01 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

“Açılım” kargaşasında “Rasmussen gösterisi”


A+ | A-

Türkiye’deki “açılım” tartışmaları, diğer gündemlerin üstünü âdeta kapatmakta. Ülkenin birçok önemli meselesi, “açılım”ın gölgesinde kalmakta… Öncelikle iktisadî krizde ardı arkası gelmeyen zamlar “açılım” tartışmaları arasında kaymakta. Emekli maaşlarına yüzde 1.8’lik komik zamdan sonra memura reva görülen yüzde 2.5’luk “maaş artışı” gözardı ettirilmekte.

Görünen o ki belli aralıklarla ortaya atılan açılımların, siyasî iktidarın kamuoyunu oyalama ve avutma yöntemi olduğu, belli bir süre tartışılmasının ardından sessiz sedâsız kapanmasıyla su yüzüne çıkmakta.

Sahi, bahar aylarında ortaya atılan “Ermeni açılımı” ne oldu? Obama’nın telkinleriyle hararetlenen ve Cumhurbaşkanı Gül’ün “büyük fırsat” dediği “büyük açılım”dan ne kaldı?

Tesbit şu ki hükûmetin şimdiye kadar ortaya attığı “açılımlar”, siyasî rantla Başbakan’ın ikrarıyla Meclis’teki iktidar-muhalefet arasında “kayıkçı kavgası”na dönüşen atışmalarla kalmakta. Hükûmetin baştan beri bir şeyleri çözmek yerine dönem dönem bazı şeyleri gündeme taşıma taktiği, muhalefetin de işine gelmekte. Siyasî iktidar ve siyasî muhalifleri, mevzubahis “açılımlar”a arka çıkan ya da karşı çıkan çevrelerin paylarına düşen seçmeni alma politikasını gütmekte…

“ÖZÜR” YERİNE GEÇİYOR MU?

Amerikan Başkanı Obama’nın devreye girmesiyle NATO Genel Sekreterliğine getirilmesine Türkiye’nin “vetosu” kaldırılan Danimarka eski Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in AKP Ankara İl Teşkilatının Rixos Oteldeki iftar programına katılışı, gündemden âdeta kaydırılan konulardan biri.

Rasmussen’in mâlum sözleri sarfetmesinin üzerinden aylar geçti. Yayınlarına son verileceğine söz verdiği PKK terör örgütü yayın organı Roj TV hâlâ yayınlarına devam ediyor. Hz. Muhammed’e (asm) hakaret eden karikatürleri “özgürlük” sayma saygısızlığından dolayı en ufak bir özür dilemedi. Peki son gelişinde Rasmussen “özür” diledi mi? Erdoğan’ın başbaşa görüştükten sonra beraberinde getirdiği Rasmussen’in yüzüne, “Peygamberimizin de o semavî dinlerin gerçek mensuplarınca kabulü zaten inançları gereğidir. Münferit olaylardan yola çıkarak bütün bir dini, bütün mensuplarını potansiyel terörist olarak görmek, bu algıyı yaymak, bunu hoş görmek, zemin hazırlamak en hafif tabiriyle insanlık suçudur” demesine karşı, Rasmussen ne dedi?

İşitmemesi için ezânın geciktirildiği Rasmussen’in tek kelimeyle özür dilemeyip sâdece “Burada bulunmam İslâmiyete duyduğum saygının gösterisi” cümlesiyle kalması, ne anlama geliyor? “Lütfedip” iftara katılması, Peygamberimiz hakkındaki hakaretâmiz çirkin karikatürleri “onaylaması” densizliğinin “özrü” yerine geçiyor mu?

Görünen o ki “özür dilemediği” gibi, diğer sözlerinin de hiçbirini yerine getirmeyen Rasmussen’in “AKP iftarı”na iştiraki, kendisinin ifâdesiyle bir “gösteri”nin ötesine geçmiyor.

ASIL MESELE,

AFGANİSTAN’A EK ASKER…

Keza terör örgütünün propagandasını yapan “Roj TV” hakkında aylar sonra hâlâ, “Eğer Danimarka’daki yetkililer net bir delil bulurlarsa gereğini yaparlar” demesi, saygısızlığın yanısıra tam bir diplomatik skandal…

Rasmussen’in niçin Ankara’ya geldiği, temaslarında ağırlıklı olarak NATO’nun Afganistan’daki operasyonlarını ve Türkiye’nin Kıbrıs Rum Kesimini veto etmesiyle Yunanistan’la arasındaki “sorunlar”ın verdiği “rahatsızlıklar”ın ele alındığını belirten Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun açıklamalarıyla sabit.

Rasmussen’in iç çatışmayla kaosa sürüklenen işgal altındaki Afganistan’da Türkiye’nin “işbirliği”yle “kilit rolü oynadığı” övgüsüyle(!) Amerikan işgali ve çıkarları hesabına bu ülkedeki askerî birliğin sayısının arttırılması talebi başta olmak üzere yeni tâvizler koparmak için Ankara’ya uğradığı, resmen belirtilmekte. Türkiye, Afganistan’da gittikçe işgalcilerle işbirliğine sürüklenmekte…

“Rasmussen’i her zaman çok yakın bir dost” gördüklerini belirten Davutoğlu’nun ortak basın toplantısında, Rasmussen’in ilettiği “ABD’nin talepleri”yle Afganistan’daki birliğe ek asker göndereceklerini, 795 askerin bulunduğu birliğe 805 askerin ilâvesiyle bu ülkedeki Mehmetçiğin sayısının 1600’e çıkarılacağını söylemesi, bunun ifâdesi.

Aslında yoruma bile gerek yok. Zira Rasmussen’in “özür dilemek” ya da verdiği sözleri yerine getirmek için değil, kendisini “atayan” ABD ve işgal ortaklarının hegemonya ve çıkarları adına Ankara’ya geldiği, Dışişleri Bakanı’nın sözleriyle açıkça itiraf edilmekte… Özür dilemediği iftara katılmasının amacının bu olduğu her haliyle ortada…

01.09.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (29.08.2009) - Neyin “açılım”ı?

  (26.08.2009) - "Tefrika" değil, demokratik açılım...

  (24.08.2009) - Esas “yol haritası”

  (03.08.2009) - Honduras’tan Çin’e uzanan CIA parmağı (2)

  (02.08.2009) - Honduras’tan Çin’e uzanan CIA parmağı (1)

  (31.07.2009) - “Nükleer gerginlik”le İran’ı tahrik

  (30.07.2009) - “Yol haritası” yolu tıkıyor

  (28.07.2009) - Eğitim ve YÖK (2)

  (27.07.2009) - Eğitim ve YÖK (1)

  (25.07.2009) - Kördöğüşü...

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.