28 Ocak 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

H. İbrahim CAN

İstanbul Forumundan Londra Konferansına


A+ | A-

Önceki gün Türkiye’de tamamlanan Türkiye-Pakistan-Afganistan zirvesinden sonra, bugün Afganistan’ın geleceğinin belirlenmesine yönelik Londra Konferansı toplanıyor. Bu toplantıya İstanbul Forumu’na iştirak eden ülkelerin tamamı katılıyor. İstanbul’daki toplantıda Taliban’la uzlaşmaya varılması, Afganistan’da güvenliğin Afgan güçlerine devredilmesi ve bu amaçla Afgan polisinin Türkiye tarafından eğitilmesi, ekonomik alanda işbirliği yapılması kararlaştırılmıştı.

Şimdi Londra Konferansı’nda bu kez BM ve NATO temsilcileri de üst düzeyde temsil ediliyor. Bu toplantıda Afgan güçlerinin güvenlikteki rolünün arttırılması, Taliban mensuplarının topluma entegrasyonu sorunu, müttefiklerin ordu ve polis mensuplarının eğitimi ve ülkenin yeniden yapılanması konusundaki taahhütlerini yerine getirmeye teşvik edilmesi amaçlanıyor. Yine bu toplantıda ülkedeki yolsuzlukların önlenmesi ve malî yönetimin iyileştirilmesine yönelik tedbirler de tartışılacaksa da, yolsuzlukların asıl kaynağı olan Karzai’nin katıldığı bir toplantıda bu soruna nasıl çözüm bulunacağı meçhul.

İstanbul toplantısının önemi; özellikle Afgan Taliban’ına destek verdiği ileri sürülen Pakistan lideri ile Afganistan liderini yakınlaştırma çabasına sahne olmasıydı. Afgan yönetimi, Pakistan’ı, ABD öncülüğündeki müttefiklerin ülkeden çekilmesinden sonra, Hindistan’a karşı kullanmak üzere kendi nüfuzu altında bir Afganistan yönetimi oluşturmaya çalışmakla suçluyor. Bu sebeple iki ülke arasında gerginlik var. Zerdari ile Karzai’nin İstanbul buluşmasında Cumhurbaşkanı Gül, iki tarafı yakınlaştırma gayreti sergiledi.

Gerek Londra Konferansı gerekse İstanbul Forumu’nun Karzai için önemi, seçime hile karıştırması ve kurduğu kabinelerin sürekli mecliste veto edilmesi yüzünden yerlebir olan meşruiyetini güçlendirme fırsatı sağlaması.

Londra Konferansı’nda, Taliban mensuplarının silâh bırakarak topluma kazandırılması projesinin ayrıları konuşulacak. Ancak bu projenin başarılı olma şansı bize göre çok düşük. Bunun iki sebebi var. Birincisi; Taliban mensupları örgütlerini terk edip, sivil hayata dönme konusunda isteksizler. Bunda örgütün disiplin yapısı, silâh bırakanların can güvenliğinin garanti edilememesi gibi hususlar rol oynuyor. İkincisi; Pakistan’ın Taliban’a desteği bütün çabalara rağmen sürecektir. Taliban’a meşrû siyaset yapma imkânı sağlanmadıkça ve bütün yolsuzlukların kaynağı olan Karzai hükümeti devre dışı bırakılmadıkça Taliban’ın silâh bırakması imkânsızdır. Bu arada el Kaide’nin Afganistan’daki varlığı da bu ülkede çatışmaların sona ermesi önünde önemli bir engel oluşturmaktadır. Bu arada BM’in barış görüşmelerine katılmaları için bazı Taliban mensuplarını terörist listesinden çıkarmayı düşünmesi olumlu bir gelişmedir.

Londra Konferansı’nın başarılı olması için Batılı ülkelerin Afganistan’daki askerlerini arttırmak yerine, ülkenin yeniden inşasına katkıda bulunacak sivil güçleri ve imkânları bu ülkeye göndermesi, bu konuda TİKA aracılığıyla ülkenin imarına önemli katkılarda bulunan Türkiye’yi örnek alması daha yararlı olacaktır. Afganistan’da siyasal uzlaşmanın sağlanmasında, bütün tarafların güvenine sahip olan Türkiye’nin arabuluculuğu, diğer ülkelerden daha verimli sonuçlar doğurabilir. Ancak bütün bu güzel çabaları gölgeleyen bir gerçek var: ABD’nin Afganistan’da bulunma sebebi –el Kaide’yi ortadan kaldırmaktan değil, enerji yollarını kontrol altında tutmaktan söz ediyoruz- ortadan kalkmadıkça, Afganistan’da savaş bitmez.

28.01.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (27.01.2010) - Bir Türk AKPM Başkanı olunca!

  (26.01.2010) - Dikkat FBI telefonunuzu dinliyor

  (25.01.2010) - Irak radyasyon cehennemi

  (23.01.2010) - Obama’nın itirafı: Ortadoğu’da başarısız oldum

  (22.01.2010) - Ermenistan’la protokollerin geleceği

  (21.01.2010) - Kral Faysal ödülü ve Suudi Arabistan

  (20.01.2010) - Irak’ta seçime giderken!

  (19.01.2010) - Kadife devrimlerin sonu: Ukrayna seçimleri

  (18.01.2010) - Haiti felâketinden İstanbul depremine

  (18.12.2009) - İran’ın yeni füzesi ve süper güçlerin eskiyen başlıkları

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl