19 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

H.İbrahim CAN

Yüz bin Ermeni nerede?


A+ | A-

Başbakan Erdoğan’ın ‘yüzbin kaçak Ermeni’nin ülkelerine gönderilebileceği’ yönündeki açıklamaları olumsuz tepkilere yol açtı. Sayının çok abartılı olduğu, bu insanları göndermenin sorunu azdıracağı, yıllardır bu ülkede yaşayan kaçak Ermenilerin gönderilmesinin onların hayatını çok olumsuz etkileyeceği söylendi.

Öncelikle ülkemizdeki kaçak Ermenilerin sayısının resmen tesbit edilemiyor olmasını anlamak mümkün değil. Ülkeye giriş kayıtlarını da ikamet teskeresi kayıtlarını da Emniyet Genel Müdürlüğü tuttuğuna göre; vize veya ikamet süresi bittiği halde ülkemizde kalmış bulunanların sayısını—eğer sınırdan kaçak girişler olmuyorsa—tam olarak bilmek mümkün olmalı. Bu yüzden 13 binden 100 bine kadar uzanan bir sayı yelpazesinden söz edilmesi devlet ciddiyetiyle bağdaşmıyor.

İkinci husus; hukuken bakıldığında; bir ülkenin kendi topraklarında yasadışı olarak bulunan yabancıları sınır dışı etmesi yetkiden de öte, bir görev niteliğindedir. 5683 sayılı Kanunun 19. maddesinde bu yetki İçişleri Bakanlığı’na verilmektedir. Peki, yıllardır süren bu soruna şimdiye kadar çözüm bulmayan hükümetin, şimdi uluslar arası arenada tamamen siyasî hamle olarak görülen böyle bir adımı şimdi atacağını söylemesi ne yarar sağlayacaktır?

Yıllar önce Iğdır’da binlerce Ermeni’nin her türlü işte çalıştığını gözlemlemiştik. Osmanlı’nın ‘Teb’a-yı Sadıka’ olarak nitelediği Ermenilerin, Türk geleneklerine kolaylıkla uyum sağladığını da bu kişilerle çalışanlardan dinlemiştik. Aynı husus Başbakanın açıklamalarından sonra basında çıkan röportajlardan da anlaşılmakta, hatta bazı vatandaşlarımız, ‘eğer hükümet onları sınır dışı etmeye kalkarsa, evlerimizde saklarız vermeyiz’ demektedir.

Ayrıca Türkiye’de kaçak yaşayanlar yalnızca Ermeniler değildir. Eski Osmanlı toprakları olan bütün ülkelerden yüz binlerce kaçak göçmen var bu ülkede. Irak, İran, Eski Sovyet Cumhuriyetleri ve Afrika ülkelerinden gelen yüz binlerce insan bu ülkede ekmek parası derdinde. Balkanlar ve Rusya’dan başka amaçlarla gelenleri saymıyoruz bile.

Bu durumda yalnızca Ermenilere yönelik böyle bir adımın atılacağının duyurulması, Ermeni meselesinde son zamanlarda Türkiye aleyhine oluşan havayı dağıtmaya asla katkıda bulunmayacak, hatta aksi yönde etki yapacaktır. Böyle bir hamle karşısında Erivan yönetiminin Diasporaya ‘aman dur yapmayın’ diyeceğini, diyebileceğini sanmak yanılgıdan ibarettir.

Hükümetin, Ermeni açılımının çıkmaza girdiğini, hatta belli çevreleri sözde soykırımının dünyaca kabulü yolunda daha fazla gayret göstermeye sevk ettiğini görmesi, bunun sebeplerini araştırıp ona göre politika geliştirmesi daha makul olacaktır.

Bizce sorununun çözümü yolu yine barıştan geçmektedir. Barış için atılan protokol adımını, ABD ve Rusya’yı da devreye sokarak, yeniden işler hale getirmek ve iki ülke arasındaki sınırın açılmasını sağlamak yararlı olacaktır. Bundan en çok kendilerinin yarar göreceğini Ermenistan yönetimi de bilmektedir. Ancak Diasporaya muhtaç ve bağımlı halde oldukları için, dünyadaki gelişmelere müdahil olamamaktadırlar. Bu ülkenin hamisi konumundaki Rusya ise, sorunu ülkemize karşı koz olarak kullanma eğiliminde olduğundan, Türkiye’nin ellerini bağlayan Yukarı Karabağ sorununun çözümünü kolaylaştırıcı adımları atmamaktadır.

Bu durumda Türkiye’deki kaçak Ermenileri gönderebileceğimizi ilân etmek, çok da yararlı bir blöf olmamıştır. Umarız hükümet bu konuda daha makul ve akılcı politikalar üretmeyi tercih eder.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

19.03.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (18.03.2010) - Birinci yılı tamamlarken

  (17.03.2010) - Asıl nükleer tehdit nerede?

  (16.03.2010) - Irak’ta rüşvet zengini olan Amerikalılar

  (14.03.2010) - İsveç büyükelçimiz de tatilde!

  (12.03.2010) - İsrail, Amerika’yı ciddîye almayınca

  (11.03.2010) - Romanlar

  (10.03.2010) - İnsansız uçaklar Afganistan’da insanlığı vuruyor!

  (09.03.2010) - AİHM kakarı KKTC’nin tanınması anlamına gelir mi?

  (08.03.2010) - Şimdi sakince değerlendirme vakti

  (06.03.2010) - Irak seçimleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl