02 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Mehmet KARA

‘İleri bir adım, ama yeterli değil…’


A+ | A-

Anayasa paketinin AKP’nin değişiklik teklifini sunması ile Meclis yolculuğu başlamış oldu. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in paketi komisyona göndermesinin ardından paket önümüzdeki hafta Çarşamba günü Anayasa Komisyonunda görüşülmeye başlanacak. CHP ve MHP’nin “kesinlikle” desteklemediği paketin referanduma gideceğine kesin gözle bakmak mümkün.

1982 İhtilâl anayasasının yürürlüğe girdiği tarihten bu yana 16 defa yapılan değişiklikle 28 yılda yarısına yakınının değiştiği dikkate alırsa şimdi de 26 maddesi değişmiş ve 3 geçici madde eklenmiş ve bir geçici maddesi de kaldırılmış olacak. Fakat özgürlükleri kısıtlayan, demokratikleşmeyi engelleyen maddelerin çoğu mevcudiyetini sürdürecek. Yani sivil bir anayasa özlemi giderilmiş olmayacak. Beklenti tamamının değişmesi yönünde olmasına rağmen bu seferde bu başarılamamış olacak.

Şüphesiz ki, getirilen değişiklikler önemli değişiklikler. Özellikle YAŞ ve HSYK kararlarına yargı yolunun açılması, ihtilâl yapanların yargılanmasının önünün açılması, parti kapatmaların mahkemelerin (kısmen de olsa) elinden alınması demokrasimiz açısından son derece gerekli değişiklikler.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de sürece girmesi ile birlikte ilk açıklanan taslakta bazı maddelerde değişikliğe gidildi. Ancak paketin darbeci ruhun izlerini tamamen silmeyeceği de gerçek. 33 fasıl olarak devam eden ‘AB ile üyelik yükümlülüklerini üstlenebilme’ kriterleri arasında yer alan “Yargı ve temel haklar” başlığı içinde bulunan 23. faslın açılması için bu maddelerin değiştirilmesi gerekiyor.

Anayasa değişikliği gündeme geldiğinden beri söylenen şuydu: “Anayasanın tümden değişmesi gerekiyor. Demokratik, özgürlükçü bir sivil anayasa yapılmalı. Bu anayasa Türkiye’ye dar geliyor, yakışmıyor. Ülkenin önünü tıkıyor…” Ve daha birçok şey söylene geldi.

Bunu Türkiye’de söylemeyen parti, sivil toplum örgütü neredeyse yok gibi. Ancak “konjonktür, siyasî gerçeklik, zamanı gelmedi” gibi söylemlerle buraya kadar geldi. Ve neticede bu paket ülkenin gündemine geldi. Önümüzdeki haftadan itibaren de önce Anayasa Komisyonunda, burada kabul edildiği şekliyle de Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri başlanacak.

Görülen o ki, bu yolculukta AKP tek başına kalacak. BTP ve DSP ile bağımsız milletvekillerini de pakete destek vermeye çağıran AKP, görüşmeler yapsa da, her partinin ya da kişinin istediği “ön şart”lar bulunuyor. “Birkaç fire dışında fire vermeyiz” denilse de referandum için gerekli olan 330 ve üzerine çıkılması iktidar partisini düşündürüyor. Çünkü AKP’nin toplam 336 oyu bulunuyor. Fireler olabileceği için de her bir oy paket için önem arz ediyor. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek bu yüzden olacak ki, hâlâ uzlaşma arayışlarının devam ettiğini söylüyor ve komisyon aşamasında da uzlaşmaya hazır olduklarını söylüyor. “Getirsinler tekliflerini bakalım, doğrusu neyse yaparız” diyor. Bu da net olarak pakete karşı olmadıklarını ancak kendi tekliflerinin de olduğunu söyleyen BDP ve DSP’ye göz kırpmak anlamına geliyor.

Paketin Meclis’teki yolculuğunda çok badirelerle karşılayacağı şimdiden belli oldu. CHP, paketin Anayasa Komisyonuna gönderildiği gün “yok hükmünde sayılması” gerektiğini söyledi. AKP’nin Meclis Başkanlığı’na sunduğu anayasa değişiklik teklifinin ekindeki imza listesinde TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in imzasının da bulunduğunu iddia eden CHP’li yetkililer, AKP’nin, teklifi deposunda sakladığı imzalarla verdiğini, bunun ortaya çıkması üzerine ise bazı imzaların üzerini çizerek yeni bir liste ortaya çıkardığını söylüyorlar. Bu yüzden de, “TBMM, açıkça bir evrakta sahtecilik olayıyla karşı karşıyadır. Bu teklif, yok hükmündedir” diyorlar. Adalet Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise, CHP’nin dağıttığı listenin “korsan” olduğunu, savcılığa suç duyurusunda bulunacağını söylüyor.

Bu tutmazsa CHP gerek komisyonda gerek genel kurul da vereceği önergelerle görüşmeleri tıkamayı plânlıyor. Buna bir de “367 mucidi” diye ünlenen Yargıtay Onursal Başsavcısı Kanadoğlu’nun AKP’nin Anayasa değişikliği paketinin Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi durumunda iptal edileceğini söylerken, değişiklik halk oylamasında kabul edilse dahi Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilebileceğini ortaya atmasını da eklersek, değişikliklerin önümüzdeki günlerde ne badireler atlatacağını gösteriyor.

İşin özeti şu: Bundan önce 16 defa da yaklaşık yarısına yakını değişen ve bu değişiklikle yamalı bohçaya dönen 12 Eylül ürünü anayasa da demokratikleşme için bir adım daha atılmış olacak. Ancak sadece bir adım daha ileri gidilmiş olacak, ama sivil anayasa olmayacak. Bu yüzden demokratik özgür ve sivil anayasa talebini sürdürmek gerekecek.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

02.04.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (28.03.2010) - Farkında mıyız?

  (27.03.2010) - Çözümsüzlüğü kabullenmemek

  (26.03.2010) - Arkeolojik kalıntılar çok var

  (21.03.2010) - Akıbeti hayrola…

  (20.03.2010) - “Televizyonları kapatıp kitap okuyalım”

  (19.03.2010) - Tahta oy sandığı tarihe karışıyor da…

  (14.03.2010) - Yandaş medya faydalı mı, faydasız mı?

  (13.03.2010) - Paketten ne çıkacak?

  (07.03.2010) - Çıt çıkarmaya yüzleri olmayanlar

  (06.03.2010) - Şok, şok, şok…

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl