadaki sıralamaya bakarsanız basının hali ortaya çıkıyor. Hürriyet (16 yalan haber, 13 tekzip, 18 düzeltme) ve Milliyet (16 yalan haber, 4 tekzip, 1 ihtarname, 26 düzeltme), Sabah (12 yalan haber, 8 tekzip, 23 düzeltme), Zaman, (3 yalan, 6 tekzip, 27 düzeltme), Vatan (16 yalan, 5 tekzip, 9 düzeltme) Bu liste böyle takip edip gidiyor. Bir çok gazete sıralamada yer alırken gazetemizin ismi “yalancılar” listesinde yok!

Genelde milletimizde bir kanaat vardır. “Gazeteler yalan yazar” diye… Yalan yazanlar belli… Yeni Asya’nın burada bir sloganını hatırlatalım “Yeni Asya yazıyorsa doğrudur…” Bu slogan bu çalışmada da tescillenmiş oldu…

* * *

MEĞER “ŞAHSÎ GÖRÜŞ”MÜŞ…

Doğu Türkistan’da Çin’in yaptığı katliâmlar yürekleri sızlatırken, Çin’e yapılabilecek yaptırımlar yeni yeni ortaya çıkıyor. Çin’e yapılabilecek en büyük yaptırım ise ekonomik yaptırım olarak görülüyor. Bu da kalitesiz ve taklit mallarını boykot etmekle olacak.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Yozgat’ta Çin malları için boykot çağrısı anlamına gelecek sözler sarf edince sevinmiştik. Çünkü Türkiye’nin Çin’den ithalatına 17 milyar dolarları buluyor. Bu boykot epey ses getirecekti.

Etrafındaki çocuklara oyuncak dağıtan Başbakan Erdoğan’ın da bu boykota katılıp katılmayacağı merak edilirken, bakanın açıklamasından sonra eşine pek rastlanmayan bir olay oldu. Bakanın açıklamasından kısa bir süre sonra Basın Danışmanı bir açıklama yaptı. “Bakanın kendi görüşü. Hükümetin böyle bir kararı yok” dedi. Genelde açıklamalar, “Bakanımızın bu sözleri yanlış anlaşılmıştır” şeklinde olduğu için sanki başka birisinden bahseder gibi “Bakanın kendi görüşü” denilmesi şaşkınlık meydana getirdi.

Sonrasında bakan da bir açıklama yaptı. Anlaşıldı ki hükümetin böyle bir “ekonomik ceza yöntemi” yani, Çin mallarına bir boykot kararı yoktu. Bu arada Başbakandan “One minute” bekleyenler yanıldı ancak “soykırım” diyerek sert tepki gösterdi.

12.07.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (12.07.2009) - Altını çizerek düzeltti

  (11.07.2009) - Her mânâda kalitesiz ülke!

  (10.07.2009) - Tereddüt…

  (05.07.2009) - Sulandırma taktikleri…

  (04.07.2009) - Dönüyoruz dönüyoruz, aynı noktaya geliyoruz

  (03.07.2009) - Kriz tellâlları

  (28.06.2009) - Mahinur ve Şeymanur

  (27.06.2009) - Hediyeniz kitap olsun…

  (26.06.2009) - Adı geçici, ama 27 yıldır değişmedi

  (21.06.2009) - Söz Meclis’ten

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.