29 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

Cumhuriyetin “mânevî potansiyelinin bataryaları boş…”


A+ | A-

Cumhuriyetin 86. yılında Türkiye, gerçek bir demokratik Cumhuriyete muhtaç. Cumhuriyetin “mânâsız isim ve resim”den ve demokrasiyi lekelendiren “ideolojik devlet” zihniyetinden kurtulmasının gereği, her alanda bir zarûret olarak ortaya çıkıyor.

Gerçek şu ki devlet-millet kaynaşmasını önleyen, milletin inanç değerleri ve mânevî birlik bağları üzerinde bütünleşmesini engelleyen ve cumhuriyeti “mutlak istibdad”a çeviren resmî ideolojiden türeyen problemler, Türkiye’nin önünü tıkıyor.

Hakikî bir hürriyetin, gelişmiş bir demokrasinin, hukukun üstünlüğünün, insan haklarının, inanç, ibadet ve ifâde hürriyetinin olmadığı bir Türkiye’de, “tek parti”nin jakoben uygulamaları demokratik cumhuriyetin önündeki en büyük engel. “Batıcılık” ve “Batının bir parçası olmak” hesabına dayatan dayatmacılık, cumhuriyeti zehirliyor…

Bunun içindir ki bütün darbeler, ara rejimler, ağır aksak da olsa yürüyen demokrasi inkıtaları, Cumhuriyeti tekeline alan darbeci zihniyetin hâlâ milleti, inanç ve kültür değerlerini hiçe sayan, mânevî değerleri inciten “hürriyetin en geniş şekli olan Cumhuriyet”in âdeta tersyüz edilerek dinden bîbehre, inanç hürriyetinden yoksun, “lâdinî Cumhuriyet”e dönüştürülen çıkmazlara sürüklüyor…

“AÇILAN MÂNEVÎ ÇUKURLAR…”

Bunun içindir ki Cumhuriyetin 86. yılında Cumhuriyeti “koruma ve kollama” maskesinde “mutlak bir istibdat”tan kalma “irtica ile mücadele eylem plânı” komedisine başvuruluyor. Bütün dünyanın gözü önünde gülünç duruma düşülüyor.

Doğrusu, dinden, tarihten, mânevî kültürden mahrumiyetin milletin “mânevî potansiyelimizin bataryalarını boşalttığını” bizzat M. Kemal tarafından itiraf edilmekte…

Bu konuda yeni rejimin “meddahları”ndan Ruşen Eşref Ünaydın’ın bir “anısı”nı anlatan İsmet Bozdağ’ın yazdıkları, ibretlere dolu. (Milliyet, 16.11.1974)

1928 ya da 29 yılında, sıcak bir yaz günü Yalova’daki “Köşkü”nde M. Kemal’le başbaşa konuştuklarını; ancak “düşünceli ve konuşurken gözleri arasıra dalan hali üzerine ayrılmak için izin isterken, “Otur seninle bir şey konuşacağım” dediğini belirten Ünaydın, sohbetin gerisini şöyle anlatır:

“Ne diyeceğini bekliyordum. O, masanın üzerinde duran bir kitabı eliyle gösterdi; tarih felsefesiyle ilgili Fransızca bir kitaptı. ‘Bunu okudum, bütün rahatım kaçtı’ dedi. Ben telâşlandım; ‘Aman Paşam nasıl bir kitap bu böyle, müsaadenizle göreyim diye kitaba uzanacak oldum, beni eliyle durdurdu: ‘Bırak şimdi. Kitap önemli değil, yazdıklarını sen de ben de biliyoruz. Ama gözden kaçırdığım önemli bir problemi bana hatırlatmış oldu, derin derin düşünmeye başladım…

“Bir süre sustu ve gökyüzü gibi gözleriyle yüzüme bakarak; ‘Yaptıklarımız tehlikede!’ dedi. Ben heyecanla sordum; ‘Hangi yaptıklarımız?’, ‘Cumhuriyet dahil, ne yapmışsak!..”

Ünaydın’ın “Aman Paşam olamaz, her şey ilerlediğimizi gösteriyor, nasıl tehlikede olabilir?” diye övgülerine devam etmesi üzerine M. Kemal’in söyledikleri, 86 yıllık Cumhuriyet döneminin yanlışını özetler: “Maddî potansiyelimiz yerinde ama mânevî potansiyelimizin bataryaları boş. Bir Alman düşünürü olan Ludwing Büchner, “mânevî boşlukları doldurulamamış, beslenmemiş milletlerin, hangi maddî düzeyde olursa olsun, bir çökeceğini ispatlar.”

