05 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Mehmet KARA

Çözümün anahtarı


A+ | A-

Danıştay’ın, tam da Kurban Bayramı öncesinde YÖK’ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini durdurması, meslek liselileri ile birlikte ailelerin bayramını adeta zehir etti. Mesele hâlâ gündemde. Tepkiler devam ederken, çıkış yolunun bulunmasına çalışılıyor. Yıllardır “meslek lisesi meselesi memleket meselesi” diyenlerden ses çıkmaması ise ibretle izleniyor.

28 Şubat sürecinin ürünü olan katsayı adaletsizliğinin 10 yıl aradan sonra sona erme ihtimali, öğrencileri sevindirmişti. YÖK’ün aldığı kararla, 2010’dan itibaren bütün öğrencilerin katsayıları 0.15’le çarpılacaktı. 1999’dan bu yana meslek lisesi ve imam hatip lisesi mezunları kendi alanlarından başka bölümleri tercih ettiklerinde katsayıları 0.3’le, diğer liselerde okuyanların katsayıları ise 0.8’le çarpılıyordu. Ancak Danıştay sınav takviminin başlamasını günler kala aldığı kararla büyük bir karışıklığa sebep oldu.

YÖK karara itiraz etti. İtiraz Danıştay İdarî Dâvâ Daireleri Genel Kurulu görüşecek. Bu itirazdan bir sonuç çıkar mı? YÖK, bu kararı beklemeden 17 Aralık’ta toplanması gereken genel kurulunu önümüzdeki hafta yapacak ve yeni formüller üzerinde çalışacak.

Millî Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu gerekirse kanunu değiştirebileceklerini söylemişti. Şimdilik bu formül pek dillendirilmiyor. Çünkü kanunun değiştirilmesi için yaşanacak süreç dikkate alındığında, eşitsizliğin giderilmesinin önümüzdeki sınava yetişmesi hayli zor.

Bazıları katsayı adaletsizliğini hâlâ savunabiliyor. Oysa “adil” bir gözle bakabilseler tam bir eşitsizlik olduğunu görecekler. Şunu hatırlamıyorlar: 12 Eylül ihtilâlinin ardından “ihtilâl ürünü” olarak kurulan YÖK’ün ilk dönemlerinden itibaren 17 sene uygulanan sistemde katsayı adaletsizliği gibi garip uygulama yoktu. 1999 yılından bu yana YÖK’ün uygulamalarına göre ister düz lise olsun, ister meslek lisesi olsun “lise” eğitimi alan öğrenciler farklı değerlendiriyordu.

Ayrıca bu mesele sadece imam hatiplerin meselesi de değil. Meselâ genel lise mezunlarının gidebildiği tıp fakültelerine sağlık lisesi mezunları katsayı dolayısıyla giremiyorlar. Aynı durum bütün meslek liseleri için geçerli. Bütün soruları yapan bir meslek lisesi mezunu istediği okula gidemiyor.

Gelinen noktada YÖK’ün önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda nasıl bir karar alacağı merakla bekleniyor. Bu karardan sonra da yine üzerine vazife olmayanlar itirazda bulunur mu? Elbette bulunabilir. Bu böyle devam edip gidecek mi? Öğrencilerin arasındaki eşitliği ve haksızlığı kendince “doğru kabul edenler” olduğu müddetçe de bu böyle devam eder gider. Altı ay önce katsayı konusunda “YÖK yetkilidir” diyen bir kurumun, şimdi görüş değiştirdiğinin de unutulmaması gerekiyor.

ÖSS takvimi de iyice sıkıştı. Takvime göre ilk sınav 11 Nisan’da yapılacak. ÖSYM Başkanı’nın “Bu seneki sistemin nasıl uygulanacağının belirginleşmesi ve bunun 20 Aralık’a yetişmesi lâzım; yoksa sınav takvimimiz aksar” diye uyarması da bundan.

Köklü çözüm ise, anayasanın değiştirilip sivil, özgürlükçü bir yapıya dönüştürülmesidir. Hem de ne dediği net bir şekilde belli olan, yoruma açık olmayan ifadelerle getirilerek… Zira, son yıllarda hangi karar alınsa yüksek mahkemelerden ya dönüyor, ya da yürütmesi durduruluyor.

Bu yüzden Türkiye’yi bu sıkışıklıktan kurtaracak tek yolun 12 Eylül ihtilali ürünü olan anayasanın kökten değiştirmesinde yattığı ortaya çıkıyor.

05.12.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (29.11.2009) - Bakan siyasetçi midir, değil midir?

  (28.11.2009) - ‘Öğretmenler Günü’nün hatırlattıkları

  (27.11.2009) - Memurlardan “uyarı eylemi”!

  (22.11.2009) - Kafaları karıştırmak isteyenler mi var?

  (21.11.2009) - Öymen, Dersim, CHP ve Lagendijk

  (15.11.2009) - “Tarihî açılım görüşmesi”nin ardından...

  (14.11.2009) - Ağlama, gülme, bağırma, anla!

  (13.11.2009) - Nihayet öğreneceğiz

  (08.11.2009) - Açılımın ön görüşmesindeki tarih tartışması

  (07.11.2009) - Siyasetteki üslûp…

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl