22 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Ali FERŞADOĞLU

Esmâ-i Hüsnâ, dini gerektirir


A+ | A-

Sanat, sanatkârı gösterir. Hiçbir resmin ressamsız, hiçbir yapının mimarsız, hiçbir fiilin failsiz olamayacağını çocuk aklı bile kavrar. Atomaltı parçalardan galaksilere kadar şu muhteşem kâinat bir uçtan diğer ucuna birbirine bağlı ve iç içe girmiş harika sanat eserleriyle doludur. Öyle ise onların bir sanatkârı vardır. Öyle ise, O Allah’tır. Öyle ise Onun sonsuz isim ve sıfatları vardır.

Allah, kâinatı, cin ve melek gibi rûhânilerle şenlendirerek, şuur-akıl ve cüz’î irâde sahibi olan insanı da kâinatın en son meyvesi olarak kendisine “ibâdet-imân” etmesi için yarattı. Kâinatın Sahibi, başta Rab (her şeyi terbiye eden ve ettiren), Habîr (her şeyden haberi olan, her şeyi haber veren), Âlîm (her şeyi bilen ve her şeyi bildiren), Mürsîl (gönderen, ulaştıran, yollayan) ve sâir isim ve sıfatlarının muktezâsınca, peygamberleri önder, üstad, öğretmen tayin ederek; yaradılışın gayesini bildirdi, insanlığı terbiye etti; saadet ve felâket yollarını gösterdi.

Hayat veren ve cansızları da hayat sahnesine çıkaran “Muhyi” ismi ve hayatın sırrı da “peygamberlere imân” rüknünü remzen ispat eder. Zirâ ebedî, sonsuz hayat, resûllerin gönderilmesiyle ve kitapların indirilmesiyle tezâhür eder.

Eğer kitaplar ve peygamberler olmazsa, o Hayy-ı Ezelî bilinmez. Nasıl ki bir adamın söylemesiyle diri ve hayattar olduğu anlaşılır; öyle de bu kâinatın perdesi altında olan ve gayb âleminin arkasında söyleyen, konuşan, emir ve nehyedip hitâb eden bir Zâtın kelimâtını, hitâbâtını gösterecek, peygamberler ve nâzil olan kitaplardır.1 Yâni, semâvî, hak dindir.

Muhsin, Kerim, Vehhab, Mün’im gibi isimleri de resûlleri, onlar da dini gerekli kılar. Çünkü, kâinatın yaratılmasının hikmeti, hayattır. Hayatın gayesi, ibâdet ve şükürdür. İnsanların yaptıkları en küçük ihsan, ikram, lütûf ve yardımlar karşısında teşekkür etmek, vicdânî bir gerekliliktir. Mün’im-i hakiki olan Allah, başta insan olmak üzere bütün yarattıklarına sayısız ni’metler ihsan ve ikram ediyor.

Tîn Sûresi’nin dördüncü âyetinde ise, “Muhakkak ki Biz insanı en güzel bir şekilde yarattık...” ve “Görmüyor musunuz ki, Allah, göklerde ve yerde olanları emrinize amâde kılmış, açık ve gizli sizin üzerinizdeki ni’metlerini genişletip tamamlamıştır”2 buyurarak, insana verdiği değeri belirtmiştir. Rahmân Sûresi’nde ni’metlerinin bir kısmı sıralanır. Bu nimetlere karşı nasıl teşekkür ve ibâdet etmek gerektiğinin anahtar ve formülü de din, yâni İslâmiyettir.

Ve kezâ, Kelâm sıfatı da yine enbiyâ ve dini icap ettirir. Şöyle ki: Allah, Mütekellim-i Ezelî ve ebedîdir. Bütün konuşmaları ve konuşanları O yaratmıştır. Beşerin akıllarına ve anlayışlarına göre konuşmak, bir tenezzül-ü İlâhîdir. Yani, insanların seviyesine göre hitaptır. Evet, bütün ruh sahibi mahlûkatını konuşturan ve konuşmalarını bilen, elbette kendisi dahi o konuşmalara konuşmasıyla müdahale etmesi, kelâm sıfatı ve rububiyetinin gereğidir. Kendini bildirmek için, kâinatı bu kadar hadsiz masraflarla, baştan başa süsleyen ve binler dillerle kemalâtını söylettiren, elbette kendi sözleriyle dahi kendini tanıttıracak.

Allah’ın insanlara tekellümü, “vahiy” sûretindedir. Elbette, arıya ayrı, evliyaya farklı, Hz. Meryem’e başka, peygamberlere değişik şekilde vahyedecektir.

Bitkileri, rüzgâr ve yağmurları mücessem hâl diliyle, bülbülleri nağmeleriyle konuşturan Zât, peygamberler vasıtasıyla da insanlara, “vahiy, suhûf ve kitap” diliyle konuşur ve konuşturur. Çünkü “Şu kâinatın Sahip ve Mutasarrıfı, elbette bilerek yapıyor ve hikmetle tasarruf ediyor ve her tarafı görerek tedvir ediyor ve her şeyi bilerek, görerek terbiye ediyor ve her şeyde görünen hikmetleri, gayeleri, faydaları irade ederek tedvir ediyor. Madem yapan bilir, elbette bilen konuşur. Madem konuşacak; elbette şuûr ve fikir sahibi ve konuşmasını bilenlerle konuşacak...”3

Dipnotlar:

1-Sözler, s. 102-103

2-Kur’ân, Lokman, 20

3-Mektûbât, s. 90-91

22.12.2009

E-Posta: [email protected] [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.12.2009) - Davranış psikolojimiz ve iman

  (19.12.2009) - Denge ve rûh sağlığı

  (17.12.2009) - Yapımız ve hayat şartları inanmayı gerektirir

  (16.12.2009) - İmân, Müslümana nasıl bir kişilik kazandırır?

  (15.12.2009) - Din “nasıl?” sorusunu akla havale eder

  (14.12.2009) - Stres ve denge

  (13.12.2009) - Alışkanlıklar ve madde bağımlılığı

  (12.12.2009) - Din-imân zarûrî midir?

  (10.12.2009) - Enâniyet

  (09.12.2009) - Güzel ahlâkın kaynağı dindir

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl