22 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Mehmet KARA

Kafaları karıştırmak isteyenler mi var?


A+ | A-

Türkiye garip bir dönemi yaşıyor. Gündemin birisi bitmeden bir yenisi başlıyor. Milletin kafası allak bullak. Son aylarda bir şey geliştirildi. Önce bir gazete ortaya bir konu atıyor. Sonra o konu ertesi gün tartışılmaya başlanıyor. Bir diğer gün bunlar ilgili kişilere değerlendirilip haberleştiriliyor. Sonra da olaylar içinden çıkılmaz hâl alıyor, ya da bunu yapanlar bu maksadı taşıyor.

Islak imzanın Adlî Tıp Kurumunda doğruluğunun ispatlandığının ortaya çıkmasının ardından yaşananlar… Gizli ibareli belgeler, sonra birbiri ardına ortaya çıkan “ihbar” mektupları”... Artık gündem haftalık değiştiriliyor. Bir ay öncesi gündemi hatırlayanımız var mı? Ermeni açılımını, hatta demokratik açılımı konuşuyor muyuz?

Bir ihbar mektubu ile ortaya çıkan vâhim plânların içinde yer aldığı “İrtica ile Mücadele Eylem Plânı”nın orijinalinin Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılara ulaştığının anlaşılmasından sonra yaşananlara akıl sır ermiyor. Geldi-gelecek derken günlerce sonra ifade verilmesinin ardından cezaevine konulan sonrasında “itiraz” neticesinde serbest bırakılan bir albayın durumu…

Tam da bu günlere denk gelen Cumhurbaşkanı, Başbakan, Adalet Bakanı ve savcılara gönderildiği söylenen ve gazetelerde günlerce manşetlerden verilen başka bir ihbar mektubunun muhataplarına gitmemesi soruları arttırıyor. Artık birileri ihbar mektubu ile kamuoyunu yanılmaya mı çalışıyor, ya da bazı olayların üstü mü örtülmeye çalışılıyor soruları akıllardaki soruları daha da arttırıyor.

Tam bir bilgi kirliği yaşanıyor, ya da yaşattırılıyor. Gazetelere de bol malzeme çıkıyor ancak, hangisi doğru hangisi yanlış artık kestirilemiyor. Son olaylara bakıldığında sanki birileri bir oyun oynuyor ve gündemi değiştirmeye çalışıyor izlenimi doğuyor.

Gazetelerde bölüm bölüm yayınlanan son ihbar mektubunda ortaya çıkan plân ve projelere baktığımızda aslında bu iddiaların hiç yabancısı olmadığımız görülüyor. 28 Şubat döneminde yaşanan yönlendirme haberlere, kullanıldığı söylenen gazetecilere, sahte şeyhlere hiç de yabancı değil bu ülke. Kurulan internet siteleri, özel radyolar da bu döneme has projeler…

Ortaya çıkan plânlara bakıldığında insan dehşete kapılıyor, millete reva görülen bu projeler bunları plânlayanların, düşünenlerin, kaleme alanların demokrasiden hiç nasibi almamış mı, demokrasiyi içlerine sindirememişler mi olduğu sorularını sorduruyor.

Bunları söylerken de şunu kesinlikle göz ardı etmemek lâzım. Eğer medya olmasaydı birçok şey gizli kapaklı kalacaktı. İsteyen istediği oyunu oynayacak, toplum mühendisliği yapacaktı. En azından artık kimse bunu yapamayacak.

* * *

MİLLETİN GÜNDEMİ

Bu arada Türkiye gündemi böyle şeylerle meşgulken, gerçek gündem unutuluyor. Gerçek gündem derken de, milletin içinde bulunduğu sıkıntılardan bahsediyoruz.

Milletin gündeminde hayat pahalılığı, zamlar, bir türlü kaldırılmayan yasaklar var. Hayat pahalılığı işçi, memur konfederasyonlarının yaptıkları açlık ve yoksuzluk sınırı araştırmalarında ortaya çıkıyor. Bu araştırmalar gösteriyor ki, 70 milyonu aşan nüfusun büyük bir çoğunluğu açlık ve yoksulluk sınırın altında hayatını geçirmeye çalışıyor.

Resmî işsizlik rakamı yüzde 13.4 olurken, gerçek işsizliğin yüzde 20’lerde olduğu bal gibi biliniyor. Tabiî işsizlik yoksulluğu beraberinde getiriyor. Yolsuzlukta hırsızlığı, yolsuzluğu…

Memurlara önümüzdeki yılın başında verilecek yüzde 2.5 luk zam, tüketim maddelerine yapılan zamlarla daha şimdiden uçup gitti. Bu yüzden memurlar TBMM’nin kapısına kadar gidip, durumlarının düzeltilmesini istediler. Milletin başka bir gündem maddesi de domuz gibi diye bilinen A(H1N1) virüsü ile ilgili. İnsanlar sokaklarda rahat yürüyemiyor, toplu taşım araçlarını çekinerek biniyor. Millette büyük tedirginlik var. Bir yandan başbakanın “Ben ve ailem aşı yaptırmayacak” diyor diğer yandan Sağlık Bakanı canhıraş bir şekilde insanların aşı olmasını istiyor. Bakan’ın “Benim çocuklarım hastalığı atlattılar bu yüzden aşı olmayacaklar” sözünün ardından insanlar aşı olmaktan korkuyor. Diğer yandan da gazete sayfalarında her gün adeta maç skoru verilir gibi “Bugün gripten ölenlerin sayısı şu kadar oldu” türü haberler insanları artık iyice ürkütüyor.

İktidara mensup bir milletvekilinin danışmanı Meclis’te bizi gördüğünde “Artık şu başörtüsü yasağını yazmayın” dese de inkâr edilmemesi gereken büyük bir yara haline gelen başörtüsü yasağı problemi devam ediyor. Yüze yakın sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu “başörtüsü platformları”nın Konya’da yaptığı toplantıda başta başörtüsü olmak üzere temel hak ve özgürlüklere yapılan baskılar bir an önce son bulması istenirken, kangrene dönüşmüş olan başörtüsü yasağının nihai çözümüne dair bir açılıma ihtiyaç olduğunun söylenmesi de bu mağduriyetlerin acilen giderilmesinin önemini ortaya koyuyor.

İhbar mektupları ve telefon dinlemeleri elbette önemli bir gündem maddesi, ama bunlar da milletin gündemi. Bunlara da çözüm bulunması lâzım. Moda tâbirle, gereğinin yapılması lâzım.

22.11.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (21.11.2009) - Öymen, Dersim, CHP ve Lagendijk

  (15.11.2009) - “Tarihî açılım görüşmesi”nin ardından...

  (14.11.2009) - Ağlama, gülme, bağırma, anla!

  (13.11.2009) - Nihayet öğreneceğiz

  (08.11.2009) - Açılımın ön görüşmesindeki tarih tartışması

  (07.11.2009) - Siyasetteki üslûp…

  (06.11.2009) - Sulandırmadan, bulandırmadan…

  (01.11.2009) - Siyasî tarihimizdeki önemli bütünleşme

  (30.10.2009) - Islak imzalı “vahim” belge

  (25.10.2009) - Ne iyi iş yaptınız!

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: yemek tarifleri- Risale Çocuk- yemek tarifleri - Risale-i Nur- Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yemek Tarifleri - Makdis