20 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

Sınırdaki “dönüş”ün akıbeti (1)


A+ | A-

Türkiye, Silopi gümrük kapısından Mahmur kampındaki bir grubun Türkiye’ye giriş yapmasına kilitlendi.

Terör örgütü PKK’nin aldattığı, tahrik edip Türkiye’den kaçırttığı âilelerden, çoluk-çocuktan oluşan ve âdeta bir korsan kasaba haline gelen sınırın hemen ötesindeki kamplardan bazı vatandaşların Türkiye’ye dönmeleri sevindirici.

Her ne kadar gelen dört kişinin arasında Kandil’deki “dağ kadrosu”ndan olanlar bulunduğu iddia edilse de, gelenlerin dağdakiler değil ovadakiler; teröristler değil, teröristlerin tahrik ve tâlimatlarıyla götürülenler olduğu ortada.

Bu bakımdan bu “dönüş”ün, başta Kandil olmak üzere Kuzey Irak’ın diğer bölgelerindeki teröristlerin tesliminin başlangıcı olup olmayacağı tedirginliği yaşanıyor. Önceki örneklerine bakıldığında, “açılım” sürecindeki bu “sembolik” hamlenin Başbakan Erdoğan’ın son Irak ziyaretinde Talabani’yle görüşmesinden sonra İmralı’daki terörist başı Öcalan’ın “çağrısı”nın peşinden gelmesi, bir “pazarlık” ve “propaganda” olduğu intibaını daha baştan verdiriyor.

Habur kapısında televizyonların naklen yayınlarıyla, DTP’nin şamatasıyla yapılan “giriş”in, tıpkı 29 sene öncesinde olduğu gibi bir fiyaskoyla sonuçlanacağı endişesi var.Dahası nasıl bir dalga meydana getireceği ve çözüme ne denli bir katkı sağlayacağı tereddüdü devam ediyor.

Zira daha önceki gelişler de “sembolik” kalmış, gelenlerin ceza alması üzerine, “gelişler” kesilmiş, arkası gelmemişti…

“GETİRİLENLER”İN İNTİBAKI…

Yıllardır terör örgütünün ve yabancı istihbarat servislerinin propagandası altında yönlendirilen, terör örgütüne arka çıkan ve destek verenlerin doğrudan toplumun içine salınması sakıncalı olduğuna göre, “gelenler”in intibakı bu açıdan fevkalâde önemli…

Şüphesiz konunun birçok boyutu var. Terör örgütü mensuplarının ve sempatizanlarının sığındığı bir ülkeden ellerini kollarını sallaya sallaya girişlerinde demokrasi, hukuk ve insan hakları arasındaki ince bir çizgi var… Dört aylık bir gözaltı süresinden bahsediliyor. Yürürlükte olan “etkin pişmanlık”tan yararlanan bu insanların topluma kazandırılması için nasıl bir program uygulanacak?

Birçok soru var: “Gelenler”in ya da “gönderilenler”in gözaltına alınmasını dahi istemeyen, “teslim” olmayı ve “pişmanlık” kelimesini dahi kabul etmeyen terör örgütü taraftarlarının “talepleri”yle, hukukun gereği arasında nasıl bir denge sağlanacak?

Kandırılan vatandaşların “Pişmanım, ülkeme dönüyorum” kayıtsız-şartsız dönüşlerinin ötesinde, tamamen bir “taktik ve propaganda” maksadını taşıdığı her halinden belli olan bu “gelişme”nin arkası gelecek mi?

Ve en önemlisi, büyük bir kısmı yurtdışında doğmuş, terörle ve tahriklerle hiçbir alâkası olmayan çocuklar, kadınlar, yaşlılar arasından, teröristler, teröre destek verenler nasıl ayıklanacak?

Sözkonusu kamplarda âdeta bir askerlik şubesi gibi çalışıp terör örgütüne eleman temin edenler hangi yöntemle ayrıştırılacak? Şefkatle adalet dengesi nasıl sağlanacak? Mâsumlarla teröristler ve destekçileri nasıl tefrik edilecek?

Doğrusu şu ki her biri birer robot haline getirilen, evlerinden, kentlerinden, âilelerinden koparılıp terör örgütünün emrine sokulup terörist haline getirilenlerin hiçbir “kimlik” belgesi, “eylem çetelesi” yok. Mahmur ve Havaşin gibi kamplardan, Kandil’den “getirilen”lerin arasından kimlerin terör olaylarına karıştıklarına dair bilgiler bulunmuyor.

TERÖRİSTLERLE MÂSUMLARIN AYIRIMI

NASIL SAĞLANACAK?

Kırk bin insanın katline sebep olan terör örgütünün arka bahçesi haline getiren, tefrikada istimal eden, gözü dönmüş azılı teröristleri yetiştirip örgüte birer maşa ve kalkan olarak kullananların cezâlandırılması gerekiyor. Kandırılarak ya da zorla kaçırılıp mülteci durumuna düşürülenlerle, bebekleri, çocukları, kadınları hunharca katleden katilleri ve teröristleri birbirinden ayırması gerekiyor.

Asıl olan terörü sona erdirmek, akan kanı durdurmak ve “anaların gözyaşlarını dindirmek” olduğuna göre, kamplardaki çoluk çocuğun, aldatılarak dışarı çıkan vatandaşların değil, teröristlerin dağdan inmesidir. Terörü sürdüren, köyleri basan, kentlerde intihar saldırılarını düzenleyenlerin “giriş” yapmasıdır…

Başta Türkiye’nin Bush devrinden beri 150 kişilik listesini verip ABD’den istediği elebaşları olmak üzere, lüks ve zevk içine yaşayan, terörün rantını yiyen, terörü tezgâhlayan Kuzey Irak’taki ve Avrupa’daki teröristlerin “teslim” olmasıdır…

Aksi halde durum daha da içinden çıkılmaz bir hal alacak, “kaş yapayım derken göz çıkarma” vartasına düşülecek. “Askerî çözüm”den “siyasî çözüm”e uzanan kargaşada “dağda iniş” projesi, dağdakilerin tefrika ve kavgayı ovada sürdürmesine zemin hazırlanacak…

Terörle mücadelede hayatlarını veren şehidlere ve gazilere saygısızlık içinde güvensizlik ve inkisar-ı hayal, “açılım”ı daha da çıkmaza sürükleyecektir.

Ve en vâhimi, bu elebaşları kendilerine yeni yeni “robotlar” bulup, Türkiye ve komşu bölge ülkelerine karşı, ecnebiler adına, küresel ifsad şebekeleri hesabına terörü bir tehdit ve şantaj olarak istikrarsızlaştırma ve zaafa düşürme aracı olarak istimal edeceklerdir…

20.10.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (19.10.2009) - Irak çarpıklığı…

  (17.10.2009) - “Stratejik ortağın” tehdit ve şantajı

  (15.10.2009) - “Protokoller”in iç yüzü

  (14.10.2009) - Taahhütten temenniye…

  (13.10.2009) - “Ermeni açılımı”nda handikap…

  (12.10.2009) - Bir mukayese ve bir soru…

  (10.10.2009) - “Said Nursî” atfı... (3)

  (08.10.2009) - “Said Nursî” atfı... (2)

  (07.10.2009) - “Said Nursî” atfı... (1)

  (06.10.2009) - Türkiye Afganistan’da cepheye mi sürülüyor? (2)

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.