14 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Faruk ÇAKIR

Bindikleri dalı kestiler


A+ | A-

Çok partili dönemde iktidar yüzü görmeyen CHP, güya ‘tek parti’ devrinde yaptıklarını savunmak isterken öyle bir itirafta bulundu ki buna “ayağına kurşun sıkmak” ya da “bindiği dalı kesmek” de denilebilir.

“Kürt açılımı” ya da başka isimlerle anılan yeni proje TBMM’de konuşulurken CHP adına görüşlerini açıklayan Onur Öymen, terörle mücadelede CHP’nin 1930’lu yıllardaki “Dersim uygulaması”nın örnek alınmasını istemiş.

Bu konuşma ile bir anlamda sihir bozuldu ve hem CHP’nin niyeti, hem de ‘tek parti’ devrinde yapılanlar tartışılmaya başlandı. Öyle yorumlar yapıldı ki CHP’nin bundan sonra bu ‘yara’yı tedavi edebilmesi mümkün değil. Hatırlamak lâzım ki, geçmişte de benzer ‘kaza’lar olmuştu. Bir CHP yöneticisi yaşlı bir amcanın hacca gitmek için yardım istemesi üzerine çirkin sözler sarfetmiş ve ne kadar bu kabahati örtmek isteseler de örtememiş, neticede bu sözü söyleyen yönetici partinin ‘vitrin’inden indirilmişti. Gelen haberlere göre Dersim’de yapılan zulmü örnek gösteren Öymen de çıkan tarışmalar üzerine ‘özür’ dilemiş. Ama herhalde bu özür ‘iç bünye’de dile getirilmiş ki başka duyan olmamış. Tahmin ediyoruz ki CHP’nin bu yarayı sarması ve savması da mümkün olmayacak ve yakın bir zamanda Onur Öymen de parti ‘vitrin’inden geri çekilmek durumunda kalınacak.

Tabiî ki hadise çok yönlü. Burada önemli olan Onur Öymen’in şahsı değil. Kendi içlerinden bir Onur gider, belki de binbir Onur gelir. Genel itibarıyla CHP’nin yapısı buna müsait. Öymen’in sözleri ‘kaza’ gibi görünse de aslında CHP’nin gerçek düşüncelerini dile getirmiş oldu.

Hadisenin başka bir yönü de şu: Yıllardan beri yakın tarihin doğru bilinmediğini söyler, ‘resmî tarih’in gerçekleri gizlediğini hatırlatırız. CHP anlayışını temsil edenler de bu tesbitlere itiraz edip dururlar. İşte, Onur Öymen’in Dersim zulmünü savunması aynı zamanda kolay kapanmayacak bir yakın tarih tartışmasını da başlattı. Düne kadar Dersim’in ismini duymayan gençler devam eden tartışma sebebiyle burada yapılan zulmün ayrıntılarını öğrenmeye başlayacak. Neler olmuş neler? Dönemin şahitlerinin anlattıklarını duyan gençler kendilerine dayatılan ‘resmî tarih’i sorgulayacak ve gerçekleri öğrenmeye çalışacaklar. CHP’nin asıl korkusu da bu. Çünkü gerçek tarih öğrenildikçe bütün bir milletin nasıl uyutulmaya çalışıldığı ve bu arada kimlerin yanlış tanıtıldığı da öğrenilmiş olacak.

Tahmin ediyoruz ki böyle bir tartışmayı ‘durup dururken’ meselâ “Demokrat Misyon”un başlatması mümkün olmayabilirdi. Öyle ya, birisi çıkıp “Geçmişte Dersim’de zulüm yapıldı” demiş olsaydı en basitinden; “İyi de bu tartışmayı yeniden açmanın ne anlamı var?” diyenler olurdu. Ama güzel bir ‘kaza’ ile bu tartışmayı CHP’nin kendisi başlatmış oldu. Daha ilk günde bu konuda onlarca yazı yazıldı, yüzlerce gerçek ortaya çıktı. Önümüzdeki günlerde ve aylarda konunun daha da hararetle tartışılacağı ve bu tartışmadan CHP’nin ‘kesin zararlı’ çıkacağını tahmin ediyoruz.

Eh boşuna “Alma mazlumun âhını, çıkar aheste aheste” dememişler... Tek parti devrinde alınan bütün ‘ah’lar önümüzdeki yıllarda ‘aheste aheste’ çıkacak İnşallah. CHP’deki bu kırılmanın tamiri mümkün olmayacak ve başka kırılmalar da bunu takip edecek. Bir defa daha gördük ki siyasette bir gün bile uzundur... Bakalım, görelim; daha ne iyi gelişmeler olacak?

14.11.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (13.11.2009) - Çocuklarımızı rahat bırakın!

  (12.11.2009) - Bataklık kurutulsun

  (11.11.2009) - İslâm korkusunu kim yayıyor?

  (10.11.2009) - Sen de inandın!

  (09.11.2009) - Birlikten zenginlik doğar

  (08.11.2009) - Hasta mı, müşteri mi?

  (07.11.2009) - İnsanlık ‘iktisad’ı öğrenecek

  (06.11.2009) - Nur Talebesinin ölümü

  (04.11.2009) - Çocuklarımız tehlikede

  (03.11.2009) - Eğitimdeki kriz

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.