14 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Umut YAVUZ

Obama’nın, Erdoğan’ın koçluğuna ihtiyacı var


A+ | A-

Şüphesiz 2009 yılının en önemli olayı Amerika Birleşik Devletleri tarihinde ilk defa bir siyahî adayın, üstelik Müslüman kökenlere sahip olan ve orta adı Hüseyin olan bir siyahî adayın Başkan olarak göreve başlamasıydı. Bu olay ABD’de olduğu kadar bütün dünyada da büyük bir heyecana sebep oldu. Hatta Barack Hüseyin Obama’nın başkanlığı ABD dışındaki dünyada ve bahusus İslâm dünyasında ABD’de olduğundan daha büyük bir sevinç ve beklentiye sebep oldu. Bunun sebeplerinden biri tabiî ki Obama’nın Bush’tan hemen sonra gelen umut ışığı olmasıydı ancak, parlak bir hitabete sahip olması da yadsınmayacak derecede Obama’nın başarısında ve oluşturduğu heyecan dalgasında rol oynadı.

Obama henüz birinci icraat yılını doldurmadı. Ancak hakkında fikir sahibi olunacak derecede yeterli süreye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Elbette bizim için Obama’nın ABD’nin dış politikasında yaptıkları ve yapacakları önemlidir. Yoksa kendi iç politikalarında ne yaptığı, sözgelimi sağlık reformu gibi icraatları biz dünyalıları pek ilgilendirmiyordu. Bizi daha çok Obama’nın Irak’ta ve Afganistan’da ne yapacağı, Ortadoğu’da ve Filistin meselesinde nasıl bir tavır takınacağı, Kafkas meselesinde nasıl bir rol alacağı gibi sorular meşgul ediyordu. Peki Obama ne yaptı? Şöyle bir düşünelim…

Bundan bir yıl önceki Kasım ayında seçilen ve 20 Ocak’ta resmî olarak görevine başlayan Barack Hüseyin Obama, ne yazık ki ABD dış politikasında henüz elle tutulur bir ilerleme kaydedememiştir. Henüz, işte şunu yaptı diyebileceğimiz bir başarısı yoktur. Filistin meselesinde henüz bir yol haritası bile ortaya konulamamış, Irak’tan çekilme konusunda fiilî olarak bir adım atılamamış, Irak’tan çekildikten sonraki konjonktürle ilgili doğru dürüst bir vizyon belirlenememiş, Afganistan’a daha fazla asker gönderme fikrinden ve yeniden Karzai’nin seçildiği şaibeli bir seçime ev sahipliği yapmaktan öteye gidilememiş, Bush’un kanayan bir yara olarak miras bıraktığı hiçbir meselede çözüme gidilecek yola girilememiştir. Hatta Obama’nın, yapabileceği en basit şeyi, sözgelimi Guantanamo’nun 2010 Ocak ayına kadar kapatılmasını bile henüz gerçekleştirecek irade ve kudretten yoksun olduğunu üzülerek görmekteyiz. Obama göreve ilk geldiğinde ve o tarihe geçecek konuşmaları yaptığında, herkesin şüpheci ve karamsar baktığı zamanlarda, biz bu adama şans tanınması gerektiğini söylemiştik. Nitekim dünyanın daha yaşanabilir bir yer olması adına hâlâ bu krediye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Yani henüz hak etmediği ancak sahibi olduğu Nobel Barış Ödülü’nden bir nebze cesaret alarak ülkesinin siyasetini kötüden iyiye doğru götürebilir. Ancak ne yazık ki Obama’nın da kredisi sonsuz değildir. Bakın son yapılan anketlerden biri olan ve Gallup şirketi tarafından yapılan ankette bugün sandığa gidecek olsa Amerikalıların yüzde 48'inin Cumhuriyetçilere, yüzde 44'ünün ise Demokratlara oy vereceği belirlendi. ABD’liler daha şimdiden bu ışık saçan siyah adam hakkında karamsar düşünmeye başladılar. Zira kurduğu süslü cümlelerin pratikte hiçbir işe yaramadığı görüldükçe bu anketlerdeki rakamlar Obama için daha da iç karartıcı hale gelebilir.

Son olarak Barack Obama’nın bu yönden Recep Tayyip Erdoğan’a ve partisinin de AKP’ye garip bir şekilde benzediğini ve paralellik gösterdiğini söylemek gerekiyor. Zira Erdoğan da hitabeti çok güçlü bir lider ancak ikisi de iktidar olmalarına rağmen muktedir değiller... Erdoğan, iktidara gelirken ve iktidardayken süslü cümlelerle çok kimselere kalıcı problemleri çözeceği hususunda umutlar dağıtmıştı. Ancak şimdiye kadar tıpkı Obama gibi neredeyse başladığı hiçbir işi alnının akıyla tamamlayamadı. Başörtüsü meselesi, sivil anayasa, YÖK sorunsalı, ekonomik kriz yönetimi, IMF politikaları, açılımlar vs… Tabiî ki Erdoğan’ın görev süresi Obama’nınkine göre oldukça uzundu. Hatta bir seçim atlatmış ve oylarını arttırmıştı. Bu bakımdan Obama’nın eğer böyle devam etmeye niyeti varsa mutlak surette Erdoğan’dan çeşitli liderlik tüyoları öğrenmesi şart olmuştur. Zira hiçbir işi tamamına erdiremeden oy oranlarını hep zirvede tutmak ve her hâl ve şartta hep yükselmek her babayiğidin harcı değildir. Obama’nın anketlerde düşüşü devam ettiği müddetçe, Erdoğan’ın koçluğuna ve rahle-i tedrisine daha fazla ihtiyaç duyacağı aşikâr.

Biz de her iki lideri bu anlamda “temkinli iyimser” şekilde takip etmeye devam edeceğiz.

14.11.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (09.11.2009) - “Düşmanın silâhıyla silâhlanmak” ne değildir?

  (03.10.2009) - Ayakkabı polemiği ve gazeteciliğin sınırları

  (22.08.2009) - Mescid-i Aksa 40 yıldır yanıyor

  (21.08.2009) - İslâm ekonomisi üzerine araştırmalar yapılmalı

  (13.08.2009) - Güvenilir Denizkızı Türkiye'de, güvenilir başbakan nerede?

  (06.08.2009) - Nijerya’da Batılılaşma sancıları ve katliâmlar

  (04.08.2009) - Irak konusunda iyimser olmak için çok geç

  (29.07.2009) - İngiltere, 7 Temmuz Londra saldırılarına fail arıyor

  (21.07.2009) - Endonezya saldırıları ve radikal dinci terör

  (19.07.2009) - İslâm’ı doğru kaynaklardan öğrenmek

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.