21 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

H. İbrahim CAN

Yeni Türkiye karşıtı Avrupa Başkanı


A+ | A-

Avrupa Birliği ilk başkanını seçti: Küçük Avrupa ülkesi Belçika’nın başbakanı Herman Van Rompuy. Hayırlı olsun Avrupalılara.

Bizi ilgilendiren yönü ise ilk başkanın Türkiye’ye bakış açısının değişip değişmeyeceği. Zira bundan beş yıl önce şunları söylüyordu Rompuy:

“Türkiye Avrupa’nın parçası değildir ve hiçbir zaman da olmayacaktır. Avrupa’da geçerli olan ve Hıristiyanlığın da temellerini oluşturan evrensel değerler, Türkiye gibi büyük bir İslâm ülkesinin kabulü durumunda gücünü kaybedecektir.”

Yaptığı ilk basın toplantısında ise daha önceki söylediklerinin kendi kişisel görüşü olduğunu, ‘üye ülkelerin oybirliği ile alacakları kararların kendi kişisel görüşlerinin bütünüyle üstünde olduğunu’ söyledi.

Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkan Almanya Başbakanı Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin ittifakı sayesinde bu koltuğa Rompuy’un kişisel görüşlerinin bir süre sonra Birliğin politikasına yansıyıp yansımayacağını zamanla göreceğiz.

Uluslar arası gözlemcilere göre; Rompuy’u seçmekle Avrupa bir lider değil, uzlaştırıcı aradığını ortaya koydu. Böylelikle dünya sahnesinde daha güçlü bir rol üstlenecek, Avrupa Birliğinde safları sıklaştıracak bir Avrupalı George Washington bekleyenlerin hayali suya düştü. Uzlaşmacı kişiliğini ise ‘AB Konseyi başkanı olarak her ülkeyi dinleyeceğim ve müzakerelerde her ülkenin kazançla çıkmasını sağlayacağım’ sözleriyle dile getirdi Rompuy. Böylelikle Sarkozy ve Merkel gibi popüler Avrupalı liderler de gölgede kalmaktan kurtuldular.

İngilizler bu makama getirmek için çalıştıkları Tony Blair’den umudu kesince AB Dış Politika ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilciliğine (bir bakıma güçlü dışişleri bakanlığı) İngiliz Baronesi Catherine Ashton’u getirmekle avundular. Şimdi de bu görevin başkanlığa göre makam olarak daha düşük ama etkinlik olarak daha güçlü olduğunu savunuyorlar.

Yeni başkanın her biri bir yana çeken üyeler arasında birliği güçlendirip güçlendiremeyeceğini zaman gösterecek. Ancak İngilizler, Fransızlar ve Almanlar arasında tarihin her döneminde mevcut rekabetin, yakınlaşmayı önlemeye devam edeceğini düşünüyoruz.

Türkiye açısından ise yeni başkanın gelişi son iki yıldır egemen olan olumsuz havayı pek değiştirmeyecektir. Sarkozy-Merkel ikilisinin başı çektiği muhalif grubun ket vurucu tavırlarından bezen hükümetin üyelik müzakerelerine eskisi kadar sıcak bakmadığı bir gerçek. Eksen kayması tartışmalarına yol açan yeni Türkiye dış politikası da Avrupa Birliği üyeliğini birinci hedefe yerleştiren bir politika değil. Daha önce yazdığımız gibi, aklı başında Batılı uzmanlar Avrupa Birliğini Türkiye’nin bölgedeki konumu ve gittikçe artan önemi konusunda uyararak, önemli bir müttefiki kaybedebilecekleri yorumunu yapıyorlar. Ama Gümrük Birliği ile istediğini alan Avrupa’nın Türkiye’yi üyeliğe alma niyetinin en azından şimdilik olmadığı açık. Ülkemiz ise ancak adil şartlarda bu üyeliğin gerçekleşmesini kabul edebilir.Umarız bu çok geç olmaz.

21.11.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.11.2009) - Obama’nın ibretlik Çin ziyareti

  (19.11.2009) - İran, Türkiye’ye mi yaklaşıyor?

  (18.11.2009) - Dünya gıda zirvesi: Havanda su dövmenin İtalyancası!

  (17.11.2009) - Felluce’de hâlâ bebekler ölüyor!

  (16.11.2009) - Yemen ellerinde kardeş kardeşi vuruyor!

  (14.11.2009) - Rusya, süper güç olmanın neresinde?

  (13.11.2009) - Blackwater’ın Irak politikası: Öldür, rüşvetle sustur!

  (12.11.2009) - İran uranyumunu Türkiye’ye gönderir mi?

  (11.11.2009) - Darfur’da soykırım oldu mu?

  (10.11.2009) - Berlin duvarı yıkıldı mı?

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: yemek tarifleri- Risale Çocuk- yemek tarifleri - Risale-i Nur- Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yemek Tarifleri - Makdis