Devamında yazarın, “tarihten, zaferlerden, büyük adamlardan yoksun milletler, maddî imkânları yerinde de olsa, ciddî bir sallantıya dayanamazlar” tesbitini aktaran M. Kemal, şöyle der: “Birdenbire düşündüm; ‘laikiz’ dedik, dinle ilişkimizi kestik. ‘Cumhuriyetiz’ dedik, rejimimizi tehlikeye düşürmemek için saltanat devrini kötüledik, kazanılmış büyük zaferleri bile bir kaç satırla geçiştirmeye başladık. Lâtin harfleri aldık, yeni kuşakları binlerce yıllık geçmişinin hazinesinden yoksun bıraktık…”

Peşinden de, “açılan mânevî çukurlar”ın bütün yapılanları tehlikeye düşürdüğünü” belirtir. (Milliyet, 16 Kasım 1974)

MİLLETİN MÂNEVİYATININ TAKVİYESİ…

İşte bunun içindir ki Bediüzzaman, 9 Teşrinisani (Kasım)1922’de “hoşâmedi (hoş geldin merâsimi) ile karşılandığı ve kürsüye gelerek zaferin muvaffakiyetleri ve Anadolu gazileri için duâ ettiği Büyük Millet Meclisi’nde, M. Kemal’in ikrar ettiği ve elli sene-yüz sene sonra ortaya çıkacağını haber verdiği “mânevî potansiyelmizin bataryalarının boşluğu”na dikkat çeker.

Zafer havası altında “İslâm ordusunun Yunana galebesinden neş’e alan ehli imanın kuvvetli efkârı içinde, gayet müthiş bir zındıka fikrinin içine girmek ve bozmak ve zehirlendirmek için dessasane çalıştığını görür. “Gizli bir dinsizlik kuvveti”nin alttan alta yayıldığını ve imanın esaslarına ilişip bir ejderha gibi zehirlediğini nazara verir. Meclis’te neşrettiği on maddelik beyannâmede, “Bu inkılâb-ı azimin (büyük inkılâbın) temel taşları sağlam gerek” diye ikaz eder. “Lâübâliyane, Avrupa medeniyeti habise (pis ve bozuk medeniyeti) kısmından süzülen bir cereyanı bid’atkârane”den sakınılmasını ve zaferin şükrü olarak başta namaz olmak üzere İslâm’ın esaslarına bağlı kalmasını tavsiyesinde bulunur. Yüksek Meclis’in mânevî şahsiyetinin saltanatı temsil ettiği gibi “hilâfeti” temsille milletin dinî-mânevî ihtiyacını karşılamasının önemi üzerinde durur. Aksi halde, “hârice karşı kazanılan zaferin, iyiliğin, dahildeki fenalıkla bozulacağını” bildirir.

Türkiye’nin 85 yıldır karşı karşıya kaldığı iç ve dış sorunlar, Cumhuriyetin demokrasi zâfiyeti, demokrasiyi tahrip eden darbeler, ülkenin başına belâ olan Marksist kavmiyetçi terör örgütü, hep Bediüzzaman’ın bu ikazlarına kulak tıkamanın bedeli…

Türkiye’nin buna daha fazla tahammülü yok. “Demokratik açılım”ın başarısı için öncelikle, “açılan mânevî çukurlar”ın iman ve mâneviyatla doldurulması Türkiye’nin noksan kalan mâneviyatının Bediüzzaman’ın iman ve Kur’ân tefsiri çerçevesinde ortaya koyduğu mânevî esaslarla takviyesi gerekmekte… Başka da çâresi yok…

29.10.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.10.2009) - Gündemi, “gündem”le kapatma taktiği…

  (27.10.2009) - Yanlış hesap Habur’dan döndü…

  (26.10.2009) - “Açılım”ın asıl açmazı…

  (24.10.2009) - “Açılım”ın stratejisi yok…

  (22.10.2009) - “Açılım” çıkmazları…

  (21.10.2009) - Sınırdaki “dönüş”ün akıbeti (2)

  (20.10.2009) - Sınırdaki “dönüş”ün akıbeti (1)

  (19.10.2009) - Irak çarpıklığı…

  (17.10.2009) - “Stratejik ortağın” tehdit ve şantajı

  (15.10.2009) - “Protokoller”in iç yüzü

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